Religija: Hajduk

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email


Jednom je jedan svećenik izjavio: “Ako nema života poslije smrti, mi katolici smo najveće budale. Jer samo zbog nade u onaj svijet cijeli život pokušavamo biti bolji.” Prema popisu stanovništva iz 2011., nešto više od 86% stanovnika izjasnilo se kao katolici. S tim da je u tablici nedostajala religija s najviše praktičnih vjernika: Hajduk.

Klub je osnovan onako kako su započinjale sve velike revolucije 20. stoljeća, onako kako su nastajali umjetnički pokreti, svrgavanja kraljeva, narodna udruženja, Ujevićeve pjesme – van rodnoga grada, u pivnici, među istomišljenicima. Hajduk je nadživio i nadišao Austro-Ugarsku, Kraljevinu SHS, kvislinške tvorevine, talijanske pandže, Jugoslaviju sa svim svojim izvedenicama. Danas egzistira u Hrvatskoj, iako je “na vješalima, suha kao prut”, iako je, kao i uvijek, nagrizaju štakori-tirani… Hajduk se ne da. Mudro je zborio Meštar u Velom mistu: “Raspast se može Austrija, krepat moredu svi kralji i carevi, ma Ajduk će ostat!”

“Religio” na latinskome ima nekoliko značenja: pobožno štovanje, običaj, vjera, zakletva, prisega i svetinja. Sve ono što je i bez propisa i zabrana upisano u mentalni i emocionalni sklop svakog pravog navijača.

Hajduk je i više od religije. On nije ni božanski otkupitelj ni tiranin. Nije ni samo uprava kluba, a bogme ni isključivo oni koji istrčavaju na teren. Klub svoju vrhovnu vlast dijeli s institucijom o kojoj se pročulo po cijelom svijetu – Torcidom. Nisu zaludu Bijeli “umirovili” dres s brojem 12. Torcida je dvanaesti igrač, suvladarica kluba. Hajduk i Torcida supostoje, nadopunjuju se, idu u paketu, kao Jupiter i Junona, Fred i Ginger, Hlapić i Gita. Jedno bez drugoga ne može i da hoće. Ubitačan tandem koji oduševljava više od stoljeća.

Klub već (pre)dugo vremena prolazi svojevrsno čistilište; od uhljeba u vlastitim redovima, do okršaja s njemu nesklonim nogometnim Tartarom iz Vukovarske (paradoksa li!) u Zagrebu. U posljednjih devet godina trofejnu je vitrinu samo dvaput obasjalo Rabuzinovo sunce. Ostaje samo ponos na najmlađu momčad u povijesti, hajdučki mentalitet, vjera u bolje sutra i nada da ćemo se vratiti na bolje rezultatske staze.

Torcida će čekati. Religija je vezivanje, i u dobru i u zlu. Hajdukove “mise” nikad neće biti puste. Torcidaši nisu derbi-vjernici. Hajduk je naša vira i naš spas.

“I nikad ti nećemo okrenit leđa mi…”


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email