S kim će se obračunavati Dinamo, Hajduk, Osijek i Rijeka u europskim izazovima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Lige prvaka i Europske lige. Donosimo vam tablični pregled nositelja po pretkolima oba natjecanja, s kratkim osvrtom na status naših predstavnika i njihove moguće protivnike. Pretpostavljeno je da će po pretkolima proći svi nositelji, što se dakako u stvarnosti nikada ne dogodi, te se crta nositeljstva često pomiče prema dolje.

Liga prvaka

Prvo pretkolo
Prve utakmice igraju se 27. i 28. lipnja, uzvrati su tjedan dana kasnije (4. i 5. srpnja).
Drugo pretkolo
Hrvatski prvak Rijeka uključuje se u drugom pretkolu i ima status nositelja. UEFA ima ustaljenu praksu prije ždrijeba raspodijeliti nositelje i nenositelje u drugom pretkolu u 3 skupine, po (neformalno) geografskom ključu, tako da jednoj skupini pripadaju klubovi iz sjeverne i sjeverozapadne Europe, dok u druge dvije (mješovito) pripadaju klubovi južne, jugoistočne i istočne Europe. Ukoliko bi se ista praksa ponovila i ove godine, Rijeka u ždrijebu vjerojatno ne bi bila sa Žalgirisom, Dundalkom, New Saintsima, Vikingurom, IFK Mariehamnom i Spartaksom. Prve utakmice drugog pretkola igraju se 11. i 12. srpnja, a uzvrati tjedan dana kasnije.
Treće pretkolo
Ukoliko se plasira u treće pretkolo, Rijeka će sigurno biti nenositelj jer se ždrijeb održava prije drugih utakmica drugog pretkola. Prije ždrijeba klubovi su podijeljeni u 2 skupine nositelja i 2 skupine nenositelja. Ova podjela je također neformalna, no analizirajući ždrijeb zadnjih nekoliko godina, možemo reći da su u jednoj skupini završavali 1. i 4. nositelj, zajedno s 2. i 3. nenositeljem, dok su u drugoj skupini završavali 2. i 3. nositelj, odnosno 1. i 4. nenositelj. Bude li tako i ove godine, Rijeka neće igrati s Olympiacosom i Kobenhavnom. Kao što smo rekli, ove podjele su neformalne i ne moraju nužno biti ovakve kakvim smo ih opisali. Ždrijeb trećeg pretkola je 14. srpnja, a prve utakmice igraju se 25. i 26. srpnja, dok su uzvrati tjedan dana kasnije.
Četvrto pretkolo – prvaci
U uvodu smo naveli da je pretpostavljeno da će svi nositelji kroz pretkola prolaziti nenositelje. Stoga u tablici potencijalnih nositelja i nenositelja Rijeka nije niti navedena, no zasigurno će, ako prođe u Play-off, biti nenositelj. Ždrijeb Play-offa je 4. kolovoza. Prve utakmice na rasporedu su 15. i 16. kolovoza, a uzvrati 22. i 23. istog mjeseca.

Europska liga

Sljedeće sezone u Europskoj ligi predstavljat će nas Dinamo, Hajduk i Osijek.
Prvo pretkolo
Europsku sezonu hrvatskih klubova otvoriti će Osijek. Klub iz Grada na Dravi je nositelj u ždrijebu. Klubovi će u ždrijebu biti podijeljeni u više skupina (najvjerojatnije 10), opet po neformalnom (regionalnom) ključu, tako da bi Osječani u ždrijebu mogli izvući predstavnike Europe (Slovenija, Makedonija, Albanija, Andora…) ili istočne (kavkaske zemlje) Europe. Ždrijeb prvog (i drugog) pretkola je 19. lipnja, a prva utakmica igra se već 29. lipnja, dok je uzvrat tjedan dana kasnije.
Drugo pretkolo
S obzirom na to da se ždrijeb prvog i drugog pretkola odvija istog dana, Hrvatska će, neovisno o rezultatu Osječana u prvom pretkolu, imati dva predstavnika. Hajduk će biti nositelj, a Osijek nenositelj. Klubovi će u ždrijebu biti podijeljeni na više skupina nositelja i nenositelja (najvjerojatnije 6), opet u najvećoj mjeri po neformalnom geografskom ključu.
Treće pretkolo
U ždrijebu trećeg pretkola, koji će se održati 14. srpnja (između dvije utakmice drugog pretkola), Hajduku (i Osijeku, ako prođe prvo pretkolo) pridružiti će se i naš posljednji predstavnik Dinamo. Plavi i Bili bit će nositelji u trećem pretkolu, dok će Osijek, ako dogura do ždrijeba, biti nenositelj. U ždrijebu će, kao i u ostalim pretkolima, klubovi biti podijeljeni u više (5) skupina, po regionalnom ključu uz određene iznimke političke prirode. Prve utakmice trećeg pretkola bit će 27. srpnja, a uzvrati 3. kolovoza.
Četvrto pretkolo
U Play-offu za Europsku ligu (ždrijeb 4. kolovoza, prve utakmice 17. kolovoza, uzvrati tjedan dana kasnije) Dinamo će biti nositelj, ukoliko prođe svoju prepreku u trećem pretkolu. Rijeka će, ako ispadne u trećem pretkolu Lige prvaka, natjecanje nastaviti u ovoj fazi Europske lige. Prema trenutnom stanju, a uz pretpostavku da nositelji po pretkolima prolaze nenositelje, Rijeka će u završnom pretkolu biti nenositelj. No, valja imati na umu da će kroz prva 3 pretkola zasigurno ispasti neki od klubova koji imaju veći koeficijent od Rijeke. Riječanima je potrebno minimalno 5 takvih ispadanja, uz uvjet da ni jedan klub s nižim koeficijentom od Rijeke ne izbaci nositelja u trećem pretkolu Lige prvaka. Poželjno je da netko od klubova s vežim koeficijentom ispadne u drugom pretkolu Lige prvaka. Hajduk je u ponešto lošijoj situaciji, njemu je potrebno 10 ispadanja. Osijek će, dogura li do Play-offa, zasigurno biti nenositelj.

Kalun & Pavao Vrba

[adning id="75090" no_iframe="1"][adning id="75089" no_iframe="1"]]]>


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Zadnje objavljeno

Twitter