Premier Liga dobila prvog stranog suca u povijesti

Screenshot: You Tube

Australac Jarred Gillett postao je prvi strani sudac u povijesti engleske Premier Lige. 34-godišnjak je uoči početka nove sezone od nadležnog sudačkog tijela promoviran u prvu skupinu sudaca što znači da će u budućnosti bit glavni sudac na susretima prvog ranga engleskog nogometa.

Gillett je jedan od najboljih australskih sudaca u povijesti, a od 2019. godine je član Engleske nogometne lige te je bio četvrti i VAR sudac na utakmicama Premier Lige, kao i glavni djelitelj pravde na dvobojima Championshipa od koji se posebno ističe prošlosezonski polufinalni sraz play-offa između Brentforda i Bournemoutha.

U Australiji je prethodno sudio devet sezona u kojima je vodio 169 utakmica, uključujući i pet finalnih dvoboja prvenstva. Isto toliko puta je dobio nagradu za najboljeg suca u Australiji. Osim u Australiji i Engleskoj dosad je sudio prvenstvene utakmice i u Japanu, Kini te Saudijskoj Arabiji, kao i na pripremnom turniru Međunarodni kup prvaka.

Dodajmo da je sve više slučajeva u svijetu nogometa da strani sudac ili sudački povjerenik bude angažiran u nekoj ligi. I aktualno Europsko prvenstvo je primjer toga odnosno suradnja između UEFA-e i CONMEBOLA pa Fernando Rapallini iz Argentine sa svojim pomoćnicima sudi na Euru, a Španjolac Jesús Gil Manzano sa svojom ekipom sudjeluje na Copa Americi. Angažman u stranim ligama su imali i hrvatski suci koji su proteklih godina sudili u Saudijskoj Arabiji, Egiptu, Grčkoj, Cipru… U Prvoj HNL dosad pak nismo imali primjer da pravdu dijeli strani arbitar.