Sjeverna Irska: Usudili se sanjati

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Po prvi puta u povijesti na Europskom prvenstvu gledat ćemo ekipu sa sjevera zelenog otoka. Treba reći da je prošlo dugih 30 godina od njihovog posljednjeg nastupa na Svjetskom prvenstvu u Meksiku.

Sjeverna Irska, formalno-pravno nije država, riječ je o dijelu Ujedinjenog kraljevstva, ali nogometna povijest te FIFA od samih početaka priznaju im poseban status, identitet i samostalnost. Odraz je to samih početaka nogometne igre te povijesti britanske krune i njene imperijalne politike, koja se možda više nego igdje drugdje i danas osjeća na smaragdnom otoku.The Irish Football Association (IFA) je ime sjevernoirskog saveza,zanimljivo riječ je o četvrtom najstarijem savezu na svijetu.Nakon spora sa novoosnovanim savezom u Dublinu od 1953. godine ekipa sa sjevera u svim natjecanjima nastupa pod imenom Sjeverne Irske. Sjeverna Irska uspjela je doći do tri završnice SP-a, i to 1958., 1982., i 1986. godine, dok se na završnicu EP-a nikad nisu plasirali. Sigurno najpoznatiji igrač svih vremena je slavniGeorge Best, a imenaPata Jenningsa i Martina O’Neillai danas izazivaju respekt u nogometnim krugovima.Potonji će na ovogodišnjem Euru voditi reprezentaciju Republike Irske, nakon što je davne 1982. godine, kao igrač, nosio dres Sjeverne Irske. To je samo jedan od kurioziteta u složenim odnosima dviju reprezentacija sa jednog otoka.

Pitanje identificiranja sa svojim nacionalnim timom na sjeveru (bilo) je prožeto političkim i vjerskim podjelama, ali i sukobima. Situacija se ipak u zadnje vrijeme mijenja, sektaške pojave i nasilje nastoje se izbaciti s tribina, a navijači “učiniti” politički korektnima, tako se uvijek iznova naglašava činjenica da je 2011. nakon čak 50 godina jedan katolik(Michael O’Neill )postao izbornikom Sjeverne Irske. Slučajno ili ne, iste je godine prvi ministar iz redovaSinn Feina, Caraacute;l Niacute;Chuiliacute;n, došao na utakmicu Sjeverne Irske, no i dalje se uoči utakmice svira God Save The Queen, a vijori tzv. ulsterska zastava, koja simbolizira isključivo unionističku zajednicu te se koristi samo na nogometnim utakmicama. Navedena zastava predstavlja točku prijepora u pregovorima unionista i nacionalista, koju čak ni sveprisutna američka diplomacija ne uspijeva riješiti. Zastava je izbačena iz službene uporabe još 70-ih godina 20. stoljeća, a koristi se još na sportskim susretima. Činjenica da će vijoriti na utakmicama neće pridonijeti popularnosti reprezentacije među katoličkom populacijom, kao ni već spomenuta himna, oko čije se promjene vode žestoke rasprave. Posljednja istraživanja govore da većina građana iz obje velike zajednice podržava nogometnu reprezentaciju, ali i da raste broj onih koji podržavaju ideju jedinstvene Irske reprezentacije, baš kao u rugbyju. Ono što je sigurno da će Sjeverna Irska imati ogromnu navijačku podršku u Francuskoj, očekuje se gotovo 30 000 navijača, potražnja za ulaznicama je bila tolika da je UEFA odlučila dodatni kontingent od 4000 karata proslijediti FAI-u.

Ove godine će obje ekipe nastupiti zasebno na Euru, a povezivat će ih i prezimena izbornika.

PUT KROZ KVALIFIKACIJE

Nastup na Euru su osigurali pobjedom 3:1 protiv Grčke na domaćem terenu. Jedini poraz doživjeli su na gostovanju u Rumunjskoj, a treba istaknuti sjajan učinak na njihovom Windsor Parku gdje ih nitko nije pobijedio. U Francusku su otišli sa prvog mjesta, ostavivši iza sebe spomenute Rumunje. Kao kuriozitet treba navesti činjenicu da je kao posljednja u ovoj skupini svoj nastup neslavno završila i Grčka, europski prvak iz 2006. godine.

MOMČAD

U prošlu subotu je odigran pripremni susret s Bjelorusijom, a Michael O’Neill je objavio konačni popis putnika za Francusku. Među 23 igrača nema previše iznenađenja, radi se o imenima, koja su iznijela kvalifikacijski ciklus.O’Neill je često mijenjao formaciju tijekom kvalifikacija i jedino što je sigurno je to da će igrati sa četiri igrača u obrani. Isprobavao je čvrsti bedem kroz 4-5-1, napad slabije momčadi kroz 4-3-3, te nekakav balans oboje kroz 4-1-4-1. S obzirom na kvalitetu ostalih momčadi iz grupe, izgledno je da će O’Neill igrati 4-1-4-1 uz povremena situacijska iskakanja.

Najboljih 11 Sjeverne Irske prikazana je na sljedećoj grafici.

Na vratima je standardan McGovern iz škotskog Hamiltona, a zlu ne trebalo tu je vječni mladić Roy Carroll koji uz Hughesa, Bairda i McAuleya čini četiri senatora momčadi koji će se nakon turnira najvjerojatnije oprostiti od reprezentacije.

Obrana je bila najstandardniji dio O’Neillove momčadi, no morat će raditi neke prilagodbe jer prvi lijevi bek i jedan od najboljih igrača Brunt nije dostupan zbog ozlijede. Mijenjat će ga vjerojatno Jonny Evans koji je inače stoper, što stavlja obranu u malo sporiju formu pošto desnog beka također igra stoper McNair. McAuley i Cathcart su nominalno prvi stoperski par, no ne bi iznenadilo ni da Evans uskoči na mjesto Cathcarta, a na lijevome beku osvane napadački potentniji Daniel Lafferty iz novopromoviranog Burnleyja.

Univerzalac Baird osim kao glavni destruktivac u vezi može uskočiti i na obje bekovske pozicije, a sve počinje i završava s kapetanom Stevenom Davisom iz Southamptona koji je jedina nezamjenjiva osoba u O’Neillovu kadru. Glavni razigravač, pokretač svega na terenu, povremeni strijelac i jednom riječju – vođa. Društvo u vezi im čini neumorni Norwood, a po krilima svojom brzinom veliki posao rade i veliku odgovornost uživaju jake snage Championshipa Ward i Dallas uz Corryja Evansa kao njihovom prvom zamjenom.

Napad je rezerviran za Kylea Laffertyja koji je imao groznu sezonu prožetu ozljedama te neuspješnom posudbom u Birminghamu. Ako Sjeverni Irci svoje tanke šanse ikako misle materijalizirati, Lafferty je čovjek koji će uz kapetana Davisa najviše morati potegnuti i naći formu. Od njegovih zamjena Grigg je imao najbolju sezonu, a izbornik O’Neill je obožavatelj Josha Magennisa, stasitog napadača koji je dobivao prilike tijekom Laffertyjeva izostanka, no nema iskustvo jakih utakmica.

IZBORNIK

Michael ONeill / Foto: irishfa.com

Michael O’Neill postao je pravi moderni heroj na sjeveru otoka: “Nogomet nas je nekad dijelio, reprezentacija nas je dijelila. Morao si birati stranu, sada je sve drugačije. Na tribinama su ljudi u zelenim dresovima, dok bi prije bili u onima Rangersa ili Linfielda. To je možda i naša najveća pobjeda.” Učinak nogometa i uspjeha njegove ekipe je toliki da je izbornik u šali dodao da će u sljedećem mandatu morati preuzeti izborničku poziciju u Siriji. O’Neill je rođen 1969. godine, a u igračku karijeru obilježile su epizode u Newcastleu, Dundee Unitedu, Hibernianu. Vrijedno je notirati i odlazak u MLS, gdje je 2001. nastupao za Portland Timbers. Trenersku karijeru počeo je u Brechin Cityu, odakle prelazi u Shamrock Rovers, jedan od najpoznatijih klubova Irske. S njima osvaja i ligaški naslov 2010. godine. Kao trenerskog uzora tom je prilikom naveo Gordona Strachana, a 2011. je došao na klupu Sjeverne Irske.

OČEKIVANJA

Koji god sastav eventualno i zaigra na turniru, od Sjeverne Irske možemo očekivati čvrst obrambeni blok uz munjevite kontre niz krila, opasnost iz prekida (osim krila radi se o izuzetno visokoj i skočnoj momčadi, tim više to bi bekove mogli igrati stoperi) te ne pretjerano oku ugodne utakmice ukoliko na jednoj strani ne padne rani pogodak. Michael O’Neill tijekom cijelih kvalifikacija izvlači maksimum iz prilično limitiranog kadra i za očekivati je da će nastaviti istim ritmom. S obzirom na format turnira, mogli bi se pokazati kao nezgodna prepreka nekoj od momčadi koje očekuju prolaz grupe. Očekivanja Sjevernih Iraca mogu se sublimirati u izjavi njihovog izbornika: “Sigurno nećemo igrati finale Eura, ali ne želimo otići kući nakon prvog kruga. Svoju ćemo priliku tražiti u susretima protiv Poljske i Ukrajine.”

RASPORED


OSNOVNI PODACI

Edo Zdravković, Boris Rakić

Pročitajte još:

>> Poljska: Lewy i prijatelji marširaju u drugi krug
>> Ukrajina: Nastup praćen trzavicama
>> Na krilima Balea želja je drugi krug
>> Engleska: Pomlađeni Gordi Albion predvodi iskusni trener
>> Slovačka: Predvođeni Hamšikom prvi put na europskoj smotri
>> Rusija: Zbornaja se nada dobrom rezultatu kao poticaju za SP 2018. kojem su domaćini
>> Švicarska: Reprezentacija na balkanski pogon
>> Rumunjska: Generalove trupe u maršu na drugi krug
>> Albanija: Prvi put na velikom natjecanju
>> Francuska: Domaćin očekuje medalju


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter