Slobodna procjena: Analiza suđenja 15. kola HT Prve lige (VIDEO)

Foto: Pixabay (ilustracija)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

“Samo su dvije stvari na svijetu beskonačne, svemir i ljudska glupost. Samo što za svemir još nismo sigurni.” Svi ste sigurno čuli za ovu poznatu izreku jednog od najvećih umova svih vremena. Eh… Da je dobri stari Albert živ, morao bi je revidirati. I dodati još jednu stavku. Uz svemir i ljudsku glupost, granica nemaju ni opravdavanja hrvatskih djelitelja pravde od (dijela) bivših kolega.

Inače, u 15. kolu Prve HNL, standardno HNL suđenje. A takva je otprilike bila i analiza suđenja. Ipak, konačno smo nešto i naučili od naših stručnjaka vrlih, a otvara se prilika i da naučimo još više. O tome nešto više kasnije.

Za početak samo recimo da opet imamo suce koji nisu izabrali adekvatnu opremu, opet se ubacivanja sa strane izvode daleko od mjesta gdje je lopta izašla van terena, opet imamo netočne procjene zaleđa kao posljedicu lošeg pozicioniranja pomoćnih sudaca, opet se udarci rukom u glavu različito prosuđuju iako je to prepoznato kao jedan od većih problema, opet imamo dosuđivanje prekršaja i zaleđa i kad ne treba, opet imamo nesportsko ponašanje poput napucavanja lopte koje se ne kažnjava, opet igrači koji simuliraju prolaze nekažnjeno, opet nedosuđeni kazneni udarci… Opet, opet, opet…

Utakmicu između Istre i Gorice sudio je Duje Strukan, a pomagali su mu Goran Pataki i Hrvoje Radić. Četvrti sudac bio je Andrej Burilo.

Oprema sudaca trebala bi se u potpunosti razlikovati od opreme igrača što na ovoj utakmici nije poštovano.


U 1. minuti ubacivanje sa strane igrači Gorice izveli su nekih 15 metara dalje od mjesta gdje je lopta izašla iz terena.


U 10. minuti igrač Istre udario je rukom u glavu protivnika, a nije dosuđen ni prekršaj.                            


U 46. minuti igrač Gorice (Dvorneković) u duelu udara rukom u glavu igrača Istre (Grujević), a nakon dosuđenog prekršaja Dvorneković nije ni upozoren.


U 50. minuti igrač Istre imao je veliku priliku za postizanje pogotka nakon što se aktivirao iz pozicije zaleđa koje nije označeno.        


U 51. minuti situacija koju režiser iz dva pokušaja nije dobro prikazao. Ipak na usporenoj snimci mogu se vidjeti ruke igrača Gorice (Jovičić) na leđima igrača Istre (Einar) koji pada u kaznenom prostoru, a sudac je očito procijenio da se ne radi o dovoljnom intenzitetu.                                  


U 53. minuti nije jasno gdje je sudac vidio prekršaj igrača Gorice u kaznenom prostoru Istre, a svakako je zanimljivo usporediti to sa situacijom od prije dvije minute.                             


U 68. minuti igrač Istre (Grujević) napucava loptu nakon što je dosuđen prekršaj, a za to nesportsko ponašanje nije ni upozoren.                       


U 79. minuti igrač Gorice je u zaleđu, ali je procjena suca da ne utječe na igru te zaleđe nije dosuđeno.        


Utakmica je produžena čak 4 minute iako je bilo samo 5 zamjena igrača koje su brzo napravljene.                 

U 92. minuti igrač Gorice (Jovičić) nagazio je igrača Istre i trebao je biti opomenut.                                  


Utakmicu između Lokmotive odnosno kluba koji ne bi smio igrati u istoj ligi kao i Dinamo i Intera sudio je Tihomir Pejin, a pomagali su mu Mario Pepur i Goran Perica. Četvrti sudac bio je Dario Bel.

U 18. minuti igrač Intera (Serderov) trebao je biti opomenut jer je s leđa namjerno udario protivnika nakon što je izgubio loptu.                             


U 25. minuti opravdano je dosuđen kazneni udarac nakon što je igrač Intera (Savić) u borbi za loptu na crti kaznenog prostora prekršajem zaustavio Uzunija.U 37. minuti nepotrebno je dosuđeno zaleđe budući da vratar Intera već ima loptu u rukama.                                   


U 81. minuti za oštar prekršaj na igraču Lokomotive Savić je trebao biti opomenut.


U 88. minuti Kolinger na rubu kaznenog prostora udara u nogu igrača Intera (Tatomirović), a sudac dosuđuje prekršaj u njegovu korist.   


Utakmicu između Varaždina i Slavena sudio je Marko Matoc, a pomagali su mu Marjan Tomas i Kruno Šarić. Četvrti sudac bio je Ante Čuljak.

Oprema sudaca trebala bi se u potpunosti razlikovati od opreme igrača što ni na ovoj utakmici nije poštovano.


U 2. minuti umjesto prekršaja za Slaven zbog guranja s leđa dosuđeno je igranje rukom igrača Slavena.                      


U 4. minuti igrač Slavena (Puclin) zaustavlja obećavajući napad Varaždina prekršajem za koji nije opomenut. 


U 24. minuti igrača Varaždina (Glavina) pada nakon kontakta s Mikulićem koji već ima žuti karton, a sudac ne smatra da se radi o prekršaju kao ni o simuliranju.


U 27. minuti opet duel Glavina-Mikulić i opet igrač Varaždina pada. Ako je u prošloj situaciji i bilo nedoumica radi li se o simuliranju sada je simuliranje očito i Glavina je morao biti opomenut.                                   


U 29. minuti igrač Slavena (Krstanović) je tražio prekršaj u kaznenom prostoru koji se na snimci ne vidi.


U 45. minuti dosuđen je prekršaj za Slaven nakon duela Glavina – Goda iako se iz snimke ne vidi zašto.                    


U 45+1. minuti igrač Varaždina (Senić) napucava loptu dosta nakon što je dosuđen prekršaj za Slaven i trebao je biti opomenut zbog nesportskog ponašanja.                            


Utakmica je produžena 3 minute iako je zbog tri duža prekida (47., 64., 83. minuta) i četiri zamjene igrača mogla biti i minutu duže.

Utakmicu između Hajduka i Osijeka sudio je Igor Pajač, a pomagali su mu Bojan Zobenica i Vedran Đurak. Četvrti sudac bio je Nikola Kečkiš.

U 4. minuti igrač Hajduka (Eduok) oštrim startom prvo izbija loptu, a zatim ruši protivnika (Silva) i za taj start je upozoren.                                   


U 31. minuti teško je procijeniti ispravnost odluke pomoćnog suca koji je dosudio zaleđe igrača Osijeka, ali je očito njegovo loše postavljanje.U 43. minuti Osijek je postigao pogodak, a struka se ne slaže radi li se o zaleđu.

Strahonja smatra da se radi o zaleđu i objašnjava:

„Napadač je u poziciji zaleđa i djelomično je utjecao na vratara. Nalazio se u liniji između vratara i putanje lopte prema golu i ovo saginjanje je definitivno utjecalo na vratara. Po UEFA videoanalizama odnosno klipovima koje UEFA redovito šalje nacionalnim savezima od lipnja postoji klip L13 kod kojeg je zorno prikazano gotovo identična situacija u kojoj stoji da je ovo kažnjivo zaleđe (utakmica Dinamo – Fenerbahče, 62. minuta)“

Njegov bivši kolega Kovačić smatra da se ne radi o zaleđu i objašnjava:

„Igrač Osijeka nalazi se u poziciji zaleđa, međutim edukacijski materijal koji smo dobili iz UEFA pokazuje identičnu situaciju. Kada je igrač daleko od vratara smatra se da nema utjecaj toliki na vratara i njegovo saginjanje smatra se da želi izbjeći loptu. Pod blizu smatramo oko 5 metara i unutar 5 metara i tada bi govorili o utjecaju na vratara, a ovdje se smatra da nije ometao njegovo vidno polje jer je poprilično daleko, a vratar ima široki kut gledanja. To je zadnje tumačenje koje je kolega Šetka prezentirao našim sucima na seminaru prije početka ove sezone.”          U 44. minuti dosuđeno je igranje rukom igrača Osijeka (Lopa) koje nije bilo jer je Lopa loptu primio na prsa. 


