Panel rasprava dionika u Europskom parlamentu: Put ka ravnopravnijem nogometnom natjecanju

Foto: ECA

Jučer je u prostorijama Europskog parlamenta u Bruxellesu održano saslušanje europskih nogometnih dionika koje su ugostili EU parlamentarci – Nizozemac Paul Tang, Španjolac Ramon Tremosa i Poljak Bogdan Wenta.

Tema sastanka bile su aktualnosti u političkim strukturama nogometa (kako UEFA-e, tako i FIFA-e), u kojima su već duže vrijeme u tijeku radni procesi koji bi trebali rezultirati transparentnijim, ravnopravnijim i održivijim nogometnim sustavom, s primarnim fokusom na transfernu politiku i tržišnu jednakost klubova.

U panel raspravi pred EU parlamentarcima sudjelovali su predstavnici svih relevantnih dionika; David Frommer – direktor za komunikaciju i javne odnose ECA-e (Europsko udruženje klubova čiji su članovi Dinamo, Hajduk i Rijeka), predstavnici FIFA-e, Mahtieu Moreuil kao zastupnik interesa Premier League-a, predstavnik svjetskog sindikata nogometaša FIFPro-a, predstavnik Europske komisije za sport Yves le Lostecque i aktualna predsjednica SD Europe organizacijeAntonia Hagemann.

Predstavnik ECA-e tako je na panel raspravi još jednom podsjetio prisutne da organizacija koju predstavlja aktivno radi sa svim dionicima (primarno kroz FIFA strukture) na kreiranju propisa koji će modernizirati transfer sustav, s primarnom svrhom pronalska prave ravnoteže između slobode kretanja igrača, stabilnosti njihovih ugovora, te nagrađivanja, poticanja i zaštite razvojnih klubova. Uz navedeno Frommer je naglasio da posljedica navedenih promjena mora biti dugoročna zaštita integriteta natjecanja.

Iako glavnu riječ na temu temeljitih promjena koje će se dogoditi u nogometu primarno vodi FIFA, kroz svoj Odbor nogometnih dionika osnovan u prvom dijelu prošle godine, Europska unija kontinuirano vrši, što formalni, što neformalni pritisak na krovne nogometne organizacije, a sve u svrhu uvođenja jasnijeg i ravnopravnijeg reda u djelatnost koja osim što vrti ogroman novac ima i veliku društvenu važnost za građane. Na zahtjev Europske komisije tako je u siječnju ove godine pokrenuta i analiza pravilnika i pravnih okvira za nogometne agente koji djeluju u državama članicama, prvi izvještaj (objavljen u kolovozu ove godine), u čijoj je izradi sudjelovao i profesor Sveučilišta u Rijeci – Vanja Smokvina, uskoro ćemo detaljnije obraditi na našem portalu. Nakon utvrđivanja stanja vrlo vjerojatno slijede i promjene zakonskih okvira Unije, koji će se (kada je u pitanju učinkovitost uvođenja temeljitijeg reda u nogometne poslove) uvelike oslanjati i na Petu direktivu o sprječavanju pranja novca, koja je na snagu stupila u srpnju ove godine, a u praksi će početi živjeti s prvim danom siječnja 2019., kada će države članice EU-a biti obvezne u zajednički registar početi unositi podatke o stvarnim vlasnicima tvrtki.

>> Članovi Europskog parlamenta prozvali čelnike UEFA-e i FIFA-e za poticanje koruptivnog sistema u nogometu

Najviše informacija o jučer održanoj panel raspravi stiglo nam je naravno od predstavnika navijača – SD Europe-a. Tako je predsjednica organizacije Antonia Hagemann, između ostalog, naglasila da je navijačima kao dionicima glavni problem s kojim se suočavaju nedostatak kvalitetnih regulacija vlasništva u klubovima, što za posljedicu ima da je sve više navijača diljem Europe svojim akcijama primorano spašavati klubove. Hagemann je također naglasila da je težnja ka većoj solidarnosti klubova generalno dobra stvar, no da ista u praksi neće imati smisla ukoliko ne bude detaljno i kvalitetno propisana, pogotovo jer većina vlasnika solidarne naknade koje njihovi klubovi dobivaju ne troše na ‘core business’, odnosno, podizanje kvalitete rada s mladim nogometašima.

>> FIFA planira ‘standardizirati’ prijelazne rokove

Na temu solidarnosti predsjednica europskog ogranka Supporters Directa iznijela je i podatak da je od 6,3 milijarde dolara okrenutih u nogometnim transferima prošle godine, samo 63 milijuna dolara distribuirano klubovima kroz solidarne naknade, dok je 500 milijuna dolara plaćeno za usluge agenata. Za kraj je Hagemann naglasila da je ključni problem tržišne nejednakosti i neravnopravnog nogometnog natjecanja bila i ostala održivost klubova, jer su klubovi koji nastoje poslovati i posluju u svojim okvirima u velikom zaostatku za drugima, čak i kada je riječ o nižim ligama.

Jučerašnje saslušanje u prostorijama Europskog parlamenta tako je potvrdilo ono što se već duže vrijeme događa ispod nogometne površine, a to je da je jedno sigurno – uključivanje svih dionika u kreiranje nogometne politike polako nas uvodi u novo doba nogometa. Doba je to koje započinje “evolucijskim, a ne revolucijskim” reformama kako je to na jučer održanoj raspravi naglasio predstavnik ECA-e David Frommer.

>> UEFA razmatra ukidanje pravila “gola u gostima”


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter