Osuđenik u aferi „pošteno suđenje“ suradnik Hrvatskog nogometnog saveza

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Neven Šprajcer, pravomoćni osuđenik u aferi „pošteno suđenje“, je suradnik Hrvatskog nogometnog saveza u kojem uz naknadu obnaša funkcije Koordinatora natjecanja te grassroots managera.

Šprajceru je u srpnju ove godine Vrhovni sud potvrdio kaznu od deset mjeseci zatvora uvjetno uz rok kušnje od četiri godine zbog davanja mita u aferi „pošteno suđenje“ te mu je izrekao sigurnosnu mjeru zabrane obavljanja dužnosti u nogometnim klubovima HNS-a u trajanju od četiri godine računajući od dana pravomoćnosti presude.

>> Vrhovni sud potvrdio kazne Željku Širiću i Nevenu Šprajceru

Usprkos tome što Vrhovni sud prema pravomoćnoj presudi smatra da Šprajceru nije mjesto u klubovima pod okriljem HNS-a to vodstvu saveza nije smetalo da ga kao jednog od suradnika uključe u rad. Uz to je do početka listopada ove godine bio predsjednik skupštine i izvršnog odbora Nogometnog saveza Karlovačke županije kada nakon više od sedam godina podnosi ostavku iz kako je naveo moralnih razloga, ali i dalje je ostao suradnik krovnog saveza pa je tako nedavno prisustvovao na sjednici Zagrebačkog nogometnog saveza na kojoj je Davor Šuker kandidiran za novi mandat na čelu HNS-a.

Istog dana kada je Šuker službeno kandidiran, 28. studenog, protiv Nevena Šprajcera i još pet osoba kao i jednog trgovačkog društva je Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu podiglo novu optužnicu. 43-godišnjeg Šprajcera se po istoj tereti za kazneno djelo utaje poreza ili carine, kazneno djelo neisplate plaća, kazneno djelo krivotvorenja službene ili poslovne isprave te kazneno djelo povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga. Optužene se tereti da su tijekom 2009. i 2010. godine za NK Karlovac pribavili nepripadajući iznos od 1.890.008,53 kuna na ime neobračunatih i neuplaćenih poreza i doprinosa.

Iako je uz pravomoćnu presudu suočen s novom optužnicom HNS mu je povjerio funkciju Koordinatora natjecanja te grassroots managera pod čije nadležnosti spada:

 • usklađivanje odigravanja svih natjecanja pod nadležnosti Saveza
 • praćenje odvijanja natjecanja Saveza i davanje prijedloga za poboljšanje efikasnosti vođenja natjecanja,
 • nadziranje poštivanja propozicija i drugih propisa važnih za odvijanje natjecanja Saveza i rad vodstva natjecanja u svim stupnjevima za koje je nadležan Savez,
 • koordiniranje aktivnosti vodstva natjecanja Saveza,
 • pripremanje materijala za Natjecateljsku komisiju i Izvršni odbor iz svog područja, osobito prijedloga propozicija natjecanja i vodstva pojedinog natjecanja, osim natjecanja Prve HNL i završnice HNK;
 • nadziranje natjecanja malog i ženskog nogometa;
 • obavljanje poslove povjerenika natjecanja određene lige ako tako odluči Izvršni odbor Saveza,
 • pružanje stručno-tehničke pomoći Natjecateljskoj komisiji,
 • svi drugi poslovi vezani uz natjecanja Saveza, a koji nisu u nadležnosti nekog drugog radnika ili suradnika Saveza,
 • provođenje i organizacija provođenja grassroots programa,
 • praćenje  aktivnosti županijskih nogometnih saveza vezanih uz grassroots,
 • koordinacija UEFA Study Group Scheme i organizacija seminara kada je HNS domaćin;

Iz priloženog je jasno, a i tragikomično da su iz Saveza pravomoćnom osuđeniku zbog kaznenog djela davanja mita i optuženiku u novom slučaju između ostaloga povjerili zadatak nadziranja poštivanja propozicija i drugih propisa važnih za odvijanje natjecanja Saveza i rad vodstva natjecanja u svim stupnjevima za koje je nadležan Savez. Nažalost ništa čudno kada znamo da je izvršni direktor HNS-a i dalje Damir Vrbanović protiv kojeg se na Županijskom sudu u Osijeku vodi postupak u Aferi Godot. Šprajcer je također bio uključen i u organizaciju Europskog prvenstva za igrače do 17 godina koje je u svibnju ove godine održano u Hrvatskoj.

Osim toga prema službenoj internetskoj stranici HT Prve lige Šprajcer je sudjelovao i u radu, od strane Izvršnog odbora HNS-a, nedavno osnovanog organa koji nosi naziv Komisija za stadione, a čiji će zadatak, nakon što je propala gradnja kampa na Sveticama, biti uređenje travnjaka klubova te sanacija i izgradnja istih po županijskim središtima. Član navedene komisije je i direktor HNS-ove tvrtke Svetice Sport d.o.o. Igor Kodžoman.

>> Direktor HNS-ove tvrtke za izgradnju kampa ima plaću od 20.000 kuna

Za svoj rad kao suradnika Šprajcer od Saveza prima i naknadu, a koliki je točno iznos iste nije poznato. Međutim prema financijskom izvješću poznat je podatak da je Hrvatski nogometni savez u 2016. godini na stavku „Naknada ostalim osobama izvan radnog odnosa“ izdvojio čak 16.165.213,00 kuna što je čak 40 puta više nego za godinu prije. Nažalost kome je točno sav taj novac isplaćen i zbog kojeg točno razloga još uvijek nije poznato.

>> HNS na PR, intelektualne usluge i “ostale osobe” potrošio skoro 100 milijuna kuna

Usprkos propalom obećanju o izgradnji kampa i bespotrebno potrošenim novcima u tu svrhu, aferama koje se vežu uz najviše dužnosnike saveza kao i moralno upitnom biranju suradnika te manjku transparentnosti u radu očekuje se da aktualni čelnik saveza Davor Šuker 22. prosinca ove godine kao jedini kandidat dobije novi mandat predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter