Slobodna procjena: Analiza suđenja 21. kola HT Prve lige (VIDEO)

Foto: Pixabay (ilustracija)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Nije dugo trebalo. A nemojte reći da vas nismo upozorili. Točno jedno kolo, otkako je uveden VAR, nismo bili počašćeni frazom “siva zona”. Nije se na nju stigla uhvatiti ni prašina, jer već u drugom se javila nužda da se izvuče teška artiljerija i brani čudne odluke su(da)ca.

I famozni intenzitet su stručni analitičari morali revolveraški potegnuti nekoliko puta jer, eto, kako drugačije opravdati dvojbene situacije koje to ne bi trebale biti?

Potezanja za dres nisu prekršaj dok, valjda, igraču ne potrgaš opremu. Naučili smo i da ruke mogu biti u, citiramo, nezgodnom položaju. Ma što god to značilo. Ali nakon što su nas u nekim prijašnjim kolima više puta uvjeravali da je “lopta napala ruku” i servirali slične umotvorine, ovo je još benigno.

Inače, suci su se u ovom kolu malo ohrabrili i preuzeli odgovornost za neke odluke, ne oslanjajući se na to da VAR odradi posao umjesto njih poput Mr. Respecta u Varaždinu vikend prije. Pozdravljamo to. Samo se, eto, u nekim primjerima opet pokazalo da je u Hrvatskoj i korištenje VAR-a rastezljiva kategorija. Pa se dogodilo da suci na terenu i u VAR sobi dožive “prekid programa”. Slučajno, nadamo se… Iako znate što kažu za slučajnosti.

Utakmicu između Istre i Varaždina sudio je Damir Batinić, a pomagali su mu Goran Pataki i Kristijan Novosel. Četvrti sudac bio je Ivan Vučković, a VAR suci bili su Dario Bel i Tomislav Petrović.

U 35. minuti igrač Varaždina (Petković) besramno simulira udarac u lice i trebao je biti opomenut.

U 80. minuti igračima Varaždina dosuđeno je dvojbeno zaleđe. Goran Pataki trebao je makar odgoditi signalizaciju u skladu s naputcima.

Utakmicu između Osijeka i Intera sudio je Marin Vidulin, a pomagali su mu Sanja Rođak-Karšić i Luka Pušić. Četvrti sudac bio je Ante Čuljak, a VAR suci bili su Duje Strukan i Goran Perica.

U 1. minuti igrač Osijeka (Lopa) opomenut je zbog neopreznog i pretjerano oštrog prekršaja.

Isti taj prekršaj izveden je nekoliko metara bliže golu od mjesta gdje se prekršaj dogodio.

U 6. minuti igrač Osijeka (Majstorović) udara rukom u lice igrača Intera (Mitrović) i trebao je biti opomenut.

U 16. minuti igrač Osijeka koji je ranije opomenut (Lopa) simulira prekršaj u kaznenom prostoru Intera te je opravdano isključen nakon druge opomene.

U 23. minuti igrač Osijeka (Pilj) trebao je biti opomenut zbog prekršaja s leđa kojim je prekinuo obećavajući napad Intera.

U 35. minuti nije dosuđen očit prekršaj za Inter uz rub terena.

U 37. minuti ispravna je odluka pomoćnog suca da nema zaleđa kod gola Osijeka.

U 43. minuti dosuđen je prekršaj igrača Intera (Mamut) iz razloga poznatih samo sucu Vidulinu koji je bio u neposrednoj blizini.

Prvo poluvrijeme produženo je tri minute iako je moglo i više jer je samo na prekide zbog ozljeda igrača u 1., 6., 17., 27. i 30. minuti potrošeno više od četiri minute.

U 60. minuti prilikom dvostruke zamjene igrači izlaze na centru igrališta umjesto na najbližem mjestu za izlazak s terena.

U 66. minuti igrač Osijeka (Ndockyt) trebao je biti opomenut zbog gaženja vratara Intera (Frelih).

I drugo poluvrijeme moglo je biti produženo više od tri minute s obzirom na pet zamjena igrača i tri prekida zbog ozljeda igrača u 66., 74. i 84. minuti na koje je izgubljeno više od dvije minute.

U 93. minuti vratar Intera (Frelih) je loptu držao u rukama čak 19 sekundi.

Utakmicu između Hajduka i kluba koji ne bi smio igrati u istoj ligi kao i Dinamo sudio je Igor Pajač, a pomagali su mu Bojan Zobenica i Vedran Đurak. Četvrti sudac bio je Dario Kulušić, a VAR suci bili su Ivan Bebek i Robi Kezele.

U 9. minuti igrača Hajduka (Edouk) u trenutku dok se okreće na udarac Marković povlači za dres u kaznenom prostoru, a struka smatra da povlačenje nije bilo dovoljnog intenziteta za prekršaj.

U 14. minuti dosuđen je udarac iz kuta za Hajduk iako lopta nije cijelim obujmom izašla van terena.

U 24. minuti nije dosuđen ubačaj iz kuta za Hajduk iako je trebao biti.

U 38. minuti dosuđen je prekršaj za Hajduk, a mjesto izvođenja je pomaknuto naprijed prema golu.

U 58. minuti igrač Hajduka (Jurić) tijelom odnosi loptu ispred Jakića koji ga udara u nogu, ali sudac dosuđuje prekršaj igrača Hajduka.

U 60. minuti dosuđen je ubačaj iz kuta za Hajduk iako je igrač Hajduka zadnji igrao loptom. Budući da Kolinger nije dirao loptu postavlja se pitanje je li riječ o prekršaju za kazneni udarac. Bilo bi zanimljivo čuti što su pričali suci prilikom tihe provjere koja je obavljena.

U 61. minuti Tuci je nokautirao igrača Hajduka (Radić) udarcem laktom u glavu. Za taj start je samo opomenut pa se postavlja pitanje što je potrebno za isključenje.

U 84. minuti loptom je zadnji igrao igrač Hajduka te je umjesto lopte za Hajduk trebao biti dosuđen ubačaj iz kuta.

U istoj  minuti opravdano je dosuđen prekršaj na rubu kaznenog prostora Hajduka i isključenje igrača Hajduka (Mujakić) zbog prekršaja u izglednoj prilici za postizanje pogotka. Zbog prigovora je opomenut Jakić koji unatoč opomeni još dugo nije prestajao s protestima.

U 88. minuti igrača Hajduka (Blagaić) s leđa povlači Karačić, ali valjda opet nije bilo intenziteta za dosuditi prekršaj.

Utakmica je produžena samo pet minuta iako je bilo tri ukazivanja pomoći u 53., 61. i 89. minuti koja su ukupno trajala dulje od četiri minute, te tri zamjene igrača, a i prekid kod isključenja igrača Hajduka trajao je tri minute.

U 91. minuti igrač Hajduka (Kreković) trebao je biti opomenut zbog napucavanja lopte.

Kraj je označen odmah po isteku pete minute nadoknade iako se zadnja minuta nije uopće igrala zbog ozljede vratara Hajduka (Posavec).

Utakmicu između Rijeke i Slavena sudio je Marko Matoc, a pomagali su mu Borut Križarić i Goran Loparac. Četvrti sudac bio je Goran Pečarić, a VAR suci bili su Ivan Vučković i Igor Krmar.

U 6. minuti igrač Rijeke (Velkovski) nenamjerno je nagazio protivnika i mogao je biti opomenut.

U 17. minuti igrač Rijeke (Lončar), iako je prije samo nekoliko minuta opomenut, opet starta neoprezno s visoko podignutom nogom, međutim Matoc ništa ne sudi.

U 28. minuti dosuđeno je dvojbeno zaleđe igračima Rijeke.

U 71. minuti opravdano je isključen igrač Slavena (Mikulić) zbog prekršaja u izglednoj prilici za gol.

U 75. minuti nije dosuđen očit kazneni udarac za Rijeku, a struka se ne slaže u ocjeni ispravnosti odluke suca.

Fascinantno je kojom lakoćom Uefin kontrolor Vitković laže da je Matoc imao takav kriterij tijekom cijele utakmice. Evo nekoliko primjera zbog utvrđivanja kriterija:

60. minuta

63. minuta

68. minuta

83. minuta

87. minuta

U 84. minuti igrač Rijeke (Čolak) radi prekršaj u kaznenom prostoru Slavena koji nije dosuđen pa je Rijeka imala veliku šansu za postizanje pogotka.

Utakmicu između Dinama i Gorice sudio je Dario Bel, a pomagali su mu Marjan Tomas i Nikola Kečkiš. Četvrti sudac bio je Duje Strukan, a VAR suci bili su Goran Gabrilo i Goran Perica.

U 10. minuti igrač Gorice (Suk) namjerno igra rukom i zaustavlja napad Dinama, a struka se ne slaže je li trebao biti opomenut.

U 10. minuti opravdana je opomena igraču Gorice (Suk) zbog udaranja rukom u lice igrača Dinama (Petković).

U 20. minuti igrač Dinama (Gojak) nagazio je igrača Gorice (Špikić) i morao je biti opomenut, ali nije.

U 32. minuti igrač Gorice je srušen je u kaznenom prostoru Dinama no režiser utakmice nije smatrao shodnim prikazati situaciju još jednom, kao što je ni struka nije smatrala vrijednom analize.

U 35. minuti ispravno je prvo puštena prednost, a potom dosuđen prekršaj nakon što se prednost nije ostvarila. Nakon toga je uslijedilo divljanje trenera Bjelice koje nije kažnjeno.

U 41. minuti nije dosuđen kazneni udarac za Goricu zbog povlačenja u kaznenom prostoru Dinama, ali je dosuđen prekršaj za Dinamo nakon što se igrač Dinama (Perić) bacio na loptu. Naravno da opet nema intenziteta za prekršaj samo je, eto, malo nezgodno gdje se nalaze ruke braniča Dinama.

U 49. minuti igrač Dinama (Theophile) napravio je prekršaj i prekinuo obećavajući napad, ali nije opomenut jer je sudac izmislio prethodni prekršaj iako Majer prekršaj nije ni napravio.

U 51. minuti igrač Gorice (Suk) opravdano je ponovno opomenut i isključen zbog gaženja protivnika.

U 52. minuti ispravna je odluka pomoćnog suca da lopta nije prešla gol liniju.

U 60. minuti igrač Dinama (Majer) neoprezno skače prema igraču Gorice i udara ga rukom u zatiljak, no Bel ne smatra to dovoljnim za opomenu.

U 66. minuti igrač Gorice (Steenvoorden) je neoprezno i grubo startao na igrača Dinama (Petković), no za Bela to nije ni za usmeno upozorenje.

U 76. minuti igrač Gorice (Lovrić) udara Kadziora bez šanse da igra loptom, a sudac Bel ni njega nije ni usmeno upozorio.

Ne znamo za vas, ali nama je stvarno bilo neugodno. Prvo kad je jedan analitičar mrtav hladan slagao svekoliku hrvatsku javnost samo da bi pohvalio suca i njegovu odluku. No, kod njega ionako nikad nema nikih problema. Kod njega rečenica “sudac je pogriješio” ima kao demokratskih promjena u Turskoj.

Drugi neugodnjak mislim da ne moramo ni isticati posebno, svi znate o čemu/kome je riječ.

U kultnim Maratoncima rekli bi: “Laki je malo nervozan.” No, nije nam jasno zašto je trener trenutačno vodeće momčadi, koja ima ogromnu zalihu bodova u odnosu na pratnju, za vrijeme utakmice bio nervozan preko svake mjere. I još pritom nije u pravu. Ali, dopustili su mu onomad šutiranje bočice s vodom pa zašto ne bi i vrijeđanje te pozivanje sudaca na red? Što bi tek bilo da je prednost manja, bojali bismo se ozbiljno za njegovo zdravlje.

I cijelu tu predstavu napravio je pred očima, citiramo, talentiranog suca. Blago nama kad tako sude talentirani, kakvi su tek oni koji ne znaju?


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter