Pročitaj recenziju knjige Naš Hajduk!

Foto: Naš Hajduk
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Nek vas na prvu ne obeshrabri 300-tinjak stranica napisanih sitnim fontom: knjiga je ovo koja se neočekivano guta poput kakva uzbudljivog romana, u kojem, kako se približavate posljednjoj stranici, sve srdačanije navijate za glavnog junaka. Usprkos činjenici da su njegova uvjerenja čista, ispravna i potpuno logična, on nailazi na brojne otpore, zbog čega se cijela radnja pretvara u klasičnu borbu s vjetrenjačama. Vodi on tako manje ili veće bitke putem, no temeljit i uporan, kakav glavni lik u ovom slučaju jest, do kraja knjige uvjerit će vas kako konačni „donkihotovski“ poraz u slučaju Našeg Hajduka nije opcija.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Koliko god da ste od 2004. godine pratili navijačku borbu za stručnost, zakonitost, transparentnost i odgovornost u Hajduku, brojne su situacije na koje će vas podsjetiti ne samo priopćenja koja su sastavni dio knjige, nego i fotografije koje podsjećaju na često istovremeno brutalne i šarmantne transparente na tribinama, ali i prave umjetničke akcije kojima se privukla pažnja i onih koji na Poljud gledaju tek kao na arhitektonsko remek-djelo.

Saznajemo i za tajne susrete s političarima. Nužno je bilo uložiti sate i sate volonterskog rada kako bi se one koji su često i trgovinom došli do utjecaja u Gradskom vijeću, uvjerilo da dignu svoju ruku u presudnom trenutku. Otkriva se i koji su to pojedinci koji su preko noći spremni pogaziti ranije dogovoreno, a podsjeća nas se i na sudske procese koji zahvaljujući pravosuđu odlaze u zastaru. Knjiga daje i odličan uvid u kakvom je stanju naše društvo, u kojem je veliki broj onih što su zbog „bifteka” koji će sažvakati u nekoliko zalogaja, preko noći spremni „ubiti“ cijeli projekt koji se gradio godinama.

Napisanom će se zasigurno zamjeriti što se gotovo u potpunosti ignoriraju navijački incidenti, kojih je bilo tijekom svih ovih godina. Ipak, kao kontra takvima stiže jasno dokumentiran podsjetnik da su upravo među tim navijačima, koje se često gleda kao najproblematičniji segment društva, oni koji su se spremni, umjesto na tribini, izmjenama i provođenjem zakona boriti protiv uglednika u odijelima koji će radije biti odani bjeguncima od hrvatskog pravosuđa. Standardi su u potpunosti iskrivljeni: od navijača očekujemo da budu ljubičice, a za one koji podržavaju kršenje zakona Republike Hrvatske ponovno glasujemo na svakim lokalnim i parlamentarnim izborima.

Zbog svega ovoga, čini mi se da će uvezane pustolovine Našeg Hajduka doživjeti još nekoliko nastavaka. Štivo je ovo koje može izvrsno poslužiti i onim sumnjičavim u cijelu priču oko narodnog kluba i otkupa dionica. Uvjeren sam da će ih dio nakon čitanja ne samo postati vlasnici članske iskaznice, nego se i pridružiti „štitonošama“ koji su spremni krenuti u „bitku na magarcu“ i biti izvrgnuti ruglu, a zbog Našeg Hajduka primiti i „batine“.

Ivan Kaštelan, novinar

Knjigu možeš naručiti na https://knjiga.nashajduk.hr/

Pročitajte još:


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Zadnje objavljeno

Twitter