Rusija: Povratak Zbornaje Komande

OČEKIVANJA
Ruska javnost očekuje prolazak skupine kao realnu stvar. Ždrijeb koji ih je poljubio te im dao skupinu s ipak slabijim Alžirom te Južnom Korejom koja je mlada reprezentacija s generacijom u nastajanju pred skupocjenog trenera Fabia Capella postavila je potrebu da se probije u drugi krug Svjetskog prvenstva. Objektivno Rusija ima mogućnosti za to, no problem bi mogao biti da se ključna utakmica za prolaz, ona protiv južne Koreje, igra već u prvom kolu. Nema vremena za uigravanje. No, reprezentaciju koja je u kvalifikacijama bila ispred Portugala svakako se ne smije shvatiti neozbiljno.

OPĆE
Politika bi u motiviranju ruskih igrača mogla igrati veliku ulogu. U kontekstu ponovnog izbijanja svojevrsnog Hladnog rata, kao i sklonosti Vladimira Putina da svoje težnje ostvaruje i kroz sport, jasno je da će Rusi imati i taj motiv više. Mlađim čitateljima možda je manje poznato da su se sportske reprezentativne ekipe iz Sovjetskog Saveza često nazivale Zbornaja Komanda. Time se u sport ubacivalo i malo politike u to vrijeme blokovske podjele. Nakon raspada SSSR-a s time se uglavnom prestalo, no sada putinizam izgleda ponovno revitalizira potrebu za tim nadimkom.

TRENER
Trener je jedan od razloga zašto Zbornaja Komanda uopće nije promašena. Fabio Capello nikad nije bio demokratičan trener, bliže je bio onom opisu goniča robova. spremno se odrekao nekolicine velikih imena ruskog nogometa, samo kako bi stvorio čim ratničkiju momčad, spremnu poginuti na terenu. Pričati o njegovoj nogometnoj prošlosti je bespredmetno, svaki iole upućen nogometni obožavatelj zna sve o njegovim velikim uspjesima. Kritičari će kazati kako je njegovo vrijeme prošlo te da igra nemoderan nogomet. A Capello će na teren najčešće izvoditi neku čudnu varijaciju 4-3-3 sustava, moglo bi se kazati 4-3-2-1, gdje u bitnim utakmicama nije nesklon na krilne pozicije bez problema poslati i prirodne bekove.

KLJUČNI IGRAČI
Nogometni stručnjaci će Igora Akinfeeva bez mnogo dvojbi staviti u top 10 svjetskih vratara. Oko njega nikad nije bilo glamura kao recimo oko Casillasa ili Buffona, ali jednostavno je vrhunski vratar. Čitav nogometni život je u jednom klubu, CSKA, stigao je u Moskvi završiti i fakultet, a skupio je valjda sve nagrade koje nogometaš u Rusiji može. Osigurač za čitavu ekipu kakav se samo poželjeti može.
Roman Širokov pak široj nogometnoj javnosti nije toliko poznat, igra i u manjem ruskom klubu Krasnodar, ali je Capellov čovjek za specijalne namjene i produžena trenerska ruka na terenu. Polivalentni vezni igrač, koji u tri utakmice za reprezentaciju daje jedan gol, a primarna mu je zadaća držat pod kontrolom defanzivni vezni blok. Kako bi se to kazalo – igrač kakvog svaki trener može poželjeti. Kapetan reprezentacije uz to.

IGRAČI KOJI NEDOSTAJU
Ozljede nisu krive za one kojih neće biti na Svjetskom prvenstvu već Capellova nogometna filozofija. Prošli kapetan reprezentacije i svakako najzvučnije nogometno rusko ime, Andrej Aršavin, Brazila neće vidjeti jer jednostavno nije u Capellovim planovima. Za njegova mandata je tek odigrao jednu službenu utakmicu, no Talijan jednostavno ne cjeni karakternu osebujnost igrača, zbog čega mu Aršavin nije u planovima.
Slična je priča i s Romanom Pavljučenkom, drugom ruskom zvijezdom. On je doduše doskočio Capellu službenim lanjskim oproštajem od reprezentativnog dresa, ali već tada je bio u drugom planu kod Capella te je bilo izvjesno da poziv ne bi niti dobio. Čini se kako talijanski trener dopušta samo jednu zvijezdu u ekipi – sebe.

VJEROJATNI SASTAV
Akinfeev – Kozlov, Ignjašević, Berezucki, Kombarov – Širokov, Glušakov, Faizulin – Džagojev, Žirkov (Semedov) – Keržakov

Kvalificirani kao prvi u skupini F, Europa
Nastupi na svjetskim prvenstvima: 10/20
Zadnji nastup: 2002. (Južna Koreja i Japan)
Za redom na prvenstvu: propustili prošlo prvenstvo
Najveći uspjeh: 4. mjesto 1966. (Engleska)

Danko Radaljac