PLAVE KRONIKE: Kozmetičke promjene

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Neobično je u zadnje vrijeme vidjeti mnoge navijače Dinama koji se vraćaju svojoj velikoj ljubavi, navijanju za vlastiti klub. Koliko god to nevjerojatno zvučalo, ali navijači Dinama su nešto manje od desetak godina izloženi internom sukobu s vlastitim identitetom. Kako u isto vrijeme uživati u svakoj minuti nogometa Dinama, a istovremeno rušiti sistem kojeg pobjede Dinama čine sve jačim? Zaključak iz svih tih godina jest da će sistem preživjeti ili propasti neovisno o rezultatima pa tom logikom nema ni prepreke navijanju za Dinamo.

Da stvar bude još teža, presuda Zdravku Mamiću na šest i pol godina zatvora (uz tendenciju da ostatak života provede u zatvoru ili bijegu i to je jedan od razloga zašto je on gotova priča) daje navijačima puno pravo da se proglase moralnim pobjednicima. Ono što su ponavljali iz godine u godinu, iz utakmice u utakmicu, pokazalo se kao notorna istina. Prokazali su Mamića i njegove suradnike kao pljačkaše enormne količine novaca iz kluba dok su se istovremeno predstavljali kao mesije, spasitelji i preporoditelji često „Božjom providnošću“, iako su preporodili samo svoje džepove.

Kako je moguće da su neki sasvim nebitni likovi sa ultras scene, uz asistenciju više–manje volontera s nešto boljim referencama na području prava i ekonomije mogli znati kako stvari stoje čak deset godina prije državnih institucija (policija, državno odvjetništvo) kojima je to posao? Paradoksalno, ali presuda Mamiću ujedno je i presuda radu pravne države, čiji su službenici iz nekog razloga bili izrazito neuspješni u detektiranju manjka od 300-tinjak milijuna kuna u blagajni Dinama. Kad bi barem problemi Dinama stali u taj iznos, pitanje je: što su još jednako neuspješno detektirali?

>>Ima li kraja?

Zašto je sve to važno za našu priču? Pa, iz razloga što su navijači izgurali stvar do kraja. Prokazali su Bandića, Lokomotivu, HDZ i SDP, novinarske plaćenike, navijačke izdajice, nedostatak demokratičnosti, nepoznavanje povijesti i mnogo drugih tema da bi trenutno imali tek kozmetičke promjene u Dinamu, iako su prezentirali znatno širu problematiku koju je potrebno riješiti. No to polako, ali sigurno, izlazi iz nadležnosti navijača. Oni ne mogu suditi i hapsiti kriminalce, oni ne mogu odrediti za koga će narod većinski glasovati ni spriječiti pojedince u nepotizmu i uhljebništvu u klubu, gradu i državi.

>> Plave kronike: Glas za Bandića je glas za Mamića, Hanžekovića, Horvatinčića i Todorića

Narodna poslovica kaže „bolje vrabac u ruci, nego golub na grani“ pa se i manjim promjenama treba veseliti. Vjerojatno nikada svi ti nitkovi koji su „držali lojtre“ neće biti kažnjeni za svoja djela i samim time zadovoljština neće biti potpuna, pogotovo ne u državi u kojoj živimo. Zato se radujemo dobrom radu trenera Bjelice, zato se radujemo pozitivnoj atmosferi koju kvari „kokošarenje“ oko transfera, zato se radujemo što nevoljeni i nametnuti čelnici medijski ne istupaju i ne drže višesatne monologe o napadima kopita zla, orjunaša, huligana i sl. Čak je i poniženi Blažičko prešutio baklje protiv Rijeke, možda je i on shvatio da je bolje da šuti.

>> PLAVE KRONIKE: Blažičko, Blažičko…

Ukoliko će navijači Dinama tražiti druge za dozvolu da navijaju za svoj klub, onda mogu odmah dići ruke od svega jer je nikad neće dobiti, odnosno problemi nikad neće biti riješeni kako bi to htjeli oni sami, a kamoli drugi.

Igor Žuraj


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email