Presedan! Ustavni sud ‘generaliziranje’ policije i sudova u ‘slučaju Desinec’ okarakterizirao neustavnim

Foto: Wikimedia

Dio detalja odluke Ustavnog suda u predmetu koji je pokrenuo jedan od navijača koji je uhićen i procesuiran tijekom ‘slučaja Desinec’ objavio je u četvrtak Telegram.hr.

Podsjetimo, krajem svibnja je nakon posljednje utakmice prošle sezone elitnog razreda domaćeg prvenstva – u kojoj su se na Maksimiru sastali Dinamo i Hajduk, a kojoj zbog nemogućnosti unošenja navijačkih rekvizita nisu prisustovali gostujući navijači – po povratku istih u Split došlo do velikih izgreda na odmorištu Desinec.

Tijekom istih ozljeđeno je nekoliko policijaca, te propucano (prema službenoj verziji) četvero navijača. PU Zagrebačka već je sljedeće jutro održala dramatičnu konferenciju za medije tijekom koje su iznošene tvrdnje da je bila riječ o planiranom napadu na policiju s ciljem ugrožavanja života djelatnika MUP-a.

Posljedica burne i mučne večeri bilo je izdvajanje tristotinjak osoba te pritvaranje i procesuiranje 42 navijača, a policija se prilikom postupanja vodila svojom (za navijače) standardnom ‘metodologijom’ da je nebitno tko je što napravio, odnosno, da je prisutnost u mnoštvu koje ugrožava javni red i mir dovoljan razlog za postupanje protiv pojedinaca.

Upravo takvo tumačenje opravdanosti postupanja prema pojedincu kojem nije dokazano počinjenje kaznenog djela bilo je temelj i dijelu odluka Županijskog suda u Velikoj Gorici, koji u cijelom postupku nije utvrdio ništa sporno.

Današnjom odlukom šesteročlano vijeće Ustavnog sud utvrdilo je da je u slučaju navijača, kojeg je u ovom postupku zastupao odvjetnik Toni Ivandić, došlo do povrede prava na slobodu, zajamčenog člankom 22. Ustava Republike Hrvatske, navodi Telegram.

“Po ocjeni Ustavnog suda sutkinja istrage nije navela ništa iz čega bi proizilazilo da je upravo podnositelj kao pojedinac najprije sudjelovao, a zatim i doprinio počinjenju kaznenog djela izazivanja nereda koje mu se stavlja na teret. Navedeni propust, unatoč žalbenim prigovorima podnositelja nije saniralo ni izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Velikoj Gorici” – stoji u odluci.

Sud se također u slučaju ovog pojedinca očitovao i o činjenici da mu je (kao i dijelu ostalih uhićenih navijača) određen jednomjesečni pritvor uz opravdanje o opasnoti ponavljanja kaznenog djela. U tom dijelu sud je utvrdio da tijekom cijelog postupka nije utvrđen niti jedan razlog zbog kojeg bi “bila vidljiva predvidiva opasnost od ponavljanja djela upravo za podnositelja, te nije uzela u obzir njegove konkretne okolnosti, poput ranije neosuđivanosti i slično”.

Za kraj je vijeće Ustavnog suda zaključilo da se “stav o kaznenom djelu počinjenom u mnoštvu ne može prihvatiti kao ustavno pravno prihvatljiv jer ponovno pokušava generalizirati sve osumnjičenike bez uzimanja u obzir osobitih okolnosti za svakog osumnjičenika pojedinačno”.

Odluka je ovo koja će se uvelike odraziti na ‘slučaj Desinec’, ali i svojevrsna konačna potvrda da je ‘punjenje kvota’ pri postupanju s navijačima od strane policije zaista kršenje prava na slobodu tog dijela građana Republike Hrvatske.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter