Slobodna procjena: Analiza suđenja 18. kola HT Prve lige (VIDEO)

Foto: Pixabay
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Terryja Gilliama svijet uglavnom poznaje kao člana Monty Python skupine. No, imao je on i izvrsnih samostalnih uradaka koji odišu fantazijom i groteskom. Jedan takav film snimio je još davne 1981. godine, pod nazivom Vremenski banditi (ako niste pogledali, obavezno bacite oko). U njemu dječak Kevin i skupina patuljaka putuju kroz vremenske portale i završavaju u različitim značajnim trenucima povijesti.

A nama se ovih tjedana, analizirajući situacije u Prvoj HNL, čini da smo i mi upali u neki Gilliamov film groteske u kojem je glavno “prijevozno sredstvo” vremeplov. Pa su nas tako stručnjaci iz emisija koje se bave HNL-om prošli tjedan vratili u 1950-te i začetke Televizije Zagreb (današnjeg HRT-a) kad je imati kameru bilo pravo blago. Ovaj tjedan otputovali smo mrvicu dalje u prošlost, u neka daleko mračnija vremena. Kad je propaganda postajala iznimno moćno oružje.

Jer, u utakmici u kojoj je Hajduk opet oštećen, a kad se nema ništa drugo za izvući, vrsni analitičari posluže se situacijom koju je (naglašavamo!) sudac dobro dosudio i prikažu to kao da je “krađa” u korist splitske momčadi. Uz “vrhunsko” poentiranje da bi bili sretniji da je pomoćni sudac krivo dosudio i da je sreća što nije došlo do pogotka. Teško je razumjeti taj tok misli, ali valjda su željeli reći da nepostizanjem pogotka barem Inter nije oštećen… Strašno. Propaganda kakve se ne bi posramili ni oni koji su (srećom) završili u ropotarnici povijesti.

Uglavnom, u 18. kolu jedine nam Prve HNL neke su stvari podignute na višu razinu.

Utakmicu između Dinama i Varaždina sudio je Marin Vidulin, a pomagali su mu Borut Križarić i Goran Loparac. Četvrti sudac bio je Marko Linić.

U 29. minuti igrač Varaždina (Posavec) simulira prekršaj, a sudac ga nije opomenuo.    


U 51. minuti i igrač Dinama (Marin) simulira prekršaj u kaznenom prostoru i ni on nije opomenut.           


U 77. minuti upitno je, naime, je li loptu dodirnuo igrač Dinama (Petković), a ako je dodirnuo, onda je pogodak postignut iz pozicije zaleđa.     Utakmicu između Gorice i Slaven Belupa sudio je Ivan Vučković, a pomagali su mu Ivica Modrić i Luka Pušić. Četvrti sudac bio je Fran Jović.

U 8. minuti opravdano je isključen igrač Slavena (Goda) zbog prekršaja u izglednoj prilici.U 38. minuti sudac je prvo pokazao na kazneni udarac za Goricu zbog igranja rukom, a potom je promijenio odluku kada je vidio trag lopte na licu igrača Slavena i dosudio udarac iz kuta (iako je igrač Gorice zadnji igrao loptom), a igra je trebala biti nastavljena spuštanjem lopte.     Prvo poluvrijeme produženo je samo jednu minutu iako je samo prekid zbog isključenja trajao više od tri minute, a obavljena je i jedna zamjena.  

U 52. minuti ne vidi se je li signalizirano zaleđe igrača Slavena.


U 52. minuti opravdano je isključen igrač Gorice (Ndiaye) nakon što je opomenut zbog simuliranja prekršaja u kaznenom prostoru, a već je imao opomenu iz 39. minute zbog preoštrog starta.


U 58. minuti igrač Gorice (Jovičić) je trebao biti opomenut za preoštar prekršaj s leđa.                             


U istoj minuti dosuđen je prekršaj za Goricu iako igrač Gorice (Lovrić) pada nakon minimalnog kontakta u duelu.          


U 65. minuti igrač Slavena nije opomenut zbog zakašnjelog prekršaja, a zbog prigovora isključen je trener Gorice (Jakirović).                             


U 73. minuti igrač Gorice (Čabraja) trebao je biti opomenut za prekršaj s leđa.                             


U 81. minuti igrač Gorice (Periša) s leđa gura igrača Slavena (Krstanović) koji zbog toga radi prekršaj na vrataru Gorice, a umjesto kaznenog udarca dosuđen je prekršaj na vrataru.                          


Drugo poluvrijeme produženo je samo četiri minute iako je dvije minute izgubljeno kod isključenja igrača Gorice, više od minute kod isključenja trenera Gorice, više od tri minute kod ukazivanja pomoći u 67. i 81. minuti, te više od minute kod nagurivanja u 83. minuti, a obavljene su i tri zamjene igrača.

Utakmicu između Intera i Hajduka sudio je Mario Zebec, a pomagali su mu Vedran Đurak i Marko Stolnik. Četvrti sudac bio je Marko Cestarić.

U 12. minuti igrač Hajduka (Čolina) izvodi ubačaj sa strane desetak metara naprijed od mjesta gdje je lopta izašla iz igre.                                 


U 28. minuti igrač Intera (Tsonev) trebao je biti opomenut zbog opasne igre. Mjesto izvođenja prekršaja označeno je metar dalje od mjesta gdje se prekršaj dogodio, a obrambeni igrači postavljeni su metar bliže od propisane udaljenosti.                               
U 30. minuti igrač Intera (Mazalović) povlači s leđa igrača Hajduka, a sudac mu ne dodjeljuje opomenu.                    


U 33. minuti igrač Intera (Mamut) trebao je biti opomenut za udaranje rukom u glavu igrača Hajduka.                      


U 38. minuti nije jasno što je signalizirao pomoćni sudac.                       


U 38. minuti igrač Hajduka (Jurić) je za zakašnjeli oštar prekršaj trebao biti opomenut.                             


U 44. minuti opravdano je opomenut igrač Hajduka (Jurić) zbog ometanja izvođenja prekršaja, a sudac je opomenu pokazao na način da nije bilo jasno kome je pokazuje.           


U 45. minuti pomoćni sudac je ispravno signalizirao zaleđe igrača Intera, a stručnjaci iz HNS-a uspjeli su pronaći način kako prikazati tu situaciju kao grešku u korist Hajduka.   U 52. minuti prilikom ubacivanja iz kuta dva igrača Intera imaju ruke na leđima igrača Hajduka, vratar Intera ruši suigrača, a dosuđen je prekršaj za – Inter.                               U 53. minuti visoko podignuta noga igrača Intera (Mlinar) nije dosuđena kao opasna igra.                        


U 55. minuti igrač Intera (Mlinar) u skoku gura rukom u glavu igrača Hajduka neposredno ispred suca koji ništa ne dosuđuje.                              


U 56. minuti nije dosuđen kazneni udarac za Hajduk i druga opomena za igrača Intera (Grgić) koji je namjerno rukom blokirao udarac. Zanimljivo je da u analizama suđenja nije spomenut detalj kako je osim kaznenog udarca za Hajduk, ujedno trebao biti isključen Grgić.U 57. minuti igrač Hajduka (Kalik) je zbog prekršaja mogao biti drugi put opomenut.                                 


U 73. minuti ponovno igrač Intera (Mamut) udara rukom u glavu protivnika i ponovo nije opomenut.                   


U 96. minuti igrač Intera (Mazalović) koji je opomenut u 49. minuti simulira udaranje od strane igrača Hajduka na metar ispred suca koji ne nasjeda na glumu, ali mu niti ne dodjeljuje drugu opomenu.        


Utakmicu između Osijeka i Lokomotive, odnosno kluba koji ne bi smio igrati u istoj ligi kao i Dinamo sudio je Ivan Bebek, a pomagali su mu Bojan Zobenica i Robi Kezele. Četvrti sudac bio je Tino Krečak.

Konačno smo dočekali utakmicu bez primjedbi na suđenje Bebeka. Možda je dotični i dobro odsudio, ali možebitni glavni razlog je magla zbog koje se ništa bitno nije moglo analizirati.

Struka nam je pojasnila kako je za odigravanje utakmice dovoljno da se sa centra igrališta vide oba gola.


U utakmicama s ovakvim uvjetima VAR tehnologija se neće koristiti.


Utakmicu između Rijeke i Istre sudio je Igor Pajač, a pomagali su mu Goran Pataki i Nikola Kečkiš. Četvrti sudac bio je Marko Matoc.

U 7. minuti igrač Istre (Fintić) je za neoprezan i opasan start trebao biti opomenut.                                   


U 21. minuti pogrešno je dosuđeno zaleđe igrača Rijeke iako igrač koji se aktivirao u igri nije bio u zaleđu.         


U 34. minuti dvojbeno je, naime, je li se igrač Rijeke nalazio u zaleđu, a u nastavku akcije opravdano je opomenut igrač Istre (Galilea) zbog prekršaja u obećavajućoj situaciji.                       U 45+1. minuti igrač Istre (Bosančić) povlači i ruši igrača Rijeke (Čolak), sudac dobro pušta prednost, ali ne opominje Bosančića nakon što je dosudio kraj poluvremena.                               


U 52. minuti opravdano nije dosuđen kazneni udarac za Istru zbog igranja rukom budući da je ruka igrača Rijeke priljubljena uz tijelo.U 71. minuti opravdano je opomenut igrač Istre (Gržan) zbog simuliranja prekršaja u kaznenom prostoru.          


Znate ono kad u crtićima likovi razmišljaju pa imo se odjednom upali lampica iznad glave. Tako je 18. kolo i nama donijelo paljenje lampice. Analizirajući sporne situacije, na utakmici Osijek – Lokomotiva došli smo do zaključka da Prvoj HNL ne treba VAR nego – magla! Ništa se neće vidjeti, pogrešaka samim tim neće biti jer ih nitko neće moći uočiti i eto, problem suđenja u Hrvatskoj bio bi riješen. Samo, gdje nabaviti toliko magle da nas spasi…

U ovom kolu bilo je više simuliranja nego inače. Suci uglavnom nisu nasjedali na glumačke izvedbe ali ih nisu ni dosljedno sankcionirali. Nekima su mogli makar “Respect” pokazati.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email