Sindikat nogometaša o ‘slučaju Caktaš’: Ovakva odluka može vrijediti samo desetak dana i nije primjer pozitivne klupske politike

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Povodom posljednjih događaja u Hajduku po pitanju sportske politike kluba priopćenjem su se oglasili iz Hrvatske udruge ‘Nogometni sindikat’.

Podsjetimo, još po dolasku na čelo kluba novi predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić najavio je smanjivanje vrijednosti ugovora nogometaša, kao i to da oni igrači koji odbiju potpisati novi smanjeni ugovor više neće biti u kadru prve momčadi za drugi dio sezone.

U takvim ‘početnim postavkama’ odnosa kluba i igrača odvijali su se i pregovori s kapetanom prve momčadi Mijom Caktašem, koji je u posljednje vrijeme prvo izgubio status u momčadi te je susrete odrađivao na klupi ili ulazeći s klupe za pričuve, a od jučer je prebačen u drugu momčad kluba za koju zbog propisa nema pravo nastupa, te s istom može samo trenirati.

Prema tvrdnjama sportskog direktora Hajduka Mindaugasa Nikoličiusa Caktaš je konstantno odbijao potpisivanje ugovora manje vrijednosti i s klubom komunicirao da želi ostvariti transfer, no nakon nekoliko ponuđenih opcija za odlazak kapetanov zastupnik Darko Nejašmić iste je odbio. Nikoličius je u jučer održanoj konferenciji za medije dalje naveo da je klub potom ponudio produženje ugovora na godinu dana, ali je Caktaš “bio jasan da ne želi produžiti, niti smanjiti ugovor niti za jedan euro i da želi otići kao slobodan igrač na ljeto”.

Povodom ovakvog razvoja događaja o svemu su se oglasili iz nogometnog sindikata u čijem priopćenju između ostalog stoji da se sukladno članku 9. ugovora o profesionalnom igranju diskriminiranjem igrača smatra nalog treniranja izvan programa, vremena i mjesta treninga za koju igrač ima pravo nastupa, ukoliko takvom potezu nije prethodila klupska kazna udaljenja s treninga.

Priopćenje koje, povodom izbacivanja Caktaša i Jradija iz prve momčadi Hajduka, potpisuju glavni tajnik udruge Mario Jurić i predsjednik iste Dario Šimić prenosimo u cijelosti:

Odluku HNK Hajduk da pojedini igrači, među kojima je i kapetan Mijo Caktaš, budu prebačeni u B momčad zato što ne pristaju na smanjenje (produženje) ugovora, smatramo neprihvatljivom. Svaki oblik pritiska na igrače nije i ne može biti način za ostvarenje boljih rezultata, a to nije niti doprinos zaštiti klupskih interesa.

U prilog tome navodimo jedan aktualan primjer, kao pokazatelj najbolje prakse. Predsjednik FC Bayern javno je obznanio da nema problema između kluba i igrača Davida Alabea, unatoč prekidu u pregovorima za novi ugovor. “Nismo više razgovarali o njegovoj situaciji s ugovorom. Raspoloženje je u redu. Moramo se ponašati profesionalno. On i njegov savjetnik imali su različite ideje o financijskoj strukturi novog ugovora.”

Igrač je odigrao sve utakmice za Bayern i nitko mu ne radi probleme zbog odluke da ne želi produžiti ugovor, nakon što mu aktualni istekne u lipnju. O smanjenju ugovora nećemo niti govoriti. U svakoj momčadi trebaju igrati najbolji igrači, a ne oni koji pristaju na određene uvjete ili na smanjenje ugovora. Pravne odrednice postojećih i važećih ugovora moraju se bezuvjetno poštivati od strane svih potpisnika. Mogućnost dogovaranja drugačijih uvjeta ne može i ne smije počivati na ucjeni i jednostranim prisilnim uvjetima.

Ovakva odluka nikako nije primjer pozitivne klupske politike i može vrijediti desetak dana te šalje krivu poruku aktualnim i budućim igračima. Ako se ovakvo stanje nastavi duže od desetak dana, podsjetit ćemo na članak 9. ugovora o profesionalnom igranju koji glasi:
“Diskriminiranjem se osobito smatra i nalog treniranja izvan programa, vremena i mjesta treninga momčadi za koju igrač ima pravo nastupa, osim ako nije izrečena klupska kazna udaljenja od treninga s odgovarajućom momčadi.”

HUNS i HNK Hajduk oduvijek imaju primjeren odnos i kvalitetnu suradnju. Svjesni smo da je prije svega ekonomska, ali i opća situacija kao posljedica pandemije vrlo ozbiljna na svim životnim područjima. Profesionalni nogomet nije izuzetak, naprotiv. No, isto tako, uvjereni smo da je svaki konstruktivan pristup, dijalog i međusobno uvažavanje temelj svakog odnosa. Žao bi nam bilo da se klub, koji je toliko napora uložio u jačanje pozitivnog imidža i bio primjer dobre prakse, okrene praksama ranojutarnjeg trčanja po Marjanu, a ne primjerima iz Munchena, Madrida ili Manchestera.”


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email