Šibenik prilikom transfera Bulata i Jurića u Dinamo posredniku isplatio 600 tisuća eura

Foto: Zrinjski TV

HNK Šibenik je također objavio financijski izvještaj za 2021. godinu, a uz to i iznos koji je u prethodnoj godini klub sa Šubićevca isplatio posrednicima pri transferiranju igrača.

Suprotno podacima koje je posljednjeg dana ožujka ove godine objavio Hrvatski nogometni savez, Šibenik je na usluge posredništva u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2021. godine isplatio iznos od 600 tisuća eura.

Podsjetimo, Komisija za rad s posrednicima Izvršnog odbora Saveza objavila je da je Šibenik pri transferiranju Marka Bulata u Dinamo koristio usluge posredništva tvrtke DI & DŽ d.o.o., a u zbirnom izvještaju o izdvojenim iznosima klubova u ovu svrhu – da je šibenski prvoligaš isplatio 200 tisuća eura.

Iz priložene dokumentacije Šibenika vidljivo je da je klub istoj pravnoj osobi (DI &DŽ d.o.o.) osim za usluge posredništva pri transferu dotadašnjeg kapetana kluba Bulata, isplatio posredničku naknadu i za transfer Denija Jurića u Dinamo – i to u iznosu od 400 tisuća eura.

Tvrtka DI & DŽ d.o.o. sjedište ima u Mostaru, a osnivači su joj braća Damir i Ivica Džidić, obojica nekadašnji članovi mladih kategorija Dinama, s tim da je Ivica (nekadašnji dugogodišnji kapetan Zrinjskog) u oba posla naveden kao posrednik, te da je isti i vlasnik agencije Arena Sport, koja između ostalih (domaćoj javnosti poznatijih igrača) zastupa Branimira Cipetića iz Lokomotive, Slavka Bralića iz Osijeka i Martina Zlomislića iz Rijeke.

S obzirom na to da ovo nije prvi put da se iznosi koje objavljuje nadležna komisija Saveza razlikuju od iznosa koje (za isto vremensko razdoblje) objavljuju klubovi, podsjećamo da nam je iz Saveza na prethodne upite odgovoreno da jedan od razloga nesrazmjera iznosa može biti i činjenica da obavljeni poslovi zbog nepotpune dokumentacije nisu registrirani u godini u kojoj su obavljeni već u sljedećoj, te će isti time posljedično biti objavljeni u izvještajima za sljedeću godinu. Klubovi s druge strane objavljuju ukupni iznos naknade koji je u zadnjem izvještajnom razdoblju isplaćen posrednicima za njihove usluge, odnosno, u njihove objave uključeni su podaci o naknadama iz poslova koje Savez još nije registrirao.

Konkretno, ako navedeno vrijedi u slučaju Šibenika, u sljedećoj godini bi (sukladno ovom objašnjenju) u izvještaju o naknadama posrednicima za šibenskog prvoligaša ‘u startu’ trebao biti naveden i iznos od 400 tisuća eura isplaćenih za transfer Denija Jurića (op.a. račun izdan 7. svibnja 2021.) – neovisno o ostalim eventualnim budućim troškovima Šibenika u ovom segmentu klupskog poslovanja.

Što se financija Šibenika tiče, na službenoj klupskoj web stranici priložen je tek primjer obrasca koji je klub predao FINA-i, pa iz istog nažalost nije vidljiva detaljnija raščlamba stavki te nisu dostupne ni bilješke iz kojih bi bila jasnije dočarana struktura istih.

Iz objavljenog RDG-a vidljivo je da je klub imao značaj porast prihoda u odnosu na 2020. godinu kada je šibenski prvoligaš ukupno zaradio 7.946.622,00 kune, dok je u prošloj godini uprihodio 27.381.642,00 kune. Naravno, najveći dio tog iznosa otpada na Prihode od prodaje vlastitih proizvoda, robe i usluga (25.049.691,00) – što je stavka u koju izvještajno klubovi knjiže i prihode od transfera igrača.

S rastom prihoda logično je zabilježen i rast rashoda, pa je tako Šibenik u 2021. godini zabilježio 35.617.473,00 kune istih i poslovnu godinu okončao s gubitkom od 8.341.132,00 kune (u prethodnoj godini klub je završio sa 758.266,00 kuna u plusu).

S obzirom na to da je iz ovako priloženih podataka ‘nezahvalno gatati’ detaljnu strukturu stavki, za kraj samo istaknimo da je vidljiv značajan rast troškova osoblja, odnosno izdataka za plaće, doprinose i poreze na iste. Za tu stavku Šibenik je u 2020. godini izdvajao 2.066.165,00 kuna dok je u prethodnoj u tu svrhu ukupno isplatio 8.384.353,00 kune.