Or-ju-naš, or ju-njihov?

Jučer je predsjednik Vlade Andrej Plenković ukrao svjetla pozornice pa je očekivana medijska dreka i histerija vezana za početak suđenja „consiglieru“ Zdravku Mamiću u televizijskim dnevnicima bile tek trećerazredna vijest, u terminima u pravilu rezerviranim za sajam tartufa u Plominu, taman prije sporta i vremenske.

Događaji koji su se jučer dogodili, i nakon kojih uvažene komentatorske „posvuduše“ predviđaju pad Vlade i nove izbore, opet će pokrenuti period cirkusiranja, optuživanja, obećanja, podmetanja i zavaravanja svih nas.

Iz nogometne perspektive to jednostavno znači da se Zakon o sportu i dalje neće primjenjivati ili mijenjati, kriminalci će i dalje voditi klubove uz svesrdni blagoslov politike.

Društvo je ideološki, politički i socijalno duboko podijeljeno po sistemu „ako nisi s nama, protiv nas si“. ‘Orjunaši ‘ koji žele jasnija pravila igre i sankcije za one koji ih se ne pridržavaju, nešto što je normalno u uređenijoj zemlji, okvire koji će omogućiti da ‘normalan’ nogomet bude sredstvo razonode, zabave i dokolice, u Disneylandu od ove države bivaju proglašeni neprijateljima jer ugrožavaju interese onih koji vode klubove, a time i tokove novca koji financiraju političke stranke koje zauzvrat ne talasaju žabokrečinu u koju se pretvorio domaći nogomet.

Zaista, al zaista tko može donijeti političku odluku, odnosno nekakav pravni okvir, koji će napokon zaustaviti metamorfozu domaćeg nogometa u sredstvo pljačke, kriminala i politikanstva? Nitko. Sustav vrijednosti, pardon korumpiranosti, toliko se progresivno proširio da u nekoj ozbiljnijoj političkoj analizi zaista ne postoji nitko tko bi se napokon obračunao s barabama i banditima u domaćem nogometu, jer upravo je politika iznjedrila te protuhe i dovela ih na čelna mjesta domaćih klubova i saveza.

Canjuga, Glavaš, Novalić, Grgić, Zec, Sinovčić, Mamić i da ne nabrajam dalje doajene koji su vodili klubove (bili) članovi i veliki financijeri trenutne stranke na vlasti. Vrhuška Hrvatskog nogometnog saveza također je zazidana upravo od članova najveće stranke koja je najduži period vodila državu, te su njezini članovi bivali nagrađeni s radom u nogometnim klubovima. Očekivati od HDZ-a promjene u sportu je dobar vic. Nitko ne reže granu na kojoj sjedi, odnosno u ovom slučaju izvor financiranja stranke i sredstvo za medijsko eksponiranje kroz klub u korist političke karijere.

HDZ-ova politička udavača MOST nakon godine i kusur sudjelovanja u već drugoj vladi još uvijek ne zna je li dio vlasti ili dio oporbe, a njihov jeftini populizam (od ‘strašnih’ izjava o borbi za ZOS do fascikala s prekriženim Mamićem) iritantniji je nego da su samo šutjeli, a upravo njima najviše bomboni ispadaju iz usta po pitanju „promjena“. Kao i njihov koalicijski partner, vjerodostojni su.

Opozicija? SDP-ove četiri godine slušanja o isušivanju nogometne močvare svelo se na prdekanje u čabar, odnosno veliko ništa. Ne treba zaboraviti da je Milan Bandić upravo kao jedan od vodećih članova SDP-a zakotrljao i javnim novcem financijski nabildao Mamića i njegovu svitu uz okretanje glave čelnih ljudi socijaldemokrata. Njihovi priljepci HNS i HSS nemaju ni stav o ZOS-u, a i zašto bi kad se njihova uloga svela na dizanje ruku po instrukcijama koalicijskog partnera.

Sva sreća pa ‘Pernarnovci’ imaju veće brige oko „chemtrailova“ jer možemo samo zamisliti šou-program u kojem Živi zid zabranjuje doping kontrole igrača HNL-a jer ih taj postupak pretvara u ljude-guštere.

Kog još imamo od ozbiljnijih igrača na političkoj sceni? Gospođa studentica na Pantovčaku čija se uloga svela na slikanje po proštenjima, putovanja po svijetu (za koje se nikad sa sigurnošću ne zna jesu privatna ili poslovna) i proslave rođendana s ljudima optuženima za kriminal u nogometu, ali s vremena na vrijeme ju „zasvrbe“ baklje pa potpuno sumanuta optužuje „orjunaše“ za ugrozu ustavno-pravnog poretka Republike Hrvatske na teritoriju strane države.

Gdje smo tu mi? Nigdje. U borbi za nogomet, pravdu i poštenje, jednakost… U borbi koja traje već godinama i na svim frontovima te sa svim sredstvima pokušalo se ukazati, reagirati i educirati na sve probleme, no umjesto koraka dalje najčešće smo završili korak nazad, a sav trud, znanje, vrijeme i živce; kao što krava šutne kantu s mlijekom tako su i političari razjebali sve pokušaje navijača zbog vlastite koristi i koristi onih koji ih financiraju godinama.

Goran Đulić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter