Premier Liga dobila prvog stranog suca u povijesti

Screenshot: You Tube
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Australac Jarred Gillett postao je prvi strani sudac u povijesti engleske Premier Lige. 34-godišnjak je uoči početka nove sezone od nadležnog sudačkog tijela promoviran u prvu skupinu sudaca što znači da će u budućnosti bit glavni sudac na susretima prvog ranga engleskog nogometa.

Gillett je jedan od najboljih australskih sudaca u povijesti, a od 2019. godine je član Engleske nogometne lige te je bio četvrti i VAR sudac na utakmicama Premier Lige, kao i glavni djelitelj pravde na dvobojima Championshipa od koji se posebno ističe prošlosezonski polufinalni sraz play-offa između Brentforda i Bournemoutha.

U Australiji je prethodno sudio devet sezona u kojima je vodio 169 utakmica, uključujući i pet finalnih dvoboja prvenstva. Isto toliko puta je dobio nagradu za najboljeg suca u Australiji. Osim u Australiji i Engleskoj dosad je sudio prvenstvene utakmice i u Japanu, Kini te Saudijskoj Arabiji, kao i na pripremnom turniru Međunarodni kup prvaka.

Dodajmo da je sve više slučajeva u svijetu nogometa da strani sudac ili sudački povjerenik bude angažiran u nekoj ligi. I aktualno Europsko prvenstvo je primjer toga odnosno suradnja između UEFA-e i CONMEBOLA pa Fernando Rapallini iz Argentine sa svojim pomoćnicima sudi na Euru, a Španjolac Jesús Gil Manzano sa svojom ekipom sudjeluje na Copa Americi. Angažman u stranim ligama su imali i hrvatski suci koji su proteklih godina sudili u Saudijskoj Arabiji, Egiptu, Grčkoj, Cipru… U Prvoj HNL dosad pak nismo imali primjer da pravdu dijeli strani arbitar.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email