Plave kronike: Sportske novosti cenzurirale Bad Blue Boyse

Nije tajna da je nekad renomirani i kultni sportski list daleko od svojih slavnih izdanja. Daleko od vremena kada su Sportske novosti bile brend kao devetka Davora Šukera, no međutim kao i slavna devetka, danas revno služe nogometnom gazdi u iščekivanju katarze hrvatskog nogometa. Do tada, nemojte se čuditi kad na društvenim mrežama vidite Šukerov dres u kontejneru ili „sportske“ kao predmet izrugivanja.

>> Plave kronike: Tko će napraviti film o nogometnom Gazdi?

Topli odnosi između Sportskih novosti i GNK Dinama, te shodno tome i HNS-a su javna tajna. Pisanje glasnogovornika Dinama Alena Lesičkog nije se značajno promijenilo od kada je posao u tom dnevnom listu zamijenio poslom u ruglu Maksimira. Zanemarimo li njegovu nebitnost, fokus treba usmjeriti na vlasnika HANZA medije, šefa skupštine Dinama i bliskog suradnika između ostalih Zdravka Mamića i Milana Bandića. Marijan Hanžeković je simbol moći, on će vas ovršiti u ime gradskog Holdinga, on će platiti s lakoćom jamčevinu za svog gradonačelnika, a Mamić će klečati na koljenima pred njim. Drži li on u šaci Bandića i Mamića, a samim time Dinamo i gradsku vlast?

>> Plave kronike: Glasnogovornik Dinama

>> Plave kronike: Dok Mamić kleči pred Hanžekovićem srednjoškolac priprema proračun

Dok su Sportske novosti bile dio EPH Ninoslava Pavića pisanje nije bilo ugodno, također se suptilno guralo pojedince i relativiziralo inicijative navijača po uigranom scenariju. Oko inicijative navijača oglasi se cijelo krdo legendi kluba koje ne sumnjaju u dobre namjere, ali…, dok se o pojedincima govori u pozitivnom superlativu. Međutim, teško se sjetiti cenzure jedne navijače skupine, javno priopćenje Bad Blue Boysa za njih ne postoji, nije se dogodilo. Mišljenje BBB-a o situaciji u klubu može i ne mora biti presudno, ali u svakom slučaju mišljenje navijačke skupine ima važnost i tome mišljenju je stoga mjesto u sportskom listu koji se prvenstveno bavi nogometom. Uostalom i brojni drugi mediji objavili su spomenuto priopćenje, bez obzira slažu li se sa navedenim. Očito je prozivanje čelnih ljudi kluba za uigrani medijski performans protiv navijača bilo previše za objavu. Mjesto da se bave kriminalnim skupinama koje pucaju mogućim dužnicima u koljena, oni povezuju navijače sa napadom na trenera kluba, a taj čin nema nikakvog smisla. Za one slabijih kognitivnih sposobnosti ponavljamo, to što je Mario Cvitanović trener baš nikako ne utječe na poziciju u kojoj se generalno nalazi. Mario Cvitanović jednako je bitan faktor kao i Alen Lesički, Božica Barišić, ili lav Plavko.

>> BBB: “Bezuvjetna vlast nad Dinamom i teror prema svima koji im se suprotstave je glavna značajka ove garniture”:

>> Plave kronike: GNK Dinamo ne vjeruje u presumpciju nevinosti

Savjetnik je i nadzornik

Pozicija savjetnika nije dovoljno privlačna, pa je Zdravko Mamić i član Nadzornog odbora tvrtke Svetice Sport d.o.o. osnovane od strane HNS-a. Ako se pokušate prisjetiti koje sve funkcije je Zdravko Mamić obnašao u nogometu, skupit ćete jednu impresivnu karijeru. Bio je direktor, sportski direktor, izvršni predsjednik, dopredsjednik, predsjednik, član uprave, nadzornik, skupštinar i savjetnik kao krešendo, što bi značilo da je imao sve funkcije; skraćeno rečeno vladar hrvatskog nogometa za one koji ga ne vole, ili tatta za one koji ga iracionalno vole.

Osim njega, u istom Nadzornom odboru udomili su se Davor Šuker, Damir Vrbanović i ništa manje antipatičan Vlado Iveta, inače tajnik HNS-a. Sudeći po imenu poduzeća, ne treba biti pretjerano obdaren inteligencijom da bi se zaključilo kako je poduzeće namijenjeno vođenju radova na izgradnji kampa na Sveticama na prostoru koji je zbog tog vremena već duže vrijeme bespotrebno devastiran iako se početak radova ne nazire.

Igor Žuraj


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter