Renato Čupić pojašnjava kako bi se izmjenama Zakona o sportu birali predstavnici u HNS-u

Hajduk i Udruga “Naš Hajduk” danas su organizirali konferenciju za medije gdje su predstavili detalje svog prijedloga izmjena Zakona o sportu. Jutros smo napravili kratku analizu svega što se u tim prijedlozima traži, a sada bismo se posvetili jednom bitnom dijelu koji se odnosi na organizaciju nacionalnih saveza na državnom i županijskom nivou.

Iako su prvi zahtjevi iz Hajduka, Torcide i Našeg Hajduka bili ostavke čelništva HNS-a, sam odlazak ne znači ništa ako na njihova mjesta po istim zakonima i statutima dođu neki drugi. Samo bi se nastavila agonija domaćeg nogometa. Uporište tvrdnje o agoniji nalazimo u tome da HNL gleda jako malo gledatelja, a jedini nogometni klub koji je gledan te ima sponzorske iznose veće nego cijela liga zajedno je Hajduk. Stoga je nevjerojatna činjenica kako Hajduk, kao i ostali nepoželjni klubovi, ne mogu sudjelovati u radu HNS-a kroz Skupštinu, Izvršni odbor, komisije i ostala tijela. Nije li nevjerojatno da se instituciju kao Hajduk preglasava na izborima za županijsku skupštinu nogometnog saveza? Da glas Hajduka u županijskoj skupštini vrijedi jednako kao i kluba nogometa na plaži osnovanog dan prije skupštine? Možete li zamisliti da Real ili Barcelonu nitko ne pita za mišljenje u španjolskom nogometu? Ili da im se opstruira sudjelovanje u nogometnom savezu? Ili da im politiku kroji novoosnovani klub nogometa na plaži?

Stoga po prijedlozima iz Hajduka bi se u sazive skupština trebalo uvesti određene izmjene načina delegiranja skupštinara. Ni u europskim okvirima nije normalno da svaki klub ima jednak glas na županijskom nivou, kao ni da isključivo predstavnici županije čine glavnu skupštinu HNS-a. Na današnji način izbora u HNS-u, ako županija ima jednog ili dva prvoligaša, oni mogu biti nadglasani s ostalih stotinjak nogometnih klubova svih veličina i rangova natjecanja. Prijedlog izmjena Zakona je da se najboljim klubovima, sukladno u kojem rangu natjecanja se natječu, daje i veći broj glasova u skupštini. Tako bi, počevši od najmanjeg ranga, svaki klub u županijskoj skupštini imao dvostruko više glasova od onoga koji se natječe u ligi ispod njega.

Županijski nogometni savezi

U skupštini HNS-a, po novom prijedlogu, više ne bi sjedili samo predstavnici županijskih saveza, već bi oni činili samo dio skupštinara, a ostatak bi se napunio s predstavnicima prvoligaških klubova, dakle nositelja kvalitete, te ostalim predstavnicima kao što su suci, liječnici, sindikati i ostali.

Smanjivanje broja predstavnika županija i povećanje broja predstavnika najboljih klubova i ostalih sudionika u nogometu

Na prijedlogu izmjena načina biranja predstavnika u nacionalnim i županijskim sportskim savezima, koje je predložio HNK Hajduk, kao suradnik je radio i Renato Čupić, član Hajduka, nekadašnji član radne grupe HNS-ove Komisije za mali nogomet, ali i autor na našem portalu koji nam je pojasnio:

– Kao primjer iznijeli smo praksu iz EU iz kojih je vidljivo kako postotak delegata izabranih kao predstavnici pokrajina, što su kod nas županije, u skupštine nacionalnih nogometnih saveza ne prelazi 50%. Na primjer u Austriji je ta brojka 49%, Španjolska 20%, Portugal 50%, Norveška 10%, Francuska 0% ….

Postotak skupštinara u nacionalnim nogometnim savezima uvijek je manje od 50% onih koji dođu kao predstavnici županija.

Polazište je bio i članak 165. Ugovora o funkcioniranju Europske unije, kojeg se kao supotpisnica ulaskom u EU Hrvatska mora pridržavati, i koji jasno kaže:

“Razvijanje europske dimenzije u sportu promicanjem pravednosti i otvorenosti na sportskim natjecanjima i suradnje među tijelima odgovornima za sport te zaštitom tjelesnog i moralnog integriteta sportaša i sportašica, osobito najmlađih sportaša i sportašica.”

Da u Hrvatskoj to nije slučaj Čupić smatra da je vidljivo po izmjenama Statuta HNS-a, koje su stupile na snagu prošlog ljeta:

Izvršni odbor HNS-a se po članku 44. sastaje po potrebi umjesto, kako je prije bilo, svakog mjeseca. Odboru za hitnost člankom 46. su povećane ovlasti te je on praktički nedodirljivo tijelo, čak iznad Izvršnog odbora. Tako Šuker, Vrbanović, Mamić, Mišković, Vučemilović, Kulušić i Bukvić izigravaju sedmoricu veličanstvenih koji su tim člankom preuzeli vlast. Posljednji put su na svojoj sjednici odlučili da Hrvatska i Italija igraju u Zagrebu. Ne da ostale nitko ne pita, nego čak više ne uključuju ni članove Izvršnog odbora.

Ni to nije bilo dovoljno, za apsolutnu vlast sadašnje vrhuške:

– Kako bi ostali sigurni i nedodirljivi ukinuli su i rad Udruge profesionalnih klubova 1.HNL te ukinuli mjesto dopredsjednika HNS-a kojeg je Udruga davala. Sve to je dokaz da su potrebne HITNE izmjene i dopune Zakona o sportu prema našem prijedlogu, a koji će profesionalnim klubovima garantirati sudjelovanje u radu prema EU normama, zaključio je za kraj Čupić.

Spomenimo da ovakav način biranja već imaju, kroz vlastiti Statut definiran, u vaterpolo savezu, a ako prođu navedene izmjene svaki savez u kojem se natječu profesionalni sportski klubovi (nogomet, košarka i rukomet) morat će se reorganizirati.

Renato Čupić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter