Sara Bjork Gunnarsdottir postala prva igračica koja je dobila izvansudski spor protiv kluba prema Fifinim propisima o majčinstvu

Foto: FIFPRO

Izmijenjena pravila FIFA-e koja su stupila na snagu u siječnju 2021. nakon napora i pritiska FIFPRO-a, nalažu da igračica ima pravo na punu isplatu plaće tijekom trudnoće i na porodiljnom dopustu u trajanju od najmanje 14 tjedana, prenosi Hrvatska udruga “Nogometni sindikat”.

Prvi znakovi nepoštivanja ugovornih obveza kod Sare bili su kada je njezin tadašnji klub Olympique Lyon kasnio s isplatom plaće. Kada je upravi kluba rekla da je trudna, klub ju je isprva podržao. Također su uzeli u obzir njezinu želju da se vrati na Island tijekom trudnoće, s obzirom na visoku razinu rizika zbog tadašnje pandemije virusa COVID-19. Klub je u početku u medijskim izjavama podržao nogometašicu. No kada je počela kasniti isplata druge plaće i kada je uprava počela izbjegavati komunikaciju s nogometašicom, Sara je shvatila da joj treba pomoć. Naime, klub je slijedio francusko zakonodavstvo o bolovanju, umjesto pravila FIFA-e o rodiljinom dopustu. Francusko zakonodavstvo ne daje ženama pravo na punu plaću tijekom trudnoće i mogućnost porodiljnog dopusta.

Sara je uz pomoć pravnih stručnjaka iz FIFPRO-a dobila spor i tako otvorila put svim nogometašicama koje će je slijediti.

“Ponosna sam na ono što sam postigla, ne samo za sebe, već i za sve nogometašice koje će uskoro postati majke i koje se ne moraju brinuti za svoje karijere jer mogu koristiti primjer koji sam dala kako bi osigurale da se s njima postupa pošteno. Moja trudnoća je naravno bila vrijeme radosnog iščekivanja za mene i mog partnera, ali uvijek sam imala tu brigu o svojoj karijeri i sljedećim koracima. Osim što sam dobila slučaj, ponosna sam što sam dio razgovora o majčinstvu u nogometu. Ne mora samo Lyon biti bolji – nego svi. Trebalo bi biti više priprema i ne bi trebalo biti šok kada mlada žena zatrudni i želi nastaviti svoju karijeru nakon rođenja djeteta.”, dodala je Sara Bjork Gunnarsdottir.

Sarin slučaj jasno je pokazao da sve igračice trebaju zaštitu, pa čak i one u klubovima koje igraju na najvišoj razini. I u praksi se pokazalo koliko je važno regulirati minimalne standarde unutar sadržaja ugovora i ništa ne prepustiti dobroj volji stranaka.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter