Sjeda li konačno u seniorskom Hajduku sve na svoje mjesto?

Foto: Robert Matić / hajduk.hr

Seniorski Hajduk nas je naučio kako Osijek nije mjerilo. Jesu lijepe pobjede na stadionu gdje smo uvijek imali problema, ali Osječani podsjećaju na onu prošlogodišnju mrtvu Rijeku. Problemi s financijama su im vidljivi u svakoj liniji. I zato, kao što sam pisao u najavi Lokomotive, bit će zanimljivo vidjeti jesu li sad stvari sjele na svoje mjesto. Je li im svima došlo do glave kako ovise uvijek i samo o sebi i svojoj izvedbi? Ako nisu, Torcida će im svaki put pojasniti.

Zanositi se nekim dodatnim motivom sjajnim juniorskim uspjehom je besmisleno. Uostalom, vidjeli smo poraz na Poljudu nakon pobjede nad Manchester Cityjem. Na isti način se tada busalo u prsa tuđim uspjehom. Svakog pojedinog igrača, a nastavno i momčad treba gledati kao jedinku. Ako nisi koncentriran na svoju izvedbu ne možeš nikoga dobiti.

Lekina najava utakmice konačno potvrđuje odustajanje od sustava 3-5-2. Nekako sjetno je zvučalo kako Hajduk ne može igrati kao Union St. Gilloise jer to „ovdje ne prolazi“. Još jednom između redaka provukla se potvrda kako su igrači pobijedili trenera. S tim kako on ipak nije bio u pravu pokušavajući igrati ono što oni ne mogu u ovom sastavu. Puno je tu dizelaša s drugačijim „mindsetom“. Dok je prethodni put čak i ostavljena mogućnost povratka na taj sustav sad je definitivno pokopan.

Trener je time pružio novu ruku pomirenja kako se ne bi ponovila Lokomotiva.

Odavno neka medijska konferencija nije otkrila gotovo sve prije same utakmice. Čak i detalj kako se odustalo od više pozicije Krovinovića: „Pokušali smo napraviti od njega igrača koji je „box to box“, koji će imati asistencije i golove, ali nije išlo jer ekipi nije išlo. Sada je tu niže da igra obranu i bude „playmaker“ s 15 metara nižom pozicijom.“

Preostaje igračima odraditi susret kao prethodni. Linije koje nisu udaljene, svi koncentrirani kao jedinka. Zajedno u visoki presing, zajedno u blok, pokretljivo bez baluna, bez mahanja rukama i prigovora jednih drugima. Kao da je to lako?

I za kraj, osvrnuo se Leko na juniore („kod mene su igrali i previše“). I u pravu je. Prvenstvo mlada i neiskusna momčad ne može osvojiti. Imali smo mi i talentiranije igrače, i bolje u tom godištu pa su itekako oscilirali.

Za te mladiće bi bilo dobro i malo spuštanje ove euforije oko njih jer ih neki lošiji rezultat može prilično razočarati. Osim toga, prijelaz iz juniora u seniore je najzahtjevniji korak u njihovom razvoju. Mnogi zauvijek nestanu s mape. I ne bude do kluba kako se često paušalno govori (tako je najlakše opravdati) jer bi se tada dokazali na drugom mjestu. Jednostavno, to su te godine s brojnim izazovima i ograničenjima, fizičkim i psihičkim, unutarnjim i vanjskim. Hajduk treba znati upravljati sa svim tim. Rad, rad, rad i samo rad uz veliki talent donosi uspjeh.

Nogomet je timski sport u kojem igrači trebaju dati sve od sebe da pametne trenerove zamisli sprovedu u djelo. Upravo to je najveća lekcija koju su juniori održali seniorima.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter