Plave kronike: „Dok Mamić postavlja i bira na tribini i ulici neće biti mira!“

Tako je glasila poruka Bad Blue Boysa uoči utakmice sa Rudešom u Kranjčevićevoj ulici. Naime, iako je na utakmici Rudeš – Dinamo bilo manje od 500 gledatelja, za navijače koji su korteom niz centar grada došli pred stadion nije bilo mjesta na tribinama. Navijači naravno nisu skloni plesati kako odgovorni sviraju, a s druge strane i Rudeš, i Dinamo i mnogi drugi ne žele slušati mišljenje navijača ili barem nisu tome skloni.

Kako god, pozornost treba posvetiti ponovno iskrivljenom izvještavanju Sportskih novosti o poruci koju su navijači poslali javnosti. Daleko od toga da pisanje novinara koji povremeno pretendiraju na poziciju glasnogovornika kluba ikoga iznenađuje, da smo recimo članovi Vlade konstatirali bismo da se radi o hibridnom ratu sportskih novinara. Ali budući da nismo, možda je bolje suzdržati od komentara što će biti obrazloženo u nastavku.

>> FOTO: BAD BLUE BOYSI IZVELI PERFORMANS PRED STADIONOM Blokirali Kranjčevićevu, s ceste bacili baklje na teren i poslali poruku: ‘Neće biti mira!’

Niti na jednom mjestu u tekstu ili na priloženim fotografijama ne vidi se cijela poruka, tek polovično „neće biti mira“ što šalje potpuno pogrešni smisao. Iz toga se tek može jedino zaključiti da se poziva na neku vrstu nereda ili bunta, i u tome smislu generalizirati i prezentirati navijače kao nasilnike. Nije poanta educirati zlobne jer to nema smisla, već ukazati na pogrešnu interpretaciju. Kad bi se u naslovu, u tekstu, ili barem na slikama mogla vidjeti cjelovita poruka bilo bi ispravno ili profesionalno. Ovako ili je posao odrađen sa greškom ili sa namjerom pogrešno, a skloniji smo vjerovati ovom potonjem jer im nije prvi put. Jednom je slučajnost, dvaput je podudarnost, a triput je već zavjera?

>> Plave kronike: Sportske novosti cenzurirale Bad Blue Boyse

>> Za maksimirsko kmečanje okreni SN

Zbog toga smo odlučili istaknuti poruku u naslovu, jer je u njoj sadržana teza kakvu navijači šalju već godinama, i to ne samo Bad Blue Boysi, već iz svih krajeva Republike Hrvatske. Očito je bila želja navijača još jednom ukazati na groznu dominaciju (oksimoron) Zdravka Mamića u hrvatskom nogometu koji ponovno ima sebi, manje ili više voljenog izbornika, a njegovo je ime Zlatko Dalić. Osim toga i izbori za predsjednika HNS-a bliže se vrhuncu te nastavak stolovanja „brenda“ Davora Šukera –  koji se još uvijek trudi naučiti „neke cake“ kako je svojevremeno na javnoj televiziji tvrdio znajući da će uskoro naslijediti danas pokojnog Vlatka Markovića. Nota bene, mnogi su prezirali Vlatka Markovića zbog toga što je slovio kao (ali i bio) Mamićeva marioneta. Tko bi tada rekao da će njegov nasljednik biti još omraženiji, ili tko je tada mislio da će sve vrline koje je Davor Šuker kao „devetka“ reprezentacije pokazivao biti manje nego sve mane koje je pokazao kao predsjednik nogometnog saveza – pa svoj „kockasti dres“ kakav su mnogi nosili po školskom igralištu u jednom periodu života, danas može često zamijetiti po kontejnerima.

Vlasnik hrvatskog nogometa radi „punom parom“

Sigurni smo da su ovi izbori u HNS-u mogli proći bez situacije u kojoj Mamić baš u trenutcima dok se odvijaju presudni trenuci i glasa o potpori aktualnom predsjedniku, izlazi iz izrazito izdašno plaćene lokacije saveza. Naravno, on nema pojma kakav će biti ishod glasanja, niti što se događa, reklo bi se „on je tamo s biciklom“ i samo je došao pokupiti neke papire. Par dana kasnije, izlazi sa sastanka s Damirom Miškovićem, čiji utjecaj bi logično trebao jačati obrnuto proporcionalno Mamićevom slabljenju. Ali kako stvari stoje to je potpuno nevažno, jer se izgleda Damir Mišković davno odlučio za Mamića odnosno Šukera iako to javno ne smije prikazivati kako ne bi naljutio vlastite navijače. Dovoljno je tek da ne daje potporu Šimiću, a Šuker će svoje glasove skupiti i bez njega.

>> Plave kronike: Ortaci, a ne rivali

Stavimo sve to po strani, poanta jest kako se komunikacija sa Miškovićem mogla odvijati tajno ili barem diskretnije, također Mamić je te nesretne papire mogao pokupiti u sretnijem trenutku, ali njemu je stalo do toga da se vidi da je on taj koji dominira nad hrvatskim nogometom.

Igor Žuraj