Pregled tjedna: Obnovite članstvo!

Poslovni model Rijeke

Nakon što je Rijeka promijenila većinske vlasnike, te se, prema riječima predsjednika Miškovića, okrenula vlastitoj djeci ili kako bi to kolega Mikulić rekao „morčićima“ – analizirali smo jedan drugi njihov projekt koji je započeo 2012. godine – suradnju s akademijom Abuja.  Nažalost i dalje najbolje igrače za prodaju Rijeka ima iz domaćih klubova koji su uslijed financijske krize prodavali svoje nogometaše stabilnom prvoligašu, te suradnje s Dinamom. Ako projekt „naši morčići“ ne upali, a nakon pet godina i dalje je Močinić jedini igrač iz vlastite škole (školovan prije ere Volpi – op.a.), te projekt Abuja ako bude nastavljen obzirom na izlazak Social Sporta i dalje ne bude davao značajnije rezultate, pitanje je ima li dovoljno igrača za sve „krokodile“ u domaćoj bari – jer, za razliku od posljednjih godina kada je Rijeka financijskom stabilnošću bila jedna od najpoželjnijih „udavača“, Hajduk i Osijek su vratili platežnu moć, a Dinamo je sve više gubi, pa je pitanje vremena kada će i oni Južnoamerikance opet zamijeniti „domaćim dečkima“.

>> Što je donijela suradnja Rijeke s Akademijom Abuja?

Teanna Ltd

Pravo, vlasništvo, ugovori… nešto je što se ne prati toliko u domaćim medijima koji prate nogomet, klubove i saveze. Šteta – jer da to rade puno manje bi bilo kriminala, nepotizma i svega lošega što nosi današnji nogomet u Hrvatskoj. Tako smo upravo na Nogomeptlusu prošlog tjedna putem Trgovačkog suda doznali da je na Teanna Ltd, osim 70% dionica Rijeke, prebačena i tvrtka Stadion Kantrida. Tvrtka je vlasnik i investitor na Rujevici, a ujedno je i vlasnik koncesije na taj prostor tj. ima pravo građenja na 50 godina. Je li prijenos plaćen i koliko ne znamo, kao ni što je s pozajmicama od 140 milijuna kuna bivšeg vlasnika Stichting Social Sporta. Mislim, ne znamo danas, jer nisu objavili, ali doznat će se već i pisat ćemo o tome.

>> Teanna Ltd nakon HNK Rijeke preuzela i tvrtku Stadion Kantrida

Nesvakidašnji prijelazni rok u Hajduku

Financijski preporođen Hajduk mogao bi odraditi zanimljiv prijelazni rok, pogotovo ako se imena koja cure u javnosti pokažu kao točne informacije (pri tome ne mislimo baš na sve informacije koje izađu). Prvo je stigao Mađar Ádám Gyurcsó, za kojeg se nadamo da će prije početka utakmica svi radijski i televizijski voditelji provjeriti na Forvu kako se to čita (Đurčo).

>> Predstavljamo Ádáma Gyurcsa (VIDEO)

>> Forvo

Prema svemu sudeći stiže i mladi Rumunj Steliano Filip, lijevi bočni, a vjerujemo da će uskoro novinari shvatiti i što mu je ime, a što prezime.

>> Filipa liječnički pregled dijeli od transfera u Hajduk

Ima tu još zanimljivih imena – Mijo Caktaš, koji je raskinuo ugovor u Rubinu, golica maštu navijača koji bi voljeli više „naše dice“.

>> Sayakhov: “Tužit ćemo Caktaša”

Zatim kako piše Dalmatinski portal na meti je i Joao Aurelio, desni bek te Martin Chrien veznjak kojeg spominje češki iSport. I Antonio Milić je zagonetan s porukama na Instagramu gdje sve češće objavljuje o Hajduku….

>> Hajduk zainteresiran za Martina Chriena?

Ali, nije to tema ovog komentara – tema je da je ne tako davno Hajduk igrao pripremne utakmice između A i B ekipe, jer je račun bio blokiran i imali su zabranu igranja i prijateljskih susreta. Zatim je kupovao ono što je bilo slobodno i jeftino (čitaj: besplatno), a danas kupuje baš što s tribine izgleda da mu nasušno treba: lijevi-desni bek, zamjena za prodanog Ercega, pojačanje u vezi… čak se plaćaju i odštete. Iako je s tribina izgledalo da su bekove trebali dovesti ako ne i prije dva prijelazna roka, bolje ikad nego nikad. Pa koliko god navijačima Hajduka izgledalo da prolaze predugom cestom, uz ovakav prijelazni rok, a pogotovo uz to da se navedeni igrači pokažu kao prava pojačanja – sve će se lakše zaboraviti.

