Pregled tjedna: Zdravko priznao sve, Mišković sisters krenule s rasprodajom, Hajduk traži novog manekena

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Vežite se, krećemo

Počele su pripreme za proljetni dio sezone. Nama kod Rijeke to više izgleda kao rasprodaja i kresanje proračuna, iako se to još tako ne naziva – već to zovu „promjena smjera“. Predsjednik Mišković priča o okretanju omladinskoj školi i pojašnjava kako su kad su došli u klub imali 98 djece od 9 godina koji sad tek imaju 14 godina pa treba čekati da se investicija u omladinsku školu isplati?! Čisto da spomenemo da je tada sigurno u klubu bilo i djece koja su imala 12, 14 ili 16 godina, a danas imaju 17, 19 i 21 godinu pa i dalje stoji činjenica da osim Močinića već godinama nemaju „svoje djece“ u prvoj momčadi kluba s Rujevice.

I Dinamo već nekoliko prijelaznih rokova, točnije od kada su krenule istrage za malverzacije, nije doveo ozbiljnije pojačanje. U pravilu, svi dolasci su prilično neambiciozni ili neshvatljivi (alla Sammir), dok su odlasci i dalje, barem papirnato, bolji nego kod ostatka lige, ali s tendencijom pada. Opet, kad pogledamo izvještaje sa suđenja i koliko tih novaca na koncu stvarno završi u Dinamu, praktički nam izgleda da svi u Hrvatskoj imaju povoljnije transfere za vlastite klubove.

Hajduk je prodao Antu Ercega, igrača koji je prije samo nekoliko mjeseci produžio ugovor i trebao u Hajduku završiti karijeru. Umjesto da se nastavi graditi PR i marketing priča na njemu, on je dobio ponudu koju nije mogao odbiti i odletio je za petro-dolarima. Je li Hajduk trebao drugačije reagirati i inzistirati na njegovom ostanku te time potencijalno izgubiti i dobrog igrača i novce, ili je trebao podebljati njegova primanja ne bi li zadovoljio Antinu brigu za osiguranjem za cijeli život; ili je pak napravio najbolje moguće i prodao ga za maksimalni iznos koji su mogli dobiti za igrača Ercegove dobi? Ostavljamo svakom navijaču Hajduka da procijeni sam za sebe. Ono što veseli je što navijači financijski spašenog Hajduka sad raspravljaju treba li ili ne prodati igrača, a ne hoće li ili ne klub dočekati sljedeći prijelazni rok.

Eh, Istra 1961 još nije započela pripreme za novu sezonu, a da budemo iskreni, ne bi iznenadilo da ne započnu ni proljetni dio prvenstva.

>> Prijelazni rok: Zima 2018.

Gle tko to govori?

“RASPRODAJA Još jedan dragulj napustio Hajduk, Bijelima iz Italije 1,7 mil. eura u dvije rate” naslov  je objavljen u ljeto 2016. godine u Sportskim novostima kada je Hajduk transferirao Hrvoja Milića i Josipa Maganjića u Fiorentinu.  Maganjić je tad bio sedamnaestogodišnjak, talentirani napadač s jednim nastupom u seniorskoj momčadi Hajduka. “Dinamo je prodao igrača druge momčadi za milijunski iznos u kunama (oko 1,5 milijuna kuna), što je s financijske strane dobar poslovni potez” komentar je u istim novinama nakon što je kapetan Dinama II, Filip Uremović, potpisao za ljubljansku Olimpiju.

>> RASPRODAJA Još jedan dragulj napustio Hajduk, Bijelima iz Italije 1,7 mil. eura u dvije rate

>> NEOČEKIVANI TRANSFER U MAKSIMIRU U SJENI SIGALIJEVOG ODLASKA Odlazak u susjedstvo: ‘Htio sam igrati, ali…! Trener mi nije mogao obećati jednu stvar’

Jedine. Žalosne.

Ne da nam se sad pobrojavati kako su vrsni matematičari i financijski analitičari iz jedinog sportskog dnevnika u zemlji popratili ostale transfere Hajduka, posebno iz faze financijskog oporavka kluba uz navijačku podršku u kojoj se sada nalazi Dinamo (bez navijača), ali znamo sigurno da rasprodaju nisu popratili ovakvim naslovima: “Kako su u Dinamu prodali Sigalija za dva milijuna eura, a uštedjeli triput”… Ako vam se ne čita, računica je jednostavna: Henriquez je prodan za 1.5 milijuna eura, Sigali za 1.6 milijuna eura, a Antolić u Legiju za 500.000 eura – prva dvojica imaju plaće od  jedan do dva milijuna eura godišnje pa su osim 3.5 milijuna eura u transferima uštedjeli i oko 6 milijuna eura na njihovim plaćama. Ne, nisu računali da su obojica u klubu od ljeta 2014. godine pa je samim time na njihove plaće već potrošeno oko 6 milijuna eura, dok se ne zna za koliko je Henriquez otkupljen – spominjala se cifra od milijun eura… Realno, potrošilo se preko 6 milijuna eura na plaće i otkup ugovora, a zaradilo se na prodaji Južnoamerikanaca 3 milijuna eura pa je jedino pozitivno u cijeloj priči što se nije potrošilo dodatnih 6 milijuna eura… zaista dobar posao najboljeg menadžera na ovim prostorima.

>> Službeno: Dinamo transferirao iskusnog stopera

>> KAKO SU U DINAMU PRODALI SIGALIJA ZA DVA MILIJUNA EURA, A UŠTEDILI TRIPUT VIŠE Maksimirska blagajna polako se puni odlascima iz kluba

Sociosi

Lijepo je bilo vidjeti kolegu Dražena Štimca u splitskoj redakciji za vikend, a još ljepši je bio razlog zbog kojeg smo nazdravljali Varteks pivom – utakmica Hajduka i Varteksa, kao početak priprema i prigoda da se splitska publika zahvali nogometnom klubu koji je dao podršku Hajduku kada je onomad odbio igrati derbi. Koliko čujemo, i same Varaždince iznenadilo je s koliko simpatija su prihvaćeni u Splitu, ali i s donacijama navijača koji su nesebično pomogli socios klubu sa sjevera. Da je barem više ovakvih lijepih priča u domaćem nogometu.

Lažov

Monolozi Zdravka Mamića postaju nam sve zanimljiviji, jer u njima priča o onome što ga muči, a čim njega nešto muči znači da su istrage i optužbe DORH-a sve ozbiljnije. U tim monolozima on se u posljednje vrijeme praktički samo dodatno zakopava dokazujući da laže, da uzima novce od Dinama, da je u sukobu interesa, da… ma sve za što ga godinama navijači optužuju, a on negira. Sada kada je sve to pretočeno u tužbu za kazneno djelo pokušava cijelu javnost uvjeriti da je to što je on radio normalno. Nije toliki problem što netko optužen za kriminal misli da nije kriminalac, problem je što i dalje mnogi od glavnih medija u zemlji, pa i navijači Dinama ili internet trollovi, smatraju da je to što je Zdravko radio u redu – ali to je valjda tako kada ljudi počinju od sebe i svojih moralnih svjetonazora.

>> Plave kronike: Mamić je deklarirani lažov; sjećate se pitanja Boruta Šipsa?

Bojan Islamović


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter