S kim će se obračunavati Dinamo, Hajduk, Osijek i Rijeka u europskim izazovima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Lige prvaka i Europske lige. Donosimo vam tablični pregled nositelja po pretkolima oba natjecanja, s kratkim osvrtom na status naših predstavnika i njihove moguće protivnike. Pretpostavljeno je da će po pretkolima proći svi nositelji, što se dakako u stvarnosti nikada ne dogodi, te se crta nositeljstva često pomiče prema dolje.

Liga prvaka

Prvo pretkolo
Prve utakmice igraju se 27. i 28. lipnja, uzvrati su tjedan dana kasnije (4. i 5. srpnja).
Drugo pretkolo
Hrvatski prvak Rijeka uključuje se u drugom pretkolu i ima status nositelja. UEFA ima ustaljenu praksu prije ždrijeba raspodijeliti nositelje i nenositelje u drugom pretkolu u 3 skupine, po (neformalno) geografskom ključu, tako da jednoj skupini pripadaju klubovi iz sjeverne i sjeverozapadne Europe, dok u druge dvije (mješovito) pripadaju klubovi južne, jugoistočne i istočne Europe. Ukoliko bi se ista praksa ponovila i ove godine, Rijeka u ždrijebu vjerojatno ne bi bila sa Žalgirisom, Dundalkom, New Saintsima, Vikingurom, IFK Mariehamnom i Spartaksom. Prve utakmice drugog pretkola igraju se 11. i 12. srpnja, a uzvrati tjedan dana kasnije.
Treće pretkolo
Ukoliko se plasira u treće pretkolo, Rijeka će sigurno biti nenositelj jer se ždrijeb održava prije drugih utakmica drugog pretkola. Prije ždrijeba klubovi su podijeljeni u 2 skupine nositelja i 2 skupine nenositelja. Ova podjela je također neformalna, no analizirajući ždrijeb zadnjih nekoliko godina, možemo reći da su u jednoj skupini završavali 1. i 4. nositelj, zajedno s 2. i 3. nenositeljem, dok su u drugoj skupini završavali 2. i 3. nositelj, odnosno 1. i 4. nenositelj. Bude li tako i ove godine, Rijeka neće igrati s Olympiacosom i Kobenhavnom. Kao što smo rekli, ove podjele su neformalne i ne moraju nužno biti ovakve kakvim smo ih opisali. Ždrijeb trećeg pretkola je 14. srpnja, a prve utakmice igraju se 25. i 26. srpnja, dok su uzvrati tjedan dana kasnije.
Četvrto pretkolo – prvaci
U uvodu smo naveli da je pretpostavljeno da će svi nositelji kroz pretkola prolaziti nenositelje. Stoga u tablici potencijalnih nositelja i nenositelja Rijeka nije niti navedena, no zasigurno će, ako prođe u Play-off, biti nenositelj. Ždrijeb Play-offa je 4. kolovoza. Prve utakmice na rasporedu su 15. i 16. kolovoza, a uzvrati 22. i 23. istog mjeseca.

Europska liga

Sljedeće sezone u Europskoj ligi predstavljat će nas Dinamo, Hajduk i Osijek.
Prvo pretkolo
Europsku sezonu hrvatskih klubova otvoriti će Osijek. Klub iz Grada na Dravi je nositelj u ždrijebu. Klubovi će u ždrijebu biti podijeljeni u više skupina (najvjerojatnije 10), opet po neformalnom (regionalnom) ključu, tako da bi Osječani u ždrijebu mogli izvući predstavnike Europe (Slovenija, Makedonija, Albanija, Andora…) ili istočne (kavkaske zemlje) Europe. Ždrijeb prvog (i drugog) pretkola je 19. lipnja, a prva utakmica igra se već 29. lipnja, dok je uzvrat tjedan dana kasnije.
Drugo pretkolo
S obzirom na to da se ždrijeb prvog i drugog pretkola odvija istog dana, Hrvatska će, neovisno o rezultatu Osječana u prvom pretkolu, imati dva predstavnika. Hajduk će biti nositelj, a Osijek nenositelj. Klubovi će u ždrijebu biti podijeljeni na više skupina nositelja i nenositelja (najvjerojatnije 6), opet u najvećoj mjeri po neformalnom geografskom ključu.
Treće pretkolo
U ždrijebu trećeg pretkola, koji će se održati 14. srpnja (između dvije utakmice drugog pretkola), Hajduku (i Osijeku, ako prođe prvo pretkolo) pridružiti će se i naš posljednji predstavnik Dinamo. Plavi i Bili bit će nositelji u trećem pretkolu, dok će Osijek, ako dogura do ždrijeba, biti nenositelj. U ždrijebu će, kao i u ostalim pretkolima, klubovi biti podijeljeni u više (5) skupina, po regionalnom ključu uz određene iznimke političke prirode. Prve utakmice trećeg pretkola bit će 27. srpnja, a uzvrati 3. kolovoza.
Četvrto pretkolo
U Play-offu za Europsku ligu (ždrijeb 4. kolovoza, prve utakmice 17. kolovoza, uzvrati tjedan dana kasnije) Dinamo će biti nositelj, ukoliko prođe svoju prepreku u trećem pretkolu. Rijeka će, ako ispadne u trećem pretkolu Lige prvaka, natjecanje nastaviti u ovoj fazi Europske lige. Prema trenutnom stanju, a uz pretpostavku da nositelji po pretkolima prolaze nenositelje, Rijeka će u završnom pretkolu biti nenositelj. No, valja imati na umu da će kroz prva 3 pretkola zasigurno ispasti neki od klubova koji imaju veći koeficijent od Rijeke. Riječanima je potrebno minimalno 5 takvih ispadanja, uz uvjet da ni jedan klub s nižim koeficijentom od Rijeke ne izbaci nositelja u trećem pretkolu Lige prvaka. Poželjno je da netko od klubova s vežim koeficijentom ispadne u drugom pretkolu Lige prvaka. Hajduk je u ponešto lošijoj situaciji, njemu je potrebno 10 ispadanja. Osijek će, dogura li do Play-offa, zasigurno biti nenositelj.

Kalun & Pavao Vrba

]]>


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter