Rusija u slučaju plasmana na Svjetsko prvenstvo u Kataru ne može koristiti ime, zastavu i himnu

Foto: Pixabay
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Sportski arbitražni sud (CAS) u Lausannei zabranio je ruskim sportašima korištenje imena, zastave i himne na sljedeće dvije Olimpijske igre, kao i na svim svjetskim prvenstvima u sljedeće dvije godine. Rusija se također u periodu od dvije godine ne može natjecati za domaćinstvo nijednog velikog sportskog natjecanja dok se postojeća natjecanja u kojima je Rusija određena kao domaćin trebaju ukoliko je to moguće odgoditi ili se treba pronaći novi domaćin ukoliko je to zakonski i praktično moguće.

Ruski sportaši se pak mogu natjecati na ljetnim Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine i zimskim Olimpijskim igrama u Pekingu 2022. godine, kao i na svjetskim prvenstvima, uključujući Svjetsko prvenstvo u nogometu 2022. godine u Kataru, pod uvjetom da nisu upleteni u doping te prikrivanje pozitivnih testova na doping odnosno ako se kvalificiraju za nastup na kojem se moraju predstavljati kao neutralni sportaši.

Natjecatelji će na opremi ipak moći nositi naziv Rusija, ali jednakovrijednu važnost mora imati i natpis neutralni sportaš ili neutralna momčad. Ruski državni dužnosnici moći će prisustvovati velikim sportskim natjecanjima ukoliko dobiju poziv od šefa države domaćina.

Odluka suda je donesena na temelju postupka koji se vodio zbog sustavnog dopingiranja ruskih sportaša, a koji je protiv Rusije pokrenula Svjetska antidoping agencija (WADA) predlažući kaznu koja bi trajala četiri godine. Navodi o sustavnom dopingu ruskih sportaša koji je bio prikrivan od strane ruske antidoping agencije (Rusada) pojavili su se nakon zimskih Olimpijskih igara koje su 2014. godine održane u Sočiju. Zbog svega toga je Rusadi izrečena i financijska kazna od 1,27 milijuna dolara.

Rusija je na nedavnom ždrijebu kvalifikacijskih skupina za Svjetsko prvenstvo u nogometu smješten u skupinu s Hrvatskom, Slovačkom, Slovenijom, Ciprom i Maltom. Prema rasporedu utakmica Vatreni će u Rusiji gostovati 1. rujna iduće godine dok je uzvrat u Hrvatskoj predviđen za posljednje kolo kvalifikacija koje se igra 14. studenog 2021. godine. Ukoliko Rusija izbori plasman u Katar tamo se neće moći natjecati pod tim imenom te neće moći koristiti svoju zastavu i himnu.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email