PLAVE KRONIKE: Ponovno utakmica sezone i strah od javne debate

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Prije otprilike mjesec dana krojilo se kako će ova sezona izgledati. Nešto ranije s lakoćom su izbačeni Hapoel Beer Sheva i Astana što je garantiralo minimalno europsku jesen – čega se Dinamo već godinama neambiciozno drži, da bi utakmica s Young Boysima definirala hoće li se igrati u Ligi prvaka uz izdašnu nagradu za plasman, ili Europsku ligu gdje je većina protivnika u skupinama podjednako snažno. Laički bi se kazalo da su to ekipe „s kojima se može igrati“ uz izuzetak posrnulih europskih divova koji su „zalutali“ u ovo natjecanje, uz upitnu motivaciju igranja manje vrijednog natjecanja za njihov renome.

>> PLAVE KRONIKE: Hapoel Beer Sheva na putu do dvadesetak milijuna eura

Kao što znamo, Young Boys nije pokazao da je bolja ekipa, ali je uz dva olako zabijena gola u uzvratnoj utakmici pronašao način kako proći dalje te je izborio elitnu skupinu s Manchester Unitedom, Juventusom i Valencijom. Kada bi Dinamo zadnjih godina dobio takvu skupinu, automatski bi okačio bijelu zastavu, iako za to nema nema razloga. S druge strane, skupina sa slavnim Fenerbahceom, starim europskim poznanikom Anderlechtom i nepoznanicom Spartak Trnavom je realno sasvim prolazna, iako se moglo proći i bolje, ali i manje atraktivno.

Ukoliko se želi prezentirati da su se stvari donekle promijenile i da više nisu preplašeni luzeri, ova momčad mora u svakoj utakmici ići na pobjedu, također ne smije unaprijed upisati bodove protiv nominalno najslabije momačadi jer to obično vodi u hvatanje rezultata u prosincu na zaleđenom Maksimiru na desetak stupnjeva ispod nule. Ne treba niti spominjati kako su takve utakmice u pravilu završavale.

>> PLAVE KRONIKE: Kozmetičke promjene

Zato bi nominalno najatraktivnija utakmica u sezoni trebala biti ova prva sa Fenerbacheom, iako su upitni i Ademi te Leovac (za koje postoje solidne zamjene, ali ni blizu iste kvalitete) momčad je dobro posložena iako nedostaje klasa više u veznom redu, ili pričekati da se Moro vrati u staru formu, ako će se to uopće ikada dogoditi nakon teške ozljede. Stoperski par Dilaver i Theophile-Catherine uvjerljivo su najbolji dio momčadi, ali i Hajrović se nametnuo kao nositelj igre. Turci i dalje imaju skupu i moćnu momčad, ali ni blizu kao nekad, uglavnom kao posljedicu katastrofalne financijske situacije i neracionalnog trošenja novca (što je navijačima itekako dobro poznato iz Mamićeve ere). Pobjeda u utakmici bi, kako se to obično naglašava kao klišej, dala veliki korak prema prolasku skupine, dok bi poraz ugasio umjerenu euforiju od proteklih tjedna.

>> PLAVE KRONIKE: Mamićevština na izdisaju?

Vrijeme je da se završi agonija preoblikovanja Dinana

Kada se uzme u obzir netransparentno vođenje kluba, rigidni i nedemokratski kriteriji „biranja“ podobnih skupštinara koji se ponašaju kao povlaštena kasta u totalitarnim režimima, lakrdijsko branjenje lika i dijela Zdravka Mamića dok je isti prema napravomoćnoj presudi mahnito opljačkao klub uz njihovu prešutnu pomoć, jasno je da „ljudi u klubu“, a pritom mislim i na čelništvo (predsjednik kluba, predsjednik uprave..) i na odbore i na skupštinare, pa sve do tehničkog osoblja koje srdačno pozdravlja kriminalca, svi skupa nemaju nikakvo pravo niti legitimitet mijenjati Dinamo! Slijedom toga, agonija od preoblikovanja i privatizacije produžila se na nekoliko godina i nije se maknula s mrtve točke zbog nerada, traljavosti i lopovluka. Kako god, rado bismo o toj temi čuli debatu pred kamerama.

>> “Dinamo – to smo mi” pozvao čelnike kluba iz Maksimira na javnu debatu

>> Uprava GNK ne želi javno objasniti razloge za postupak preoblikovanja

Ali od nje očekivano, neće biti ništa. Oni su kao odgovor priložili linkove medijskih istupa!

Igor Žuraj


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter