Pomozimo klubovima pitati gdje su novci koje UEFA daje HNS-u

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Pisali smo već o 23 milijuna eura koja je HNS mogao do sada povući iz UEFA-inog programa HatTrick. Ukupan budžet po ciklusima za 54 države iznosi nevjerojatnih 1.813.200.000 eura, odnosno, s novim ciklusom sada, čak 33.577.000 eura po državi.

HatTrick I 2004.-2008. 301.600.000 eura
HatTrick II 2008.-2012. 408.100.000 eura
HatTrick III 2012.-2016. 503.500.000 eura
HatTrick IV 2016.-2020. 600.000.000 eura

Napomena, ovdje se radi samo o novcu UEFA-e. Iz druge kasice FIFA daje 2 milijuna eura, a sada Infantino iznos podiže na 5 milijuna eura. I sve je ovo bez novca kojeg reprezentacija osvaja kao nagradu za plasman na velika natjecanja i rezultatske uspjehe. Jasno je da se o ogromnom novcu.

Kako do novca?

Novac je tu za uzeti. Projekte treba prijaviti, UEFA ih odobri, HNS provede i napravi, UEFA plati. Jednostavna je ta europska procedura, kao i kod EU fondova. Nažalost, HNS je od ogromnih iznosa napravio prilično malo, tipa pomogao sagraditi Rujevicu ili Dinamu semafor. Hajduku nije pomogao kod brojača i travnjaka kao ni ostalim klubovima pa gledamo nogomet u blatu tijekom nekoliko mjeseci. S druge strane, HNS je novcem UEFA-e uselio u Hilton te dogovorio projekt kampa. Koji se eto radi baš u sklopu Dinamovog stadiona, a u suradnji s gradonačelnikom Bandićem. Sagrađeno je i nekoliko mini igrališta sa umjetnom travom.

Uložilo se jako malo i jako precizno prema podobnima, a s obzirom da se moglo povući više od 33 milijuna eura, postavlja se pitanje gdje je ogroman ostatak novca prikazan. UEFA nudi gomilu programa, od administracije, opreme ureda pa sve do onoga da se zaposli djelatnik za provedbu poštenih odnosa unutar saveza. Za iznos 33 milijuna eura svi tereni su mogli imati uredne, kompozitne ili umjetne travnjake, kako bi se normalan nogomet mogao igrati tijekom cijele sezone. S napomenom kako rezervirana sredstva koja savez ne povuče, ne prenose se u iduće razdoblje.

Poslušni i potlačeni klubovi

Tužno je i što se klubovi ne bune i ne traže svoj novac za razvoj nogometa jer je novac UEFA-e namijenjen upravo njima. HNS, kojem su svi ti klubovi stalno u ustima ne spušta taj novac niže. Dapače, javno proziva državu kako ne ulaže. Toliko HNS brine o klubovima da isti ne mogu pristupiti Skupštini i Izvršnom odboru, što im izmjene zakona o sportu dopuštaju. Samo kod nas niti ministarstva niti inspekcije ne rade svoj posao, a kako i bi ako se vrh države zalaže za pojedince protiv kojih se vode teški procesi. S druge strane prvoligaški klubovi toliko su poslušni da su i svoju udrugu ukinuli. To je nažalost slika današnje Hrvatske.

Samo, kad klubovi već neće pitati, evo malo pomoći koliko novca stoji na raspolaganju HNS-u i za koje projekte. UEFA je izdala brošuru HatTrick IV, u kojoj do u detalje navodi koliko se novca dijeli i na koji način:

1. Novac se dijeli članicama za njihov zadatak posvećen razvoju nogometa kao sporta na svim nivoima za period do 2020. godine.
2. Najveći iznos koji se može dodijeliti po državi je 3,5 milijuna eura za općeniti razvoj nogometa te 1,9 milijuna eura godišnjeg doprinosa (750.000 eura za tekuće troškove i projekte poštenog upravljanja saveza (!) + 1.150.000 eura namjenskih sredstava za sudjelovanje u europskim natjecanjima futsala, ženskog nogometa, implementiranje licenciranja, razvoja ženskog nogometa i slično)
3. Sredstva se odobravaju nakon izvedbe programa odobrenog od UEFA-e. UEFA može tražiti i povrat ukoliko se pokaže da projekt ne odgovara programu, odnosno ukoliko se radi o bilo kakvoj prevari, korupciji ili bilo kakvoj drugoj radnji kriminala, uključivši i kvalitetu izrade.

Namjenska upotreba sredstava

3.500.000 eura HNS može utrošiti na slijedeće razvojne projekte:

a) Administraciju (obuka osoblja, oprema za urede …)
b) Trening i edukaciju (obuka trenera, sudaca, liječnika, zaštitara, administracije klubova …)
c) Mlađi uzrasti (obuka trenera, regionalni i nacionalni kampovi i akademije, promocija)
d) Socijalna odgovornost (dijalog s navijačima, uključivost i različitost dionika bez obzira na rasu, godište, religiju, spol, kulturu, državljanstvo … promocija mira i zdravlja, obnovljive energije, ekologije … koordinacija transporta svih dionika, poboljšanje mobilnosti …)
e) Razvoj izvornog nogometa – grassroots (izgradnja mini i maksi igrališta na razini društvenih zajednica s točno definiranim standardima, od nehrđajućih vijaka, zaštite od krađe pa sve do pozicija u blizini škola i igrališta gdje obitava što više djece … promocija treninga amaterskim trenerima, razvoj nogometa na razini društvenih zajednica)
f) Infrastruktura (renoviranje i izgradnja nogometnih igrališta, stadiona, centara za treniranje i obuku, IT postrojenja i ureda)
g) Ženski nogomet (povećanje i zadržavanje kadra nogometašica … razvoj klubova i lige te mlađih uzrasta … povećanje broja trenerica i sutkinja …)
h) Ostalo (projekti u ostalim područjima koji nisu zahvaćeni prethodnim točkama)

1.150.000 eura dodatnih godišnjih sredstava HNS može potrošiti na:

a) 250.000 eura godišnje na sudjelovanje u UEFA natjecanjima mlađih uzrasta, ženskog nogometa i futsala i to točno određen iznos za točno određenu kategoriju (futsal prvak dobiva 20.000 eura za sudjelovanje u Futsal kupu dok futsal reprezentacija dobiva 20.000 eura za sudjelovanje u UEFA natjecanju, prvakinje u nogometu dobivaju 25.000 eura za sudjelovanje u UEFA natjecanju)
b) 250.000 eura godišnje na uvođenje sustava licenciranja i financijskog fair-playa, za trošak administracije i tekuće troškove, i sve to opet točno definirano po stavkama
c) 150.000 eura godišnje na razvoj izvornog nogometa – grassroots
d) 100.000 eura godišnje za potpis i provedbu UEFA trenerskih tečajeva najmanje na UEFA B razini
e) 100.000 eura godišnje za potpis i provedbu UEFA sudačkih tečajeva
f) 100.000 eura godišnje za razvoj ženskog nogometa (razvoj klubova, marketing, edukacija …)
g) 100.000 eura godišnje za uvođenje i provedbu UEFA elitnog razvoja mladih igrača na razini U14 i U15 u sklopu postojećih akademija u državi
h) 50.000 eura godišnje dodatno za provedbu programa iz socijalne odgovornosti
i)50.000 eura godišnje za zaposlenje djelatnika zaduženog za poštene odnose u nogometu koji ima zadatak prijaviti sve nepravilnost, istrage, procese o korupciji, namještanju utakmica te provoditi edukaciju o istima među dionicima.

Još 750.000 eura dodatnih godišnjih sredstava za tekuće troškove i projekte poštenog upravljanja saveza (!)

Novca ima. Traženi projekti su precizno navedeni. Samo, odgovara li HNS-u da se novac dijeli na projekte kao uređenje travnjaka klubovima ili je bolje trošiti na administraciju, potrošni materijal i slične stvari? I zato kad HNS klubovima drugi put napiše da su njihovi troškovi ogromni te da ih pokrivaju iz kotizacija, registracija i taksi, klubovi slobodno mogu uzvratiti da im svi troškovi natjecanja mogu biti besplatni kad bi im HNS spustio sredstva kojim bi pokrivali troškove igrališta, adminsitracije, opreme i sličnih stvari.

Kad bi postojao pravi demokratski organiziran savez koji provodi hrvatske zakone, tada bi klubovi imali svoje pravo pitati, odnosno dobiti ta sredstva. Ovako, u okruženju straha i nedostupnosti informacija, i trošenja sredstava, ostaje muk i tišina, podržana od strane države.

Renato Čupić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter