Preminuo Pelé

Foto: Wikimedia

U 82. godini nakon dugotrajne borbe s rakom debelog crijeva preminuo je jedan od najvećih nogometaša u povijesti, brazilski virtuoz Pelé. Koncem studenog je zbog pogoršanja stanja bio prebačen u bolnicu u Sao Paulu gdje je boravio do smrti.

“Nadahnuće i ljubav obilježili su put kralja Peléa, koji je danas mirno preminuo. Na svom putovanju, Edson je očarao svijet svojom genijalnošću u sportu, zaustavio rat, proveo društvene radove po cijelom svijetu. Širio je ono za što je vjerovao da je lijek za sve naše probleme: ljubav. Njegova poruka danas postaje ostavština za buduće generacije. Ljubav, ljubav i ljubav, zauvijek.”, navodi se u objavi njegovih najbližih.

Edson Arantes do Nascimento, poznatiji po svome nadimku Pelé, rođen je 23. listopada 1940. godine u Três Coraçõesu. Zašto Pelé? Prema pričama, Peleov najdraži igrač bio je golman Vasco da Game – Bile, a Edson nije mogao pravilno izgovoriti to ime pa je ostao upamćen kao – Pelé. Tad nije znao da to ime na hebrejskom znači čudo – baš ono što je on napravio u nogometu. Dok mnogi treneri “velikog” nogometa danas zabranjuju djeci igrati ‘futsal’ kako se ne bi ozlijedili, jedan od najboljih ikada svoje prve nogometne korake napravio je baš na malom nogometu.

Pele se uz Diega Maradonu smatra najboljim nogometašem u povijesti nogometa, kojim ga je 1999. godine proglasila FIFA. Usto, Međunarodni olimpijski odbor, nakon glasovanja provedenog po nacionalnim olimpijskim odborima, u prosincu 1999. proglasio ga je jednim od pet najboljih sportaša 20. stoljeća. Uz njega tu su još bili Carl Lewis, Muhammad Ali, Michael Jordan i Mark Spitz.


Njegov otac Joao Ramos do Nascimento, je također bio nogometaš poznat pod imenom Dondinho, ali je zbog ozljede morao prekinuti sportsku karijeru. Vrlo je brzo primijetio da ima nadarenog sina i učio ga igrati što više lijevom nogom, kako bi i s njom bio jednako spretan kao i desnom. S 11 godina uočio ga je umirovljeni brazilski nogometaš Waldemar de Brito, nazvao je upravu kluba Santos (Santos Futebol Clube) iz São Pauloa, koji su Peléa angažirali za plaću od 6 cruseira. Sa 16 godina Santosov trener ga ubacuje u prvu momčad i već na prvoj utakmici zabija gol.

O nadarenom mladiću glasine su se proširile i brazilski izbornik Silvio Pirila ga je pozvao na utakmicu protiv Argentine u Rio de Janeiru. Pelé je odmah osvojio navijače pogotkom i atraktivnim potezima. Te godine Pelé je za Santos dao 58 pogodaka i dobio poziv za Svjetsko prvenstvo 1958. u Švedskoj. Tada je imao 17 godina i tako postao najmlađi svjetski prvak u nogometu. Na tronu je završio i na svjetskim smotrama koje su bile održane 1962. i 1970. godine.

Svojom koordinacijom pokreta i brzinom je odskakao od prosjeka; pretrčao bi 100 metara za 11 sekundi, skakao je 650 cm u dalj i 180 cm u vis. U karijeri je postigao preko 1.200 pogodaka, iako su u tu brojku uračunate i prijateljske utakmice, kao i golovi postignuti na služenju vojnoga roka. U ligaškim natjecanjima postigao je ukupno 589 golova u 605 odigranih utakmica. U dresu Santosa je osvojio šest naslova prvaka Brazila dok je karijeru završio u New York Cosmosu.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter