Ponos Kurdistana postaje novi švedski prvoligaš

Foto: Dalkurd FF
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Prošle godine smo pisali o CD Palestinu, nogometnom klubu iz Čilea kojeg su osnovali Palestinci u Južnoj Americi. Klub udaljen tisućama kilometara od Palestine postao je njihov simbol i ponos. Obzirom na desetljećima nestabilnu situaciju na Bliskom istoku i težnju raznih naroda za svojom državom i identitetom, ne treba čuditi da ljudi porijeklom s tih prostora osnivaju svoje klubove u drugim zemljama u kojima žive i rade. Jedan od njih je i Dalkurd FF iz švedskog grada Borlängea.

The Ultimate Managed Hosting Platform

>> Čileanski CD Palestino, ponos Palestine

Dalkurd je simbioza dva imena, DAL označava dala konja, drvenu staturu po kojoj je poznata švedska regija Dalarna, dok KURD označava Kurde, narod koji obitava na teritoriju Turske, Iraka, Irana i Sirije. Kurdi su u Švedsku počeli stizati kao izbjeglice 60-ih godina prošlog stoljeća, najviše kao rezultat represije koja se nad njima vršila. Ramazan Kizil je prije 13 godina osnovao klub koji je okupljao mlade Kurde i ostale imigrante, a cilj kluba je bio da se mladež makne s ulice i loših utjecaja koje ona donosi. Nogomet je odabran kao najbolje sredstvo integracije u švedsko društvo. Startavši u sedmom rangu švedskog nogometa, već prve sezone su u svojoj ligi osvojili prvo mjesto s ekipom kojoj je prosjek godina bio tek 17!

Idućih pet sezona preskaču rangove natjecanja da bi 2010. izborili ulazak u trećeligaško društvo. Prije dvije sezone ulaze u drugu ligu. Danas su prvoplasirani drugoligaš s 8 bodova ispred trećeplasiranog Trelleborgsa (prva dva kluba izravno ulaze u Prvu ligu), a do kraja je preostalo tek 4 kola. Početkom prošle godine 49% dionica su kupila braća Kawa i Sarkat Junad, Kurdistanci s engleskom adresom. Njihova želja je ulazak u Ligu prvaka i da djeci u Kurdistanu nisu za navijanje prvi izbori Real Madrid i Barcelona kao danas već Dalkurd. Također je želja osnovati kampove za djecu u Švedskoj i Kurdistanu. Akademija bi se pokrenula u južnom Kurdistanu odnosno sjevernom dijelu Iraka koji  vojno kontroliraju Kurdi.

Poveznica kluba s Kurdistanom nije samo deklarativna u vidu klupskog grba, naziva navijačke skupine Roj Fans (roj = sunce, kao na zastavi Kurdistana), već i u humanitarnom radu. Krajem 2011. godine su organizirali utakmicu sa švedskim zvijezdama da bi prikupili novac za grad Van u istočnoj Turskoj kojeg je pogodio potres. Grad je inače naseljen većinskim kurdskim stanovništvom. Kapetan Dalkurda Peshraw Azizi (on je iz dijela Kurdistana koji pripada Iranu) je prije dvije godine prikupljao sredstva za humanitarne svrhe u Kurdistanu.

Za Dalkurd osim Azizija igra i Rawez Lawan, Šveđanin kurdskih korijena koji je nastupao i za mlađe kategorije Švedske, a ujedno je bio i dio šampionskog Norrköpinga prije dvije godine. Jedan od boljih igrača je i Ahmed Awad, Šveđanin palestinskih korijena koji je prihvatio igrati za Palestinu i u debiju zabio gol. Prvi strijelac kluba je Richard Yarsuvat koji korijene vuče iz Turske. Osim muške, Dalkurd ima i žensku sekciju, a klupski čelnici se hvale i ogromnom posjetom na njihovoj internet i facebook stranici. Problem za Dalkurd predstavlja mjesto igranja prvoligaških utakmica, odnosno uvjeti i stadion. Stoga se razmišlja o preseljenju ekipe u grad Uppsalu. Bez obzira gdje nastupali nema sumnje da će mnogi Kurdi pomno pratiti ekipu koja je postala njihov ponos.

Ljestvica švedske 2. lige:
Standings provided by Sofascore LiveScore

Domagoj Mikulić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email