Rijeka prijavljena zbog hukanja, a Hajduk zbog vrijeđanja na nacionalnoj osnovi

Foto: Pixabay
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Rijeci i Hajduku prijete nove kazne disciplinskog suca HT Prve lige Alana Klakočera. Delegati utakmica u Koprivnici i u Kranjčevićevoj u zapisniku su zabilježili hukanje navijača Rijeke upućeno igraču Slaven Belupa Mateusu Limi dok se navijače Bilih tereti da su koncem prvog poluvremena skandirali “oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati.”

Navedeni prekršaji potpadaju pod članak 88. Disciplinskog pravilnika HNS-a koji navodi da će se klub ukoliko njegovi navijači vrijeđaju, omalovažavaju ili diskriminiraju drugog na rasnoj (uključujući i boju kože), nacionalnoj, regionalnoj, vjerskoj, rodnoj, jezičnoj ili svjetonazorskoj osnovi, kao i ukoliko istaknu simbole ili geste koji označavaju nesnošljivost kazniti novčanom kaznom od najmanje 10.000 kn, a u slučaju ponavljanja ovog prekršaj klub će se kazniti novčanom kaznom od
najmanje 20.000 kn. Za svako daljnje ponavljanje ovog prekršaja klub će se kazniti sljedećim kaznama, po redu navođenja:

  • novčanom kaznom od najmanje 30.000 kn;
  • djelomičnim zatvaranjem stadiona i novčanom kaznom od najmanje 10.000 kn;
  • određenim brojem utakmica bez prisutnosti gledatelja i novčanom kaznom od najmanje 20.000 kn.

Otegotna okolnost za oba kluba je što se ne radi o prvom ovosezonskom prijavljenom prekršaju navedene vrste. Naime Rijeka je još u srpnju prošle godine zbog hukanja navijača na utakmici 2. kola protiv Lokomotive kažnjena s 10.000 kuna dok je Hajduk nakon derbija s Dinamom na Poljudu u ožujku ove godine u sklopu 25. kola kažnjen s dvije utakmice bez gledatelja i sa 40.000 kuna. Klakočer je u pravorijeku između ostalog naveo da je tom prilikom prekršen i članak 88. Disciplinskog pravilnika. Bili su kaznu odradili nakon nastavka sezone tako da bi susret sa Slavenom koji se u sklopu 31. kola igra u petak trebao biti prvi s navijačima na Poljudu.

Izvješća delegata s utakmica 30. kola HT Prve lige:

– Inter-Zaprešić – Osijek, Željko Ukić:

Utakmica organizirana sukladno propozicijama Hrvatski Telekom 1. lige. Licence službenih osoba ispravne, licencirani treneri vodili svoje momčadi. Liječnički pregledi igrača utvrđeni su posredstvom ovjerene potvrde ovlaštene osobe kluba. U službenim prostorijama svi sudionici pridržavali su se propisanih mjera HZJZ vezano uz Covid 19. Obavljena je i dopinška kontrola od strane HZJZ, a igrači su odabrani ždrijebom uz ovlaštene predstavnike klubova. Kod NK INter igrač broj 5 Vego Stjepan, a rezerva igrač broj 7 POystonjski Igor. KOD NK Osijek igrač broj 5 Kleinheisler Laszlo,a rezerva igrač broj 14 Josip Špoljarić. KOod VAR nadzora nije bilo tehničkih problema. Medicinsko osoblje i vozilo HMP bez intervencije. Za ispunjavanje uvjete iz čl. 15 propozicija natjecanja klubovi su prijavilim sljedeće igrače. Za NK Osijek igrač broj 1, 13, 6, 9, 12, 14. Za NK Inter igrač broj 7, 8, 11, 14, 22, 23. Tijekom utakmice navijanje i ponašanje svih sudionika bilo je fer i korektno.

– Varaždin – Istra 1961, Stjepan Žugaj:

Utakmica organizirana sukladno Propozicijama natjecanja Hrvatski Telekom Prva liga 19/20, te sukladno Odluci o dopuni Propozicija dana 21.05.2020. uz maksimalno poštivanje propisanih epidemioloških mjera Stožera Civilne zaštite RH, te obveznih uputa Radne skupine HNS-a za povratak natjecanja. U predviđenom terminu održan sastanak pred utakmicu službenih osoba uz prisustvo odgovorne osobe domaćina za epidemiološke mjere. Prije početka utakmice predstavnici Klubova predali popis igrača s datumom obavljenog liječničkog pregleda uz potpis za to ovlaštenih osoba oba kluba.Utakmici prisutan propisan broj svih službi pravilno označenih i raspoređenih. Od 50.-84. min VAR nije bio u funkciji. Igrači obiju momčadi i službene osobe uz međusobne pozdrave i pljesak domaćih gledatelja napustili teren za igru.Domaćin poduzeo sve potrebno za uspješnu organizaciju utakmice i korektno i sportski dočekao i ispratio gostujuću momčad i službene osobe. Završeno u 23:41 min.

