Dok se ne izmjeni Statut HNS-a nema poštenja u nogometu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Provedba Zakona o sportu u HNS-u samo je prvi, neophodan korak prema povratku poštenja u nogomet. Nastavak je izmjena Statuta HNS-a. Provedbom Zakona o sportu prvoligaški klubovi u županijskoj skupštini umjesto nevjerojatnih 1% utjecaja dobili bi 10% (primjer NSŽSD) dok bi u nacionalnoj skupštini od sadašnjih 0% došli pojedinačno do 4%, plus 2% koje mogu ostvariti kroz županijsku skupštinu. Klubovi 1.HNL tada bi od tih nevjerojatnih 0% imali sigurnih 38% utjecaja u Skupštini.

Međutim, da bi nogomet konačno i stvarno postao pošten potrebno je izmijeniti Statut HNS-a i to na isti način kako je to prevedeno u FIFA-i i kao što će se provesti sada u UEFA-i. Potrebno je ograničiti broj mandata za sve funkcije. Sudačka organizacija bi morala imati jednak broj sudaca iz svake regije, odakle bi najsposobniji imali jednaku šansu. Sada vlada jedan dobro poznati sudački lobi koji sramoti Hrvatsku i vani, a njihova kvaliteta i poštenje su vidljivi svako kolo u HNL-u. Dalje, potrebno je i izmjenjivati predsjednika sudačke organizacije svako 2 godine, opet po principu regija. Po istom principu i sve ostale, disciplinskog suca, povjerenika, predsjednika disciplinske komisije. Jedino na taj način se može spriječiti slučajevi poštenog suđenja. Svijet je FIFA-u i UEFA-u prislio na to, a sada slijedi da isto naprave i nacionalni savezi.

Savez mora ponovno postati Hrvatski, a ne privatni. Mora se boriti za navijače i ulagati u infrastrukturu. Do sada to nije bilo tako, navijačima su kršena ustavna prava i Hrvatska je među 6 država s najvećim padom posjećenosti, a stanje terena je kritično iako UEFA ima ogroman fond za ulaganje u infrastrukturu kojeg je HNS trošio na stvari kao što je selidba u Hilton. S druge strane Hajduk mora držati edukacije ostalim klubovima Dalmacije o EU fondovima kako bi obnovili terene?! Velika je to sramota saveza i Hrvatske. Promjene bi bile sljedeće:

 • Davor Šuker (ili novi predsjednik) te svi članovi odbora, komisija i službi mogli bi biti na dužnosti najviše 3 mandata po 4 godine.
 • Ukinuo bi se Izvršni odbor i Odbor za hitnost, a osnovalo bi se novo Vijeće HNS-a s više članova svih dionika u nogometu. Najmanje 20% žena bi bilo uključeno u rad Vijeća, predstavnik navijača, strukovni predstavnici.
 • Osnovalo bi se Visoko tajništvo koje bi vodilo računa o financijskom djelovanju HNS-a, a Vijeće bi ga nadgledalo. Vijeće se odvaja od financija kako ne bi svoj politički utjecaj miješalo s novcem
 • Osnovala bi se neovisna Komisija za reviziju i žalbe koja bi nadgledala rad Vijeća HNS-a i Visokog tajništva zbog dvostruke kontrole
 • Članovi Vijeća i Visokog tajništva HNS-a biraju se iz svih dionika HNS-a, sa sveobuhvatnom i poboljšanom provjerom integriteta predloženih članova putem novog, neovisnog tijela HNS-a, Odbora za provjeru. (Ovime bi se u potpunosti zatvarila vrata onima s mrljama u biografiji)
 • Funkcija Predsjednika postaje više ambasadorska, umjesto prijašnje odlučujućeg faktora (ovo je i do sada bilo u HNS-u)
 • Žene bi bile uključene u sva tijela HNS-a
 • Ključne financijske odluke donosile bi komisije Financiranja, Razvoja i Upravljanja. Koje bi se sastojale i od određenog minimalnog broja neovisnih stručnjaka van nogometa, a njihov rad stalno bi nadgledala potpuno neovisna Komisija za reviziju i žalbe
 • Sadašnjih 17 komisija HNS-a reduciralo bi se na 9. U sastavu komisija više bi participirala nogometna zajednica, čime se želi postići veća učinkovitost i usredotočenost na stvarne probleme uz uključenost svih nogometnih dionika
 • Vršile bi se stalne, neovisne, obavezne i obuhvatne provjere svih članova
 • Osnovao bi se namjenski odbor nogometnih dionika čije članove čine predstavnici igrača, klubova i liga. Time bi se povećala transparentnost i uključenost svih dionika kroz širu zastupljenost.
 • Priznali bi se i uključili u Statut svi međunarodni ugovori o ljudskim pravima
 • Reformirala bi se sudačka organizacija
 • Reformirao bi se savez u potpunosti

Na skupštini u travnju UEFA donosi svoje reforme, naslonjene na reforme FIFA-e. I to u smjeru etike i poštenog upravljanja, uključivosti svih dionika i neovisnih stručnjaka. Upravo to su odrednice koje donose čišćenje močvare.

 • Uvodi se ograničenje mandata predsjedniku UEFA-e te članovima Izvršnog odbora na najviše tri u trajanju od po četiri godine
 • Kandidati za (re)izbor u Izvršni odbor UEFA-e moraju biti aktivni u svom nacionalnom savezu (predsjednik, potpredsjednik, glavni tajnik ili direktor)
 • ECA (udruženje klubova) ima pravo imenovanja 2 ravnopravna člana u Izvršni odbor UEFA-e
 • U odbor UEFA-e za upravljanje i usklađenost imenuju se 2 neovisna člana te će sada brojati 5 članova
 • U Statut UEFA-e dodaje se poseban članak kojim će se osigurati objektivan izbor svih domaćina pojedinih natjecanja kroz transparentan postupak natječaja
 • U Statut UEFA-e dodaje se poseban članak kojim se ističu etika i pošteno upravljanje kao statutarni ciljevi
 • Dopušta se stručnjacima iz nacionalnih saveza predsjedanje UEFA odborima

Renato Čupić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email