U 52. minuti Osijek postiže izjednačujući pogodak kojem je prethodio prekršaj igrača Osijeka na stoperu Hajduka (Ismajli).                     


U 71. minuti nakon duela u kaznenom prostoru Osijeka igrač Hajduka (Jairo) pada, a struka se ponovo ne slaže radi li se o prekršaju za kazneni udarac.U 72. minuti igrač Hajduka (Jairo) opravdano je drugi put opomenut zbog nesportskog ponašanja prilikom proslave gola.U 83. minuti Osijek je imao veliku priliku za izjednačenje, ali je upitno je li joj prethodilo zaleđe koje nije dosuđeno, a prosudbu teške situacije pomoćnom sucu otežalo je loše postavljanje.
U 94. minuti neopravdano je dosuđeno zaleđe igrača Osijeka, a pomoćni sudac je ponovno loše postavljen.       


Utakmicu između Rijeke i Dinama sudio je Mario Zebec, a pomagali su mu Borut Križarić i Jerko Crnčić. Četvrti sudac bio je Goran Loparac.

U 12. minuti igrač Rijeke (Andrijašević) udario je laktom u glavu igrača Dinama (Perić) i opravdano je opomenut.


U 21. minuti igrač Dinama (Kadzior) udario je rukom u glavu igrača Rijeke (Escoval) i opravdano je opomenut.


U 26. minuti ispravna je procjena da nema zaleđa prije četvrtog gola Dinama.     


U 45+1. minuti nije dosuđeno zaleđe igrača Rijeke.                                U 70. minuti Dinamo je peti pogodak postigao iz pozicije zaleđa koje nije dosuđeno iako nas HNTV ekipa ponovno pokušava uvjeriti da zaleđa nije bilo. Treba napomenuti i da pomoćni sudac nije dobro postavljen.     U 91. minuti trebao je biti dosuđen prekršaj za Dinamo i opomena za igrača Rijeke (Mamić) zbog namjernog udaranja rukom u vrat. Dakle, da utvrdimo očito. Najviše polemike izazvala je situacija kod prvog gola Osijeka na Poljudu. Ni prvi, a nažalost ni zadnji put da se struka ne može složiti u procjeni neke situacije što je, opet nažalost, uobičajeno za situacije iz sive zone. Rasprava se, kako smo natuknuli u uvodu, nastavila i sljedećih dana pa se u SN javio jedan od naših međunarodnih sudaca koji se ne može imenovati (kako prikladno…)  i objasnio da su čelni ljudi UEFA-ine sudačke organizacije na seminaru prije početka prvenstva promijenili naputak za suđenje iz lipnja 2019. godine za situacije opisane u klipu L13 (utakmica Dinamo – Fenerbahče, 62. minuta) te da takve situacije nisu zaleđe ako je igrač u zaleđu udaljen nekoliko metara od vratara. Napisali smo nekoliko jer Kovačić u emisiji eksplicitno kaže pet metara, a anonimni međunarodni sudac navodi “udaljenost 5-6, pa i 7 metara, to bi bilo u redu, ali za sve što je dalje od 10 metara, situacija je čista”.

Na tome bi i ostalo da se nije priopćenjem oglasio prozvani Strahonja koji između ostalog navodi:

– UEFA RAP1 jedini je službeni materijal koji je proslijeđen svim sudačkim odjelima nacionalnih saveza pod okriljem UEFA-e i služi za edukaciju sudaca u narednom razdoblju

– taj materijal je vjerodostojan i daje obavezu biti slijeđen svim potpisnicima UEFA-ine sudačke konvencije kao što je i sudački odjel pri HNS-u

– pojedini članovi (opet anonimno) UEFA-ine sudačke komisije su mi potvrdili da je situacija na Poljudu u skladu video sadržaja L13 i da je UEFA RAP1 jedini službeni video sadržaj

– video sadržaj koji je objavljen na drugoj televiziji nije UEFA-in sadržaj, čak je jednom UEFA-inom članu nepoznat i nije vjerodostojan

– to je jedan od nacionalnih sadržaja u ovom slučaju Mađarske nogometne organizacije koji služi u razmjenama unutar nacionalnih saveza i radnih skupina pod organizacijom UEFA-e i FIFA-e. Mišljenja i razmatranja koja se događaju na radnim skupovima su pozitivna i produktivna i one su smjernice UEFA-inoj komisiji sudaca da eventualno prihvati sugestije i objavi ih u sljedećem službenom materijalu UEFA RAP2 koji u ovom trenutku još uvijek službeno ne postoji.

Nije tajna da nemamo neko posebno mišljenje o sudačkoj organizaciji, kako u stručnom tako i u moralnom pogledu, ali je isto teško za povjerovati da bi tek tako sve ovo javno govorili i pisali. Nije tajna da nemamo ni neko posebno mišljenje o “poštenim” i “stručnim” sucima iste organizacije, bivšim i aktualnim, ali je isto tako teško za vjerovati da bi osoba koja je do jučer aktivno sudila odjednom zaboravila procedure u sudačkoj organizaciji.ž

Nakon svega možda se pitate što smo naučili. Prvo navedimo što smo do sada znali. Postoje službena pravila nogometne igre i mogu se naći na poveznici.

Postoji i službena prezentacija najvažnijih promjena pravila igre s video primjerima situacija i može se naći na sljedećoj poveznici.

Dostupni su i materijali iz UEFA RAP1 i mogu se naći na sljedećoj poveznici.

Znali smo i da suci održavaju seminare na kojima detaljnije donose naputke i ujednačavaju kriterije kako se ne bi iste stvari različito dosuđivale. Znali smo i da mogu imati prijedloge kako neko pravilo promijeniti, a naučili smo da oni na tim seminarima, ako je za vjerovati HNS-u, mogu i promijeniti službene naputke IFAB-a.

Zanimljivo je da sude po tim zaključcima sa seminara bez da su igdje javno objavili zaključke. Ako smo u krivu, istog trena se ispričavamo, ali zaključke s tog seminara nismo pronašli za razliku od gore navedenih poveznica.

Priliku za daljnje učenje vidimo u velikodušnoj ponudi Kulušića koji se stavio na raspolaganje svima koji se bave sudačkom problematikom. Iskoristit ćemo tu ponudu i postaviti nekoliko pitanja:

1) jesu li zaključci i klipovi sa seminara javno dostupni navijačima, klubovima, igračima, trenerima?

2) na koja se sve natjecanja odnose ti zaključci (ako je vjerovati Strahonji članove UEFA-ine sudačke komisije potvrdili su da je UEFA RAP1 jedini službeni video sadržaj)?

3) za konkretnu situaciju, kolika je dopuštena udaljenost vratara i igrača u zaleđu (Kovačić kaže 5 metara, a anonimni međunarodni sudac do 7 metara nije dopušteno, od 7-10 metara ne znamo je li dopušteno, a 10 i više metara je dopušteno)?

4) za hipotetsku situaciju prekršaja na 20 metara, obrambeni igrači postavljaju se na 11 metara, a vratar je obično udaljen 1-2 metra od gola. Je li regularan eventualan pogodak ako se igrači momčadi koja napada postave na 7 metara od gola (5-6 od vratara) i izmaknu bez da ih lopta dodirne, a svi su u poziciji zaleđa?

Pa, eto, gospodine Kulušić, mi čekamo na odgovore. Unaprijed hvala!


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email