Analiza iz Hajduka

Hajduk je prošlog tjedna dovršio i predstavio Analizu upravljanja hrvatskim nogometom. Strateški dokument, točnije dokument koji je prvi korak ka pravom temeljitom dokumentu strategije oporavka hrvatskog nogometa. Za lijene ima i video, a za površne i sažetak. Sve je to ono što znate, ali opet zastrašujuće je vidjeti to na 86 stranica popisanih problema i napisanih naznaka rješenja. Ono što fascinira je da je Opatijska inicijativa, ukratko nazvana „dajte nam pare“, dobila naslovnice, duplerice i komentare političara i resornih ministara, a ova Hajdukova jedva da je izašla i na prijateljskim portalima.  Je li problem Hajdukov PR, interne „igre“ unutar kluba pošto ova priča ne izgleda uopće kao nastavak kandidature Šimića za HNS koju je Hajduk podržao ili je jednostavno previše teksta za prosječnog hrvatskog novinara totalno je nebitno. Bitno je da je dokument osnova svake buduće rasprave o HNS-u, a od toga neće moći pobjeći nitko – ma koliko mainstream mediji šutjeli o tome.

>> Hajduk predstavio analizu upravljanja hrvatskim nogometom (VIDEO)

Analiza iz UEFA-e

Takve i slične dokumente često izbacuju UEFA i FIFA, koje upravo žele podacima i analizama ukazati na neke trendove, ali i na način na koji rade uspješni klubovi i savezi. Već smo puno puta obrađivali podatke objavljene od strane UEFA/FIFA-e u kojima pojašnjavaju kako se odlični stadioni mogu napraviti za 15-50 milijuna eura, a onda to uspoređivali sa 100 milijuna eura utučenih u nikad dovršeni Maksimir. Zatim smo iz njihovih podataka analizirali gdje okolne zemlje troše novce za razvoj infrastrukture (Makedonija izgradila nekoliko terena, Srbija nacionalni kamp, Island u stotine grijanih i zatvorenih terena, ….), a onda usporedili na što je novac potrošio HNS (semafor na Maksimiru, Rujevica i preseljenje u Hilton).

Prošlog tjedna nas je UEFA obradovala s izvještajem o vrednovanju klupskog licenciranja za europske nogometne klubove. Na žalost ti podaci ukazuju na ono očito: sve je veća razlika između elite i ostatka nogometne Europe, sada kada to znaju – mogu pokušati taj jaz smanjiti. Prvo je pitanje žele li to spriječiti ili će veliki klubovi lobirati da se taj trend i nastavi. Što god se dogodilo činjenica je da su problem detektirali, u HNS-u nisu sposobni ni to.

>> UEFA izvještaj (1.dio): Polarizacija i globalizacija ili, kako jaki postaju jači

BVB analiza

Kad smo već kod dobrih primjera, novi kolega Luka Srdarev vam ukazuje kako je Borussija Dortmund pokazala kako se pametnim poslovanjem i strateškim razmišljanjem može, ne samo izvući klub iz dugovanja, već i u kratkom  vremenskom razdoblju izgraditi financijski veoma stabilan i sportski uspješan klub.

>> BVB: Odgovornim poslovanjem do financijske stabilnosti i sportske realnosti

Peh

Filip Krovinović je u 88. minuti utakmice Benfice i Chavesa, nakon jednog bezazlenog pokušaja spašavanje lopte na sredini igrališta, pretrpio tešku ozljedu. Nesvakidašnja karijera u usponu ovog mladog Zagrepčanina (iz NK Zagreb, preko Rio Ave do standardnog igrača u Benfici) tako će se privremeno zaustaviti. Šteta, jer je dobrim igrama došao do statusa ozbiljnog kandidata za poziv u reprezentaciju. Nije da u njoj uvijek igraju najbolji, ali Filipa bi se teško ignoriralo, iako po karijeri ne bi rekli da je dio standardnog hrvatsko-nogometno-menadžerskog lobija koji nerijetko „lobira“ kod kreiranja reprezentativnih lista.

>> Filip Krovinović zbog teške ozljede završio sezonu (VIDEO)

Socios

Početak godine je uvijek i početak novog učlanjivanje u perjanice domaćeg sociosa– Hajduk, Varteks i – Futsal Dinamo. Ne zaboravite produžiti članarine u svom nogometnom klubu, naizgled mali iznos u konačnici daje veliku sumu, ali osim novca šaljete još bitniju poruku – poruku onima u klubu da se imaju za koga boriti za bolji nogomet! Učlanite se!

Bojan Islamović


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter