Pet sportskih saveza oformilo ‘Opatijsku inicijativu’, slijedi suradnja na izmjenama ZOS-a

Opatijska inicijativa/Foto: HRT Radio Rijeka
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Na poziv predsjednika Rijeke Damira Miškovića danas se u Opatiji okupio veći dio predstavnika prvoligaških nogometnih klubova, te predstavnici vaterpolo, odbojkaškog, košarkaškog i rukometnog saveza – kako bi raspravljali na zadanu temu radnog imena – “Modeli financiranja hrvatskog sporta”.

Uz navedene prisutni su još bili i predstavnik nogometnog saveza Vlado Iveta, Savjetnik predsjednice RH Tomislav Madžar, izaslanik državne tajnice za šport Krešimir Šamija, te voditelj Radne skupine za izradu nacrta prijedloga zakona o športu – Vanja Smokovina.

Kako prenosi Hrvatski Radio Rijeka, nakon dva i pol sata razgovora na temu financiranja hrvatskog sporta (koji većinom sve teže generira i ovo malo ‘izravnih prihoda’ koje ostvaruje) zaključno je oformljena ‘Opatijska inicijativa’, koja bi se trebala baviti strategijom sustavnog financiranja sporta u Hrvatskoj.

>> Damir Mišković poziva na okrugli stol ‘trećeg puta’

Formirana je također i radna grupa sastavljena od 5 članova nacionalnih ekipnih loptačkih sportova koja će u slijedeća 3 tjedna formirati dokument koji će ići prema predstavnicima državnog ureda za sport kao prijedlog Opatijske inicijative.

Iz inicijative naglašavaju da “se tražilo alternativne izvore financiranja koji ne zadiru u trenutne modele finaciranja sporta te ne utječu na državni proračun.

Prijedlog modela alternativnih izvora financiranja hrvatskog klupskog sporta, koji je i bio glavna tema okruglog stola, možete pogledati u priloženo grafici.

Grafika: HNK Rijeka

 

Sport je za Hrvatsku jako vrijedan i često se pokazao kao naš najbolji ambasador u svijetu. Ovakva inicijativa je hvale vrijedna i može samo doprinijeti da se o sportu i sportašima priča na afirmativan način, što oni i zaslužuju. Najviše smo razgovarali o financiranju hrvatskog sporta, ali ponajviše klupskog sporta jer mnogim sportovima prijeti odlazak u amaterizam. A baza je najvrijednija, iz baze se generiraju novi sportaši koji će predstavljati Hrvatsku. Ovo je sigurno put prema boljoj situaciji. Mnogi su klubovi u velikim financijskim problemima i mi im na svim razinama trebamo pomoći, rekao je za Radio Rijeka savjetnik predsjednice Tomislav Madžar.

Iz inicijative naglašavaju da bi ostvarenjem plana benefiti ovakvog modela financiranja sporta u državi bili sljedeći:

Grafika: HNK Rijeka

Skupu su se odazvali i izaslanik Državne tajnice za sport Janice Kostelić, Krešimir Šamija te voditelje Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga zakona o športu Vanja Smokvina, a jedan od sljedećih koraka danas oformljene Opatijske inicijative bit će i sudjelovanje u izradi nacrta zakona o športu.

Od predstavnika prvoligaških klubova okruglom stolu se nisu odazvali predstavnici Istre 1961, koji su se organizatoru i ispričali, te Hajduk, čiji je predsjednik Ivan Kos svoje obrazloženje objavio javnim priopćenjem.

>> Predsjednik Hajduka neće prisustvovati okruglom stolu u organizaciji HNK Rijeke

Inicijator ‘Opatijske inicijative’ Damir Mišković za Radio Rijeka je nakon održanog okruglog stola izjavio sljedeće:

“Ovo nije moja, nego inicijativa svih nas. Danas se pokazalo veliko zajedništvo između svih naših sportova. Trajalo je dva i pol sata, znači bilo je i zanimljivo. Sve danas bilo je na tragu onoga što sam iznio na konferenciji za novinare. Dodali smo još par novih prijedloga. Zaključili smo kako je to realno ostvarivo. Mi sami zarađujemo te novce, samo ih je nužno preusmjeriti. Ne tražimo ništa posebno, već samo ono što nam pripada“.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email