Rijeci, Zadru i Osijeku prijeti oduzimanje po 6 bodova?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

U utorak s početkom u 19 sati nogometnu snagu će u Rijeci odmjeriti Zadar i Rijeka. Zadar će, kako je do sada bila praksa, zaigrati bez Mate Neretljaka i Josipa Tadića koji su na posudbi iz riječkog prvoligaša. Prema klauzuli ugovora o ustupanju stoji da ne smiju igrati protiv Rijeke. Je li to dozvoljeno? U Hrvatskoj očito jest, jer u niti jednom ovosezonskom susretu navedeni igrači nisu nastupali, a HNS nije ništa poduzeo po tom pitanju. Ista stvar se događa i s posuđenim Danijelom Cesarcom, koji ne igra u susretima između Osijeka i Rijeke.

Kako stvari stoje, pripremaju se promjene i na ovom polju. Promjene je inicirala UEFA koja je na ovakav slučaj naišla u Ligi prvaka. Golman Atletica iz Madrida je na posudbi iz Londonskog Chelsea i prema njihovom ugovoru ne bi smio braniti u međusobno susretu. Na tu informaciju oglasila se UEFA koja je potvrdila da to nije u skladu s pravilima Lige prvaka, ali ni Disciplinskim pravilnicima, te da je zabranjen utjecaj jednog kluba na igrača drugog. Odmah su najavili potencijalne sankcije, u slučaju da se golman Thibaut Courtois, zbog navedne klauzule, ne pojavi na susretu između ova dva kluba.

Tragom toga pitali smo Tomislava Packa, glasnogovornika HNS-a, kakav je stav glavne nogometne organizacije po ovom pitanju:

– Nema formalnih prepreka za nastup spomenutih igrača, a eventualni nastup tih igrača ne može imati natjecateljske posljedice za NK Zadar. Bilo kakva klauzula ugovora ne može utjecati na pravo nastupa.

Disciplinski pravilnik, lanak 82.

Na upit hoće li akteri ovog kršenja pravila nogometne igre biti kažnjeni, još uvijek nismo dobili odgovor, a iz pravilnika HNS-a teško je razaznati kakva bi mogla biti kazna za navedeni slučaj. Ukratko ako bi se ovo smatralo kršenje propisa nogometne organizacije ili nanošenje štete svom ili drugom klubu, mogli bi biti sankcionirani po članku 82. Disciplinskog pravilnika koji za aktere predviđa oduzimanje i do 6 bodova.

Potvrda dogovora sa Zadrom Screenshot: Novi list

Ivan Brleković, odvjetnik i nekadašnji član Izvršnog odbora HNS-a, nam je prokomentirao slučaj Rijeke:
– To nije u duhu sportskog natjecanja, sportske etike, fair playa i sportskog morala, jer se uvijek treba igrati s najboljima. Ne očekujem nikakve sankcije, jer je ovo Hrvatska, ali i vrlo je teško to dokazati iako su izjave aktera potvrdile taj dogovor. To njihovo nepoznavanje propisa je čak i simpatično, s druge strane neće ni Bayern odgovarati što mu na zadnjoj utakmici nisu igrali najbolji.

Iz svega navedenog sutra bi u Rijeci mogli istrčati Neretljak i Tadić – hoće li, ostaje nam za vidjeti.

BI


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter