Search
Close this search box.

Savez ne vodi evidenciju o procijepljenosti u Prvoj HNL

S obzirom na to da je Hrvatska trenutno u novom valu zaraze te da od strane vladajućih, zbog niske procijepljenosti građana, već dugo vremena stižu agresivne prozivke onog dijela građana koji ne smatra potrebnim ili ne želi na taj način sudjelovati u borbi protiv pandemije, zanimalo nas je kakvo je stanje po pitanju procijepljenosti u elitnom razredu domaćeg nogometa.

Diljem Europe u posljednje je vrijeme zbog povećanih brojeva zaraženih, što je još uvijek glavni kriterij prema kojem se određuju epidemiološke mjere, vrlo aktualna tema procijepljenosti u sportskim organizacijama.

U Velikoj Britaniji tako je kreirana poprilična medijska ‘uzbuna’ zbog tvrdnji BBC-a da je u Premier ligi početkom ovog mjeseca procijepljenost igrača i osoblja u većini klubova bila manja od pedeset posto. Nagnalo je to u konačnici i samo vodstvo PL-a da se obrati javnosti s točnim zbirnim podacima o procijepljenosti svojih članova.

Britanska javnost tako je u drugoj polovici mjeseca informirana da vodstvo lige na tjednoj bazi prikuplja zbirne informacije o procijepljenosti, te da je u trenutku posljednje objave (19. listopada) potpuno cijepljeno bilo 68 posto nogometaša, dok je jednu dozu cijepiva primilo njih 81 posto.

I u državama u čijim je elitnim nacionalnim ligama procijepljenost vrlo visoka (Serie A 98 posto, Bundesliga 94 posto) medijski se ističu zanemarivo mali brojevi necijepljenog profesionalnog kadra, pa je tako u posljednje vrijeme u Njemačkoj jedna od glavnih tema priznanje zvijezde Bayerna Joshue Kimmicha da se još nije odlučio primiti cijepivo, ističući da je to njegova osobna odluka.

Kao što smo uvodno istaknuli, s obzirom na to da se u Hrvatskoj od strane nadležnih vodi prilično agresivno komunicirana kampanja u svrhu povećanja procijepljenosti građana, zanimalo nas je kakvo je stanje u redovima klubova koji se pod Hrvatskim nogometnim savezom natječu u elitnom razredu domaćeg nogometa.

Upitom smo od Saveza zatražili informaciju o tome prikupljaju li uopće podatke o procijepljenosti nogometaša, stručnog osoblja i službenih osoba HT Prve lige, te ukoliko jesu da nam dostave samo omjer ukupne procijepljenosti istih, zbirno na razini cijele lige, bez detaljnog specificiranja po klubovima.

Odgovor Saveza prenosimo u cijelosti: “Radi se o podatku koji se kontinuirano mijenja, a Hrvatskom nogometnom savezu taj podatak organizacijski ne mijenja ništa s obzirom na to da cijepljenje nije uvjet za odigravanje utakmice. HNS je naložio klubovima kao organizatorima utakmica da poštuju odredbe HZJZ-a odnosno da svi sudionici na utakmicu mogu doći isključivo s EU digitalnom COVID potvrdom, a pritom se cijepljenje nameće kao daleko najbolji odabir za svakog pojedinca (i klubove) s obzirom na to da je alternativno potrebno vrlo često testiranje”.

Za kraj iz Hrvatskog nogometa saveza naglašavaju da Savez kontinuirano ističe važnost cijepljenja i promiče pozitivne primjere, uputivši nas i na slučaj NK Karlovca koji je procijepio gotovo cijelu momčad.

U Hrvatskoj je prema posljednjim službenim podacima jednu dozu cijepiva za COVID-19 primilo 1.887.251 građana, dok je s dvije doze cijepljeno 1.774.513 građana.

Zadnje objavljeno

Twitter