– Gorica – Dinamo, Davor Ivić:

Organizacija utakmice sukladno Propozicijama HT Prve Lige. Nazočan dovoljan broj zaštitara i policije. Sportske iskaznice predane na vrijeme i svi upisani igrači s pravom nastupa. Temeljem čl. 15 Propozicija Prve HNL kao nacionalno trenirani igrači kod HNK Gorice su: 1, 5, 10, 11, 18 i 19, a kod GNK Dinamo su: 5, 17, 27, 32, 40 i 99. Gledateljstvo (1705): domaći navijači smješteni na zapadnom dijelu tribine, korektno bodrili svoju ekipu tijekom cijele utakmice i poštivali preporuku Stožera vezano za epidemiološke mjere. Gostujući navijači (450) smješteni na istočnom dijelu tribine, u 2. minuti viču “Mamiću cigane odlazi iz svetinje!”, 32. minuta “Mamiću jebemo te mi, ti nisi Dinamo, Dinamo smo mi!”, u periodu od 81. do 83. minute zapaljeno je 7 baklji i 2 bljeskalice od čega je 5 baklji i 1 bljeskalica bačena na teren za igru. Prekid zbog zapaljivih naprava trajao je 2 minute, u 90. minuti zapaljena je još 1 bljeskalica koja je dogorjela na tribini. Gostujući navijači nisu se pridržavali epidemioloških preporuka vezanih za nazočnost gledatelja na stadionu. Nadoknada vremena 2+4 opravdana. Za vrijeme utakmice korištena VAR tehnologija.

– Slaven Belupo – Rijeka, Damir Stipković:

Organizacija utakmice prema Propozicijama te sukladno preporukama HZJZ-a. Svi upisani igrači s pravom nastupa. Sukladno čl. 15 Propozicija domaćin prijavio igrače sa br. 12, 2, 6, 7, 10 i 15, a gost igrače sa br. 25, 2, 4, 6, 8 i 19. Licence službenih osoba uredne, svi upisani nazočni za vrijeme utakmice. Licencirani treneri vodili svoje momčadi. Dežurno medicinsko osoblje bez potrebe za ozbiljnijim intervencijama. Na utakmici korištena VAR tehnologija. U 8. min. skupina gostujućih navijača skandirala “HNS pederi nogomet ste sjebali”. U 67. min. manja grupica gostujućih navijača oglasila se huktanjem prema domaćem igraču s br. 19. usprkos naporima domaćina i objavi službenog spikera distanca među gledateljima na tribini nije u potpunosti ispoštovana. Sukladno čl. 54 1/a DP HMS-a prijavljujem domaću momčad zbog akumuliranih disciplinskih mjera. Ponašanje svih ostalih sudionika korektno.

– Lokomotiva – Hajduk, Ivan Smokrović:

Utakmica je organizirana u skladu sa Propozicijama natjecanja za prvenstvo HT Prve lige za natjecateljsku 2019/2020 te sukladno odluci izvršnog odbora HNS-a o izmjenama istih propozicija od 12.06.2020, uz primjenu propisanih epidemioloških mjera stožera civilne zaštite RH i sukladno obaveznim uputama Radne skupine HNS-a za pripremu nastavka natjecanja. 90 minuta prije početka utakmice održan sastanak pred utakmicu kojem su nazočili Igor Bartolović kao odgovorna osoba NK Lokomotiva za epidemiološke mjere, Miroslav Marković kao časnik za sigurnost HNS-a te Draženko Kovačić kao kontrolor suđenja. Na sastanku pred utakmicu u cijelosti definirane sve epidemiološke mjere sukladno uputama stožera civilne zaštite RH i sukladno obaveznim uputama Radne skupine HNS-a za pripremu nastavka natjecanja, uključujući i upute za broj i raspored gledatelja. Prije početka utakmice predstavnici klubova predali delegatu popis igrača sa datumom obavljenog lječničkog pregleda, a koji popisi su potpisani od strane ovlaštenih osoba za zastupanje kluba te je uz ime i prezime igrača sadržan Comet ID broj te datum obavljenog lječničkog pregleda. Prije početka utakmice od strane delegata utvrđeno da je klub domaćin poduzeo sve radnje kako bi se tehničkoj ekipi VAR sustava omogućili neophodni uvjeti za rad. Sustav brojača ulaznica i sustav personaliziranih ulaznica u funkciji. Tijekom utakmice nisu ispoštovane epidemiološke mjere u odnosu na preporučenu fizičku udaljenost između gledatelja od 1,5m budući je većina gledatelja međusobno sjedila na manjoj udaljenosti a osobito na istočnoj tribini gdje je bilo nazočno 500 pripadnika Torcide. Na istočnoj tribini od strane navijačke skupine Torcida u 29., 44., 45., te 54. minuti zapaljena po 1 baklja koje su izgorjele na tribini. U 71.minuti od strane iste navijačke skupine zapaljeno 15 baklji, 4 dimne kutije i 5 bljeskalica s time da su 1 baklja i 1 bljeskalica bačene u teren za igru. U 73.minuti od iste navijačke skupine zapaljena 1 baklja koja je izgorjela na tribini. U 44.minuti od strane iste navijačke skupine pjevano “u Vukovaru, hrvatskom gradu, četnici su mnogi ostavili bradu” te nastavno na istu pjesmu u 45. minuti skandirano ” oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati”. U 49.minuti ista navijačka skupina skandirala “HNS pederi, nogomet ste sjebali” te “Šukeru Turčine, napuši se kurčine”. Na današnjoj utakmici, od strane HZJZ provedena je dopinška kontrola u misiji N-0090-2020 (igrač br.8 NK Lokomotiva i igrač br.55 HNK Hajduk). Sve obveze prema medijima ispoštovane po završetnu utakmice sukladno propozicijama.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email