Pajač i Jović suspendirani do kraja sezone

Foto: Luka Mladinić
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Komisija nogometnih sudaca Izvršnog odbora HNS-a nakon provedene analize izrazila je nezadovoljstvo suđenjem na polufinalnoj utakmici Hrvatskog nogometnog kupa u kojem je Rijeka na Rujevici slavila protiv Osijeka (3:2).

Glavni sudac utakmice Igor Pajač te VAR sudac Fran Jović su zbog toga kažnjeni na način da ih se više neće koristiti do konca aktualne natjecateljske sezone dok je prvi pomoćni sudac Ivica Modrić kažnjen s četiri utakmice nesuđenja. Sva trojica navedenih spadaju u elitnu skupinu sudaca Hrvatskog nogometnog saveza.

Komisija je utvrdila tri ključne pogreške, a svoj stav je obrazložila na sljedeći način:

1) 4′ – Sudac utakmice je propustio uočiti grubi prekršaj slijedom čega je sukladno PNI valjalo isključiti igrača br. 22 Osijeka. U istoj situaciji pomoćni video sudac (VAR) pogrešno nije intervenirao i nije preporučio sucu utakmice „pregled snimke na terenu za igru“ budući je riječ o „jasnoj i očiglednoj pogrešci“ („izravni crveni karton“).


2) 56′ – Sudac utakmice je pogrešno procijenio start igrača Osijeka br. 5 kao prekršaj koji se kažnjava „opomenom“. Budući je tom igraču to bila druga opomena, sudac utakmice ga je isključio. Glede VAR tehnologije, KNS IO HNS daje pojašnjenje kako se u ovoj situaciji VAR sukladno Protokolu VAR ne smije uključiti, slijedom čega VAR u ovoj konkretnoj situaciji nije pogriješio.


3) 70′ – Sudac utakmice je unutar kaznenog prostora Osijeka pogrešno procijenio fizički kontakt između braniča Osijeka i napadača Rijeke te je dosudio kazneni udarac za Rijeku. Analizom komunikacije između prostorija za VAR (VOR) i suca utakmice, Komisija je stava kako se s obzirom na razloge koje je sudac utakmice naveo VAR-u za dosuđivanje kaznenog udarca (uporaba lakta) te sadržaja audio-vizualne snimke koju je VAR pregledavao, trebalo pokrenuti Protokol VAR i predložiti sucu utakmice „pregled snimke na terenu za igru“. Slijedom iznesenog Komisija smatra kako je VAR i u ovoj situaciji pogriješio. – navodi se u priopćenju HNS-a.


Članovi Komisije nogometnih sudaca Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza su predsjednik Ante Kulušić koji je ujedno dopredsjednik Saveza i povjerenik za određivanje kontrolora sudaca, Darko Cvitković, Domagoj Vučkov koji je i voditelj VAR edukacije, Draženko Kovačić te Ante Vučemilović-Šimunović. Savjetnik komisije je Ivan Košutić, a tajnik Igor Pristovnik dok je povjerenik za određivanje sudaca HT Prve lige Alen Gerek.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email