RNK Split – analiza dioničkog društva

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email


RNK SPLIT

RNK Split u svibnju 2010. plasirao se u 1.HNL, ali već ga nekoliko godina prije toga preuzimaju braća Slaven i Jozo Žužul, s tim da je od braće Žužul Slaven taj koji je daleko više eksponiran u javnosti te vuče ključne poteze.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Rezultati:
Split igra četvrtu prvoligašku sezonu. U premijernoj su Crveni ostvarili i najveći uspjeh, izlazak u Europu, gdje su prošli slovenski Domžale i pružili dostojan otpor engleskom Fulhamu. Već sljedeće sezone 2011/12. Split ne uspijeva ostvariti novi plasman u Europu, dok i lani u zadnjoj utakmici ponavlja neuspjeh nakon samo remija na Stanovima u zadnjem kolu. Ove je sezone Split imao velike ambicije: pored prije već dovedenog bivšeg reprezentativca Ivice Križanca, dovedeni su Mate Bilić i Tomislav Dujmović, no u trenutku pisanja ovog teksta Radnički je 4 bodova ispred petoplasirane Lokomotivom, ali im u sljedećem kolu stiže Dinamo. Što se hrvatskog Kupa tiče, dva su puta splitovci ispadali od trećeligaša Hrvaca u županijskom kupu, čije je osvajanje uvjet za igranje u državnom kupu. U državnom su kupu su dva puta ispadali u ranim fazama, od Zagreba i Hajduka.

Financije:

TOP 10 dioniara RNK Split / Izvor: SKDD

Klub je 2002. otišao u stečaj, a 2009. je nad njim stečaj završen. Prošlog prosinca su Crveni postali športsko dioničko društvo čijih 98,35% dionica drži Slaven Žužul. U financijskom izvješću koje je klub prezentirao javnosti u lipnju prošle godine prilikom poziva na upis dionica, za 2012. stoji da je te godine Splitu ukupno trebalo 19,5 milijuna kuna za normalno poslovanje. Ne treba nikako smetnuti s uma da je ogromnu financijsku injekciju od nekoliko milijuna eura klub dobio transferom Ante Rebića u talijansku Fiorentinu.

Infrastruktura:
Stadion “Park mladeži” doživio je brojne preinake: uređivanje tribina, prostora za VIP gledatelje, natkrivanje, čišćenje okoliša, agregate, pojačano osvjetljenje na stadionu – čitav niz radova izvršen je da bi Split dobio licencu za nastup na svom stadionu. Nedavno je predstavljen projekt novog nogometno-atletskog stadiona sa 10.000 mjesta čija bi cijena u prvoj fazi iznosila oko 30 milijuna eura, a s popratnim sadržajima do 80 milijuna eura.

PLUS:
– sređena financijska situacija
– nepostojanje stvarnog pritiska javnosti i navijača zbog njihovog izrazito malog broja
– dovođenje kapitalaca s tržišta (Križanac, Bilić, Dujmović, Belle)

MINUS:
– unatoč financijskoj situiranosti, klub izrazito ovisi o poslovanju jednoga gazde, stanje koje podosta podsjeća na Kamen Ingrad Vlade Zeca, jednom kad je tamo zapelo…
– posljednje tri sezone nema rezultatskog iskoraka, unatoč dovođenju kapitalaca u momčad
– slab odaziv publike

Marijo Vrlički


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Zadnje objavljeno

Twitter