Saborska zastupnica Lugarić: U sportu postoje veliki problemi

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Izmjene Zakona o sportu jedne su od rijetkih pokazatelja da u našoj zemlji svojevrsna izravna demokracija može funkcionirati. Uobičajena je praksa u našoj zemlji da prijedlog novog zakona ili izmjena donesu vladajući, a onda građani imaju priliku na obaveznom savjetovanju dati svoje primjedbe. Osim što se kod važnih zakona to savjetovanje stavlja u razdoblje kad građani i građanke “odmaraju od politike” poput ljetnih praznika ili za vrijeme blagdana na zimu, čest je slučaj da se te primjedbe mdash; jednostavno ne usvoje.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Nešto slično se pokušalo i prijedlogom udruge Naš Hajduk koji je bio opstruiran na više nivoa, od resornog ministarstva pa nadalje. No, članovi Našeg Hajduka dosjetili su se još jednog načina. Naime, svaki saborski zastupnik ima pravo predložiti izmjene nekog zakona, što značajno ubrzava čitavu stvar jer se time “zaobilaze” radne skupine, savjetovanja i sve ostalo što je u konačnici lako ignorirati. Jednom kad prijedlog izmjena nekog zakona dođe u Sabor, zastupnici ga više ne mogu ignorirati. Tako je i bilo i s prijedlogom udruge Naš Hajduk koji su u Sabor donijeli SDPmdash;ova Marija Lugarić i HNSmdash;ov Srđan Gjurković, a mi smo razgovarali sa zastupnicom Lugarić kako čitava stvar izgleda jednom kad se možete pouzdati samo u politiku.

nogometplus.net: Kako ste došli do prijedloga udruge Naš Hajduk?
Marija Lugarić:
Za prijedlog udruge Naš Hajduk doznala sam kada je kolega Srđan Gjurković organizirao okrugli stol u Saboru na temu financiranja sporta.

n+: Što ste točno radili prilikom donošenja zakona s obzirom da vas je kolega Gjurković javno pohvalio?
Marija Lugarić:
Hvala Srđanu na pohvali, ali ne smatram da sam nešto posebno učinila. Svoj posao saborske zastupnice inače shvaćam vrlo ozbiljno i uvijek predano radim tako da smatram da je ovo bila moja dužnost. Što se tiče konkretnog doprinosa, ponudila sam formulaciju teksta, razgovarala s kolegama kojima sam objašnjavala važnost izmjena i dopuna i to je zapravo to. i na koncu, branila sam zakon u Saboru na odborima i plenarnoj sjednici.

n+: Na kakve ste probleme nailazili?
Marija Lugarić:
Nije bilo osobitih problema, znala sam se susresti s prigovorom da se ne rade cjelovite izmjene i dopune zakona, ali meni je najbitnije bilo da se što prije riješi dio zakona koji se bavi financiranjem i upravljanjem u sportu. Najbitnije u cijeloj priči je namjensko trošenje javnih sredstava odnosno novca svih građana. Bilo je također i prigovora da se u ovo ulazi zbog nekoga, to jest kako bi se nekome naštetilo i u tim sam situacijama morala objašnjavati da su bitna načela i da ovaj zakon nije rađen ni zbog koga i ni zbog čega posebno već radi uvođenja reda. Ako su se neki u tome prepoznali, to je njihov problem. I ono što ljudi moraju shvatiti da su problemi u sportu golemi i da ih se mora rješavati dio po dio. Inače, kada stalno čekamo cjelovite izmjene, do kojih ne dolazi, nikada ništa nećemo riješiti.

n+: MZOS je odavao dojam da je protiv izmjena i dopuna, zašto je to tako?
Marija Lugarić:
Vlada RH je od prvog dana podržavala izmjene i amandmane. Trebalo je samo puno razgovora da se ljudima objasni o čemu se tu zapravo radi i da je ovo zakon koji će donijeti transparentnost i boljitak hrvatskom sportu i sportašima.

n+: Je li čudno da SDP mimo Vlade gura neki zakon?
Marija Lugarić:
Pa zapravo nije tu ništa čudno. Posao saborskih zastupnika i jest da pridonose na ovaj način, a ne da samo dižu ruke kada Vlada predloži neki zakon. I zakon nije guran mimo Vlade mdash; spomenula sam već da je Zakon imao potporu Vlade.

n+: Kakva je bila uloga HDZmdash;a u svemu?
Marija Lugarić:
Teško je reći jer su bili podijeljeni. S obzirom da u Izvršnom odboru HNSmdash;a sjedi velik broj članova HDZmdash;a, među njima i neki zastupnici bilo je logično očekivati da će glasati protiv jer se teško spustiti iz pozicije moćnika i vladara nogometa u poziciju saborskog zastupnika koji bi morao glasati za ovakav zakon. Drugi dio nije bio protiv izmjena i dopuna što je potpuno logično jer bilo bi čudno da imaju nešto protiv transparentnosti.

n+: Jeste li imali ikakvih otpora među članovima koalicije koji su nogometni djelatnici?
Marija Lugarić
: Apsolutno ne. Kada se ljudima objasni o čemu se radi i što izmjene donose, nitko nije protiv.

Toni Perković

Ovaj tekst nastao je uz potporuFonda za pluralizamu sklopu projekta Demokratizacija sportskih klubova i saveza te pravo na javno informiranje kao podloga za šire društveno djelovanje.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Zadnje objavljeno

Twitter