Povratak Dnipra… ali kojeg?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

U velikom derbiju ukrajinske druge lige drugoplasirani Metalist 1925 je na domaćem terenu pred čak 22.362 gledatelja izgubio od SC Dnipra-1 s 2-1. Time je SC Dnipro-1 pobjegao pratnji na velikih osam bodova razlike i suvereno drži prvo mjesto drugoligaške karavane.

Netko neupućen bi pomislio da se „onaj“ Dnipro vraća natrag u ukrajinsku Premier ligu, ali prevario bi se. Problemi, prvenstveno financijske prirode, doveli su do pada Dnipra, kluba koji je s našim Nikolom Kalinićem 2015. igrao finale Europske lige. Na kraju sezone 2016./17. Dnipro je ispao iz lige zbog gomile bodove koje im je oduzela FIFA radi dugovanja prema bivšim trenerima i igračima. Prebačeni su direktno u trećeligaški razred. Tamo su obitavali jednu sezonu, ali su ponovno izbačeni radi dugova, sada u četvrtu ligu. Tamo su trenutno deveti od dvanaest klubova, opet im je oduzeto šest bodova. Dakle, FIFA kažnjavanjem jasno pokazuje koji klub smatra sljednikom pravog Dnipra, finalista EL iz 2015. godine.

U ljeto 2017. osniva se SC Dnipro-1. Klub se natječe u 3. ligi, a osniva se uz podršku vojnog zapovjednika Yuriya Bereze koji je zapovijedao vojnom jedinicom Dnipro-1 osnovanom 2014. godine. Bereza je i političar desnog uvjerenja. Dio igrača Dnipra je prešao u SC Dnipro-1. Trener im je Dmytro Mykhaylenko, bivši igrač i trener Dnipra, a kapetan i glavni igrač Serhiy Kravchenko. Uz nekoliko prvoligaških igrača i blok mladih u godinu i pol su napredovali iz treće lige do prvog mjesta druge lige. Uz Kravchenka je vodeći strijelac Stanislav Kulish, recimo da su obojica igrali protiv Hajduka, prvi za Dnipro 2014., drugi za Oleksandriyu 2016. Najistaknutiji bivši igrač koji je dao podršku SC Dnipru-1 je Roman Zozulya koji se, kao i ostali ljudi u klubu, nada da će navijači prihvatiti ovaj klub kao prvi izbor.

Malobrojni navijači SC Dnipro-1

Što o cijeloj situaciji misle navijači? Ultrasi Dnipra, onog četvrtoligaškog, kao i većina ostalih navijača, nemaju namjeru pratiti SC Dnipro-1 iako je sada i više nego očito da će od iduće sezone igrati u Premier ligi Ukrajine. Iako se manji dio navijača priklonio SC Dnipru-1 ostaje činjenica da nemaju organiziranu potporu navijača, odnosno da ih se skupi tek nekoliko pojedinaca. Prema tome, originalni Dnipro i dalje tavori u 4. ligi dok paralelna verzija Dnipra od iduće sezone nastupa u 1. ligi.

Domagoj Mikulić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email