Slobodna procjena: Analiza suđenja 25. kola HT Prve lige (VIDEO)

Photo credit: martin.rodvand via Visualhunt.com / CC BY
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Suci su odradili još jedno kolo jedine nam Prve HNL, a i ovaj put nas nisu iznevjerili pa imamo novi lajtmotiv. U 25. kolu to je – dosljedan kriterij. Kako to izgleda u izvedbi naših djelitelja (ne)pravde najbolje se vidi na utakmicama između Hajduka i Rudeša te Gorice i Dinama.

Isto tako, u Medulinu je 28. siječnja održan 54. seminar prvoligaških sudaca i 28. seminar kontrolora istog ranga natjecanja, a 18. ožujka doznali smo barem djelomično o čemu je bilo riječi. No, da ne duljimo, idemo odmah na posao. I već u prvom analiziranom susretu dobili smo odgovor što su to glavni i odgovorni za nogometno suđenje u Hrvata čavrljali u Medulinu. Ključna riječ, nama već jako dobro poznata – intenzitet. Kao stvorena za onu sivu zonu sumraka o kojoj smo već pisali…

Utakmicu između Intera i Istre sudio je Damir Batinić, a pomagali su mu Goran Pataki i Miro Grgić. Četvrti sudac bio je Zdenko Lovrić.

U drugoj minuti nije dosuđen kazneni udarac za Inter jer nema intenziteta. Kontrolor Tomislav Šetka pojasnio je da je na zadnjem seminaru u Medulinu naglasak bio da se u ovakvim situacijama za lagane kontakte ne dosuđuju kazneni udarci. O ovome ćemo više u zaključku.U 71. minuti, prema verziji kontrolora Šetke, lopta pogađa igrača Istre u rame, a bivši sudac Strahonja je to vidio ovako – prvo igrača lopta pogađa u leđa, a potom u ruku i zato to nije kažnjiva ruka. Najbolje da sami procijenite gdje ga je lopta pogodila.U 78. minuti igrač Istre (Ndi) dobiva prvi karton zbog neopreznog starta.


U 88. minuti ispravno je istom igraču dodijeljen drugi žuti karton za simuliranje.Utakmicu između kluba koji ne bi smio igrati u istoj ligi kao i Dinamo te Slaven Belupa sudio je Dario Bel, a pomagali su mu Marjan Tomas i Kruno Šarić. Četvrti sudac bio je Andrej Burilo.

Sudačka ekipa zaslužuje čestitke za savršeno odrađenu utakmicu.

U 33. minuti ispravno je dosuđen kazneni udarac za Slaven i dodijeljen karton Datkoviću. Strahonja je pojasnio da ako povlačenje započne vani, a nastavi se u kaznenom prostoru prekršaj se označava tamo gdje je bio zadnji kontakt.U 39. minuti glavni sudac zabunom je dodijelio crveni karton (mislio da je drugi žuti), ali se odmah ispravio i jasno priznao pogrešku.


Utakmica je ispravno produljena za tri minute i jedina zamjerka glavnom sucu je što je nije dodatno produžio zbog zamjene obavljene u dodanom vremenu.

Utakmicu između Hajduka i Rudeša sudio je Marko Matoc, a pomagali su mu Vedran Đurak i Nikola Kečkiš. Četvrti sudac bio je Tomislav Bionda.

U 13. minuti igrač Hajduka (Tudor) za neoprezan start na vratara nije dobio karton.


U 32. minuti ispravna procjena drugog pomoćnog suca da se ne radi o zaleđu igrača Hajduka iako nije dobro postavljen.U 52. minuti igrač Rudeša radi oštar prekršaj na Caktašu i ne dobiva karton. Ovo prikazujemo zbog usporedbe kriterija.


U 54. minuti je neispravno označeno zaleđe igrača Hajduka.U 75. minuti sudac je ispravno pustio prednost, a u nastavku te akcije isti igrač koji je povlačio Jaira pravi oštar prekršaj s leđa i za sve to ne dobiva karton. I ovu situaciju treba zapamtiti zbog usporedbe kriterija.U 87. minuti igrač Hajduka (Svatok) opravdano dobiva svoj prvi karton.


Zanimljivo je da mu glavni sudac karton pokazuje tek nakon što je postavio živi zid što nije uobičajeno.


U 89. minuti Svatok dobiva drugi žuti karton za preoštar start s leđa. Sami procijenite je li to u skladu s kriterijem u prethodnim situacijama u 52. i 75. minuti.


Utakmica je produžena samo tri minute iako su bila dva ulaska liječnika i šest zamjena.                                       

Utakmicu između Gorice i Dinama sudio je Duje Strukan, a pomagali su mu Goran Perica i Hrvoje Radić. Četvrti sudac bio je Jakov Titlić.

U 10. minuti igrač Dinama (Moharrami) drži dvije ruke na ramenima igrača Gorice koji pada, ali nema prekršaja.


U 11. minuti visoko podignuta noga igrača Gorice (Mia) koji za opasnu igru nije dobio karton.


U 22. minuti igrač Gorice (Zwolinski) prejako i namjerno ulazi u igrača Dinama (Perić) bez gledanja gdje je lopta i ne dobiva karton.


U 24. minuti igrač Dinama (Gojak) igra rukom ispred glavnog suca, a u nastavku je opravdano dosuđen kazneni udarac za Dinamo. Kaže Šetka da je ovo idealna situacija za VAR iako i dan nakon utakmice on nije siguran treba li suditi ruku jer ima argumenata i za i protiv, dok je Strahonja siguran da je trebalo suditi igranje rukom.U 31. minuti igrač Gorice (Marina) opasnom igrom (đon) uzima loptu, ali Strukan ništa ne sudi.


U 33. minuti igrač Dinama (Moharrami) u borbi za loptu udara igrača Gorice (Mia) rukom u glavu, a sudac ništa ne sudi.


U 37. minuti prvo igrač Dinama (Perić) s dvije ruke drži napadača Gorice (Ndiaye), ali to glavnom sucu nije dovoljno za prekršaj, a potom igrač Gorice simulira i ne dobiva opomenu.


U 41. minuti igrač Dinama (Moharrami) pri primanju lopte igra rukom, ali sudac ništa ne sudi.


U 49. minuti igrač Gorice (Zwolinski) gleda gdje je protivnik, a potom ga udara rukom u glavu i ne dobiva karton.


U 55. minuti igrač Gorice (Čagalj) s leđa povlači napadača Dinama koji s loptom ide u kazneni prostor i ne dobiva karton.


U 57. minuti ispravno dosuđen kazneni udarac za Goricu jer je Leovac držao igrača Gorice (Zwolinski). Objašnjenje Šetke je da Uefa od sudaca izričito traži da se ove situacije kada obrambeni igrač drži rukama napadača dosuđuju jer žele to iskorijeniti. Čak i ako je lopta malo dalje.U 60. minuti ispravno dosuđen kazneni udarac za Dinamo uz isto objašnjenje kao za prethodnu situaciju.U 84. minuti igrač Dinama (Gojak) opravdano dobiva karton zbog udarca rukom u glavu Dvornekovića. Treća sreća…


U 89. minuti igrač Gorice (Dvorneković) udara rukom u glavu igrača Dinama (Šitum) i ne dobiva karton.


Derbi između Rijeke i Osijeka sudio je Igor Pajač, a pomagali su mu Ivica Modrić i Igor Krmar. Četvrti sudac bio je Borut Križarić.

U 7. minuti mogao je Pajač igraču Osijeka (Grgiću) dati karton za simuliranje.


U 30. minuti ispravna procjena da nema zaleđa kod pogotka Rijeke za 2:0.


U 34. minuti dosuđen je prekršaj iako je kontakt minimalan, a mogao je pustiti i prednost.


U 39. minuti teško je procijeniti je li riječ o zaleđu igrača Osijeka koje nije dosuđeno.U 40. minuti slična stvar kao i u 34., dosuđen je prekršaj iako je kontakt minimalan, a mogao je pustiti i prednost.


U 59. minuti drugi pomoćni sudac nije signalizirao očito zaleđe igrača Osijeka.U 75. minuti sudac je najbolje vidio što se dogodilo, ali nije dodijelio karton ni zbog udaranja ni zbog simuliranja.


U 86. minuti ispravna procjena da nema zaleđa kod pogotka Rijeke za 3:1.


Kao što smo rekli u uvodu – dosljedan kriterij. Nešto što je za većinu hrvatskih nogometnih sudaca na razini misaone imenice. Nemaju ga unutar utakmice koju sude, a kako onda očekivati da se isti kriterij primjenjuje iz kola u kolo… Tražimo previše.

Obećali smo da ćemo se situacijom iz druge minute utakmice u Zaprešiću te nedovoljnim intenzitetom za kazneni udarac pozabaviti u zaključku. Kontrolor Šetka spominje seminar u Medulinu gdje je rečeno da se ne sude kazneni udarci za lagane kontakte. Zanimljivo, moguće da je Fran Jović taman izašao na WC kad su o tome pričali, jer kako drugačije objasniti onaj njegov penal u Koprivnici u prošlom kolu. Da mu nije bilo sila, čuo bi naputak i ne bi dosudio najstrožu kaznu za Slaven. Ne bi, tako nam njegove zviždaljke! Jer mi, uz najbolju volju, ne vidimo neku razliku između tog dosuđenog (a još je Juranoviću dao i crveni karton) i ovog nedosuđenog. Isto je tako zanimljivo slušati sudačke (ne)stručnjake kako iz kola u kolo mijenjaju svoje kriterije… Pa je ono bio čisti penal i crveni (iako su, namjerno ili ne previdjeli lakat Slavenovog napadača u glavu Juranovića), a ovo u Zaprešiću nema dovoljno intenziteta. Pada nam na pamet i poništen pogodak Hamzi na Rujevici. Ali dobro, opet je riječ o Joviću. WC, ovo-ono.

Ne znamo koliko je sudac utakmice Gorica – Dinamo bio pažljiv na predavanju, ali izvukli smo mu, ni manje ni više nego – 12 pogrešaka. Amerikanci imaju dobru riječ koju je nemoguće prevesti na hrvatski, a da se zadrži smisao. Mind-boggling. E pa to je ovo u Gorici bilo. Očita igranja rukom, očita udaranja, očiti đonovi, očita povlačenja… A naš junak ništa… Tek je treće udaranje rukom u glavu sankcionirao, da bi na četvrto opet zažmirio. A zanimljiv je kriterij imao i glavni sudac u Splitu. Dvije situacije koje su jasne kao dan što se kartona tiče ne sankcionira, a onda bez problema izvlači drugi i isključujući nesretnom Svatoku. E moj Oleksandr, navikni. Ne znaš ti gdje si došao…

Davanje crvenog kartona igraču nakon prvog žutog mislimo da nije potrebno komentirati. Ili kako bi naši „stručnjaci“ rekli – događa se svima… Slično retorikom je i premijer Plenković branio ministricu Žalac. Samo kažemo…


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email