Slobodna procjena: Analiza suđenja 28. kola HT Prve lige (VIDEO)

Photo credit: martin.rodvand via Visualhunt.com / CC BY
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Znate li što je fotometar? Uređaj za mjerenje intenziteta svjetlosti. Uređaj za mjerenje intenziteta kontakta još nije izmišljen, ali jednom kad bude, definitivno ima svoju budućnost u HNL-u. Igrači će ga nositi ispod dresova i onda će on zapištati sucima u uhu ako intenzitet bude dovoljno jak pa će oni bez greške dosuđivati prekršaje… VAR 2.0.

Svizac i zamatanje čokolade na stranu, slušajući iz tjedna u tjedan analize „stručnjaka“ za suđenje u emisijama o HNL-u, jedna takva stvarčica nasušno je potrebna kako bi utakmice ostale u zoni regularnosti. Ovako su taj izraz počeli, po dobrom starom običaju, prostituirati pa je i on završio u famoznoj sivoj zoni prepušten na milost i nemilost slobodnom sudačkom uvjerenju.

Pa je nekad stavljanje ruke na leđa dovoljno da se dosudi prekršaj u napadu i praktički poništi pogodak, a nekad i za dosuđivanje najstrože kazne. U nekim drugim slučajevima, očito guranje, citiramo: „nema dovoljan intenzitet za kazneni udarac.“

Da ne duljimo, iza nas je 28. kolo jedine nam Prve HNL. Oni koji na čašu gledaju kao polupunu, rekli bi – ajde, bilo je manje pogrešaka nego u prethodnom kolu. Oni kojima je čaša poluprazna samo će odmahnuti rukom i promrsiti – u Prvoj HNL ništa novo…

Utakmicu između Intera i kluba koji ne bi smio igrati u istoj ligi kao i Dinamo sudio je Marin Vidulin, a pomagali su mu Borut Križarić i Nikola Kečkiš. Četvrti sudac bio je Ivan Župan.

U 3. minuti igrač Intera (Šimunec) pada ničim izazvan, a Vidulin dosuđuje prekršaj.                                           


U 12. minuti lopta pogađa u ruku Interovog igrača na tlu i nije dosuđen kazneni udarac uz objašnjenje da igrač uklizava i donja ruka tada nije kažnjiva.                   


U 30. minuti Burić ispred suca udara Interovog igrača laktom u lice i nije dosuđen niti prekršaj.                                   


U 59. minuti Karačić izvodi ubačaj sa strane 10 metara od mjesta gdje je lopta izašla iz igre unatoč prosvjedima igrača Intera.


U 64. minuti guranje s dvije ruke u leđa nije dovoljno za prekršaj za Inter.


U 82. minuti Interov igrač (Bosec) izbacuje loptu izvan granica terena, a nakon što sudac pokaže da je ubačaj sa strane za Inter, Bosec fer i sportski priznaje da je posljednji igrao loptom. Pomogao mu je malo i Radonjić da sportski reagira.


U 83. minuti isti taj igrač koji je minutu ranije fer i sportski reagirao simulira u kaznenom prostoru, a sudac pokazuje na kazneni udarac za Inter i daje drugu opomenu Mlinaru zbog čega mora napustiti igru. Možda bi pomoglo da je Radonjić opet popričao s Bosecom.Utakmica je produžena samo tri minute iako je obavljeno šest zamjena i bila su dva prekida u trajanju od dvije minute.

U 92. minuti unatoč prosvjedima gledatelja, sudac dopušta izvođenje ubačaja sa strane desetak metara od mjesta gdje je lopta izašla iz igre. Šteta je prekidati uobičajenu praksu.                                   


Utakmicu između Gorice i Rijeke sudio je Ivan Vučković, a pomagali su mu Ivica Modrić i Luka Pušić. Četvrti sudac bio je Ante Čuljak.

U 1. minuti igrač Rijeke gura protivnika u kaznenom prostoru, ali to Vučkoviću nije dovoljno za kazneni udarac. Tomislav Šetka, sudački instruktor, opravdava odluku nedovoljnim intenzitetom guranja.           


U 14. minuti prije nego je lopta uopće došla do igrača Gorice, igrač Rijeke (Escoval) ga s leđa udara po nogama i ne dobiva karton već samo usmeno upozorenje.                                            


U 20. minuti igrač Gorice u trku gleda loptu, a igrač Rijeke (Mamić) mu namješta lakat. Vučković ništa ne sudi.   


U 28. minuti vratar Rijeke sudara se sa suigračem, a Vučković sudi prekršaj zbog povlačenja (tako bar pokazuje). To je stara škola suđenja, sigurno je bilo neko povlačenje. Problem je što u 21. stoljeću, u koje će kad-tad i HNL ući, postoje kamere iz više kutova pa se vidi da nikakvog povlačenja nema.                                             


U 30. minuti igrač Gorice (Marina) prvo izbija loptu, a potom je nagazio igrača Rijeke. Vučković ništa nije dosudio.


U 50. minuti igrač Gorice (Ndiaye) je trebao dobiti opomenu zbog simuliranja, ali naravno da je nije dobio.                    


U 54. minuti nadrealna situacija. Dosuđen je aut za Goricu iako je trebao biti za Rijeku. Gorica fer i sportski vraća loptu igračima Rijeke i umjesto da se igra odmah nastavi Vučković ispravlja prethodnu odluku i Rijeka mora izvesti aut.


Utakmicu između Rudeša i Dinama sudio je Goran Gabrilo, a pomagali su mu Goran Pataki i Tomislav Keglević. