Otvoreno pismo Plenkoviću i Bandiću: Omogućite poštivanje zakona u Dinamu

Foto: Dinamo to smo mi
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Udruga “Dinamo – to smo mi” uputila je otvoreno pismo predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću te gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću koje prenosimo u cijelosti:

Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,

poštovani gradonačelniče Grada Zagreba,

obraćamo Vam se kao najvišim dužnosnicima izvršne vlasti u Republici Hrvatskoj i Gradu Zagrebu, čiji su osobni izbor, pa i odgovornost, dužnosnici koji se na razini zemlje i grada brinu za provođenje zakona i propisa povezanih s radom naše udruge Građanski nogometni klub Dinamo, pri čemu najviše mislimo na one s dužnostima u Ministarstvu uprave i Gradskom uredu za opću upravu.

Želimo Vas upozoriti da je sadašnja situacija u GNK Dinamu ne samo nezakonita, pa i nedopustiva, već da dovodi u pitanje i od Vas podržane temeljne standarde demokracije u zemlji te Ustavom i propisima garantiranu jednakost svih građana.

Već je niz državnih tijela, primjerice Sportska inspekcija (2014. i 2018. g.), pučki pravobranitelj (2011. g.) ili USKOK-a (2018. g.), upozorio na neostvarenu jednakost prava svih članova GNK Dinamo, te na neusklađenost rada navedene udruge sa zakonima i propisima Republike Hrvatske, posebno Zakona o udrugama, a to se nije promijenilo niti s novim statutom udruge.

Cijeneći Vaše vrijeme, ali i podsjećajući na Vašu političku i građansku odgovornost, želimo Vas u ovom obraćanju ne samo upozoriti na status članova u udruzi Građanski nogometni klub Dinamo, jednoj od većih udruga građana u Hrvatskoj, već i pozvati na adekvatni i dužni odgovor.

Naime, u Statutu udruge građana GNK Dinamo usvojenom 2018. g., članak 24, stavak 2, stoji  da „Skupštinu [udruge] sačinjava 80 predstavnika članova kluba, koje biraju članovi Skupštine starog saziva na prijedlog Izvršnog odbora“, a u članku 33, pod 8 se navodi da Skupština, uz ostale, bira Izvršni odbor. Dakle, u udruzi građana GNK Dinamo stari saziv skupštine, na prijedlog izvršnoga odbora, bira novi saziv skupštine, koji potom bira isti taj izvršni odbor.

Kako smo potpuno sigurni da Vam politički niti pravno ne bi bila prihvatljiva situacija u kojoj bi, primjerice, stari sastav Sabora, na prijedlog Vlade, birao novi sastav Sabora, koji bi potom birao istu tu Vladu, tražimo od Vas da se, u skladu s Vašom razinom političke odgovornosti, pobrinete da se najviši politički standardi demokracije počnu provoditi i na razini udruga građana.

Dopustite da Vas podsjetimo da poruka koju ćete poslati svojim (ne)angažmanom u vezi neograničenog prava članova udruge građana GNK Dinamo da biraju i budu birani na dužnosti u svojoj udruzi zadire u samu bit političkoga, kao odgovornoga upravljanja na dobro svih u pravima i odgovornostima jednakih građana, pa će tako biti i poruka o Vašem poimanju demokracije, ljudskih prava i važnosti da se ona ostvaruju na svim političkim i društvenim razinama.

Doista se nadamo da više nećete dopustiti, jer bi to bilo shvaćeno kao podrška političkom i civilizacijskom nazadovanju, da članovi udruge GNK Dinamo u 2019. godini u demokratskoj i slobodnoj zemlji imaju manja prava nego što su ih imali članovi udruge građana NK Dinamo u 1969. godini, jer čak niti te godine usvojeni statut NK Dinama, dakle u jednoj socijalističkoj i nedemokratskoj zemlji prije 50 godina, nije predvidio da stari saziv skupštine bira novi saziv skupštine te da svaku kandidaturu predlaže izvršni odbor, a niti je na druge načine onemogućavao kandidiranje članovima.

Od ideala slobode i demokracije nikada ne mislimo odustati, a upravo zbog toga niti od ideje o našem klubu u kojem su svi članovi jednaki i vrijedi demokratski moto: jedan član – jedan glas. Jer Dinamo, to jesmo mi.

Udruga članova GNK Dinamo “Dinamo – to smo mi”


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email