Slobodna procjena: Analiza suđenja 20. kola HT Prve lige (VIDEO)

Foto: FIFA
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

“Blaženi VAR!”, poručio je nakon utakmice u Varaždinu Hajdukov trener Igor Tudor.

Mi se pridružujemo tim “željama, čestitkama i pozdravima”, ali iz sasvim drugih pobuda. Ne zato što je VAR izravan “krivac” za pobjedu jedne momčadi nego iz daleko pragmatičnijeg razloga – jer je već u prvom vikendu svoje primjene ogolio ljude u crnom i otkrio ono što se zapravo i zna. Nogometna zviždaljka u Hrvata je na vrlo niskim granama.

Razloge zašto je tomu tako istaknuli su već neki drugi, nema ih potrebe ponavljati. Samo ćemo, ako je netko slučajno propustio, još jednom podcrtati podatak koji su iznijeli kolege s Telesporta. Hrvatski nogometni djelitelji (ne)pravde u posljednjih su pet sezona sudili jednu (brojkom: 1) utakmicu Lige prvaka od njih 596. Sapienti sat, rekli bi stari Rimljani.

A iako smo kroz naše tekstove provlačili tezu da će VAR u Hrvatskoj biti doveden do apsurda, ni mi kao najveći “nevjerni Tome” nismo očekivali da će se to dogoditi već u prvom kolu. I to od nikog drugog do, glavom i bradom, Mr. Respecta odnosno Tihomira Pejina.

Utakmicu između Intera i Istre sudio je Ivan Bebek, a pomagali su mu Ivica Modrić i Robi Kezele. Četvrti sudac bio je Ivan Vučković, a VAR suci bili su Fran Jović i Igor Krmar.

U 23. minuti igrač Intera (Postonjski) pravi prekršaj s leđa dvadesetak metara od vrata točno u trenutku kada je igrač Istre (Ivančić) htio uputiti udarac te je Postonjski trebao biti opomenut zbog prekršaja u obećavajućoj situaciji. 


U 30. minuti igrača Istre (Grujević) lopta pogađa u ruku koja je uz tijelo te opravdano nije dosuđeno igranje rukom.


U 31. minuti igrač Intera (Tsonev) preoštro starta s leđa na igrača Istre (Blagojević). Bebek nije dosudio niti prekršaj, a kamoli opomenuo Tsoneva.


U 62. minuti igrač Istre (Fintić) nagazio je igrača Intera (Mitrović), a Bebek nije dosudio prekršaj nego je održao predavanje – nagaženom igraču.            


U 77. minuti opravdano je opomenut igrač Intera (Tsonev) zbog simuliranja u kaznenom prostoru.          


U 83. minuti dosuđeno je zaleđe igračima Intera. Situacija nije prikazana iz drugog kuta, a iz jedine dostupne snimke izgleda dvojbeno.U 84. minuti dosuđeno je još jedno zaleđe igračima Intera iako igrači koji su u očitom zaleđu ne utječu na reakciju vratara Istre.                         


Utakmica je opravdano produžena tri minute, ali nisu nadoknađena dva kraća prekida zbog ozljeda igrača za vrijeme trajanja nadoknade.

Utakmicu između Lokomotive odnosno kluba koji ne bi smio igrati u istoj ligi kao i Dinamo te Rijeke sudio je Damir Batinić, a pomagali su mu Bojan Zobenica i Vedran Đurak. Četvrti sudac bio je Marko Matoc, a VAR suci bili su Dario Bel i Tomislav Petrović.

U 30. minuti nepotrebno je dosuđeno zaleđe igračima Rijeke budući da igrač Rijeke (Čolak) koji je bio u zaleđu ne utječe na protivnike.


U 32. minuti dvojbena situacija zaleđa igrača Rijeke koje nije signalizirano. U 45. minuti još jedna dvojbena situacija zaleđa igrača Rijeke koje nije signalizirano.                               U 54. minuti igrač Rijeke (Andrijašević) je za neoprezan i oštar prekršaj mogao biti opomenut.                                   


U 57. minuti opravdano je dosuđen prekršaj u napadu Karačića zbog guranja u leđa igrača Rijeke (Vuk).    


U 69. minuti igrač Rijeke (Lepinjica), suprotno naputcima, prilikom zamjene ne izlazi s terena na najbližem mogućem mjestu.                             


U 80. minuti ni igrač Lokomotive (Sammir) prilikom zamjene ne izlazi s terena na najbližem mogućem mjestu.                    


Sudačka nadoknada iznosila je četiri minute, a mogla je biti i veća s obzirom na pet zamjena i čak tri liječničke pomoći igračima (55., 65. i 82. minuta) koje su trajale gotovo tri minute, a sama nadoknada je ispravno produžena još jednu minutu zbog jednog ukazivanja pomoći igraču i jedne zamjene igrača za vrijeme trajanja nadoknade.                 

Utakmicu između Slavena i Dinama sudio je Mario Zebec, a pomagali su mu Borut Križarić i Jerko Crnčić. Četvrti sudac bio je Zdenko Lovrić, a VAR suci bili su Ivan Bebek i Miro Grgić.

U 10. minuti duel tijelima u kojem je čvršći bio igrač Slavena (Paracki) dosuđen je kao prekršaj na igraču Dinama (Petković).


U 11. minuti igrač Dinama (Stojanović) izbija loptu iz ruku vratara Slavena (Filipović), ali sudac nije dosudio prekršaj.U 15. minuti igrač Dinama (Leovac) otvorenim đonom starta na igrača Slavena (Krstanović) u kaznenom prostoru Dinama i minimalno je trebalo dosuditi neizravan slobodan udarac zbog opasne igre.                             U 32. minuti opravdano je dosuđeno zaleđe igračima Dinama.U 40. minuti igrač Dinama (Ivanušec) je opomenut zbog prekršaja u obećavajućoj situaciji iako je kontakt, ako ga je uopće bilo, bio minimalan.


U 41. minuti opravdano nije dosuđeno igranje rukom igrača Dinama (Dilaver) jer je ruka uz tijelo.   U 86. minuti opravdano je dosuđeno zaleđe iako je sudac loše postavljen. Glavni sudac je ispravno pustio akciju do kraja iako je pomoćni sudac signalizirao zaleđe suprotno naputcima.           


Utakmicu između Varaždina i Hajduka sudio je Tihomir Pejin, a pomagali su mu Marjan Tomas i Kruno Šarić. Četvrti sudac bio je Goran Pečarić, a VAR suci bili su Igor Pajač i Bojan Zobenica.

U 11. minuti igrač Hajduka (Tahiraj) trebao je biti opomenut zbog simuliranja na rubu kaznenog prostora.          


U 14. minuti Pejin nije vidio očito igranje rukom igrača Varaždina (Glavina), rukama je pokazao da se vrši VAR provjera što ne smije raditi. Nakon intervencije VAR sudaca dosudio je kazneni udarac za Hajduk i opomenu Glavini zbog namjernog igranja rukom.      U 25. minuti duel između Jaira (Hajduk) i Špičića (Varaždin) dosuđen je kao prekršaj za Varaždin.                     


U 30. minuti gol Hajduka nije priznat nakon što je VAR dobro procijenio da je igrač Hajduka (Eduok) bio u zaleđu.Prvo poluvrijeme produženo je samo dvije minute iako su dva pregleda zbog VAR provjere trajala oko tri minute, a uz to su bila i dva kraća prekida zbog pružanja pomoći igračima Varaždina.                   

U 69. minuti igrač Varaždina (Stolnik) u kaznenom prostoru sprječava rukom udarac glavom igrača Hajduka (Vučur). Sudac je opet bio dobro postavljen, no tek na sugestiju VAR sudaca dosudio je kazneni udarac za Hajduk.    U 92. minuti na sugestiju VAR sudaca dosuđen je treći kazneni udarac za Hajduk jer je igrač Varaždina (Roca) napravio prekršaj na igraču Hajduka (Kreković).          Utakmicu između Gorice i Osijeka sudio je Duje Strukan, a pomagali su mu Goran Perica i Hrvoje Radić. Četvrti sudac bio je Dario Kulušić, a VAR suci bili su Goran Gabrilo i Ivica Modrić.

U 4. minuti igrača Osijeka lopta pogađa u ruku koja je uz tijelo pa je ispravna odluka da se ne radi o kažnjivom igranju rukom. 


U 11. minuti igrač Gorice (Lovrić) napucava loptu nakon što mu je lopta pobjegla van terena, a za to nesportsko ponašanje nije niti upozoren.           


U 53. minuti igrač Gorice (Lovrić) trebao je biti opomenut zbog simuliranja, a već je imao opomenu iz 47. minute.


U 58. minuti Osijek izvodi ubačaj sa strane desetak metara od mjesta gdje je lopta izašla van terena.             


U 83. minuti igrača Osijeka (Škorić) suigrač pogađa iz velike blizine u ruku i možda nije trebao biti opomenut.  


Prvi mačići se bacaju u vodu, suci su bili zbunjeni, treba im vremena, pritisak… Dobro da netko nije spomenuo i chemtrailse. Ili Srbe. Dakle, iako su se u obje emisije složili kako je glavni sudac utakmice u Varaždinu odradio loš posao, svejedno se pokušava ublažiti razmjer njegovih pogrešnih odluka. Već viđeno… Samo što sad imamo VAR pa one nisu prošle ispod radara.

Često se tako ovih dana, nakon “cirkusa” u Varaždinu, čulo kako je sreća da imamo VAR jer tko zna što bi bilo da ga nemamo.

No, uopće nije tako teško odgovoriti na pitanje što bi bilo, jer taj deja vu smo već doživjeli “milijun puta”. I ponavljao se praktički iz kola u kolo. Bio bi to novi Beskrajan dan, samo u naslovnoj ulozi ne bi bio Bill Murray nego netko od ljudi u crnom. Jako često, gotovo iz kola u kolo.

Za prvo igranje rukom našao bi se već netko sa obrazom poput đona tko bi nas pored zdravih očiju uvjeravao da se ne radi o kaznenom udarcu kao što je to bilo primjerice na utakmici između Hajduka i Osijeka prošle sezone.


Hajdukov pogodak iz zaleđa bio bi priznat i korišten kao krucijalan dokaz kako su svi isti i kako suci jednako griješe prema svima.

Drugo igranje rukom ili ne bi bilo analizirano ili bi se reklo kako je teško procijeniti (ne bi imali VAR kameru) te da je sudac u najboljem položaju i treba mu vjerovati.

Prekršaj za treći kazneni udarac također ili ne bio bio izdvojen ili bi se reklo kako je lopta daleko, nogomet je kontaktni sport, sudac je najbolje vidio i naravno, treba vjerovati sucu. Eh da, moguće da bi netko potegnuo pitanje intenziteta jer bez toga je analiza takvih situacija kao juha bez soli…

Vjerojatnije je da se te situacije uopće ne bi prikazale u tvornicama istine s nacionalnom koncesijom, a primjer za to je i situacija iz ovog kola u Koprivnici.


Ali, ako ništa drugo – car je gol!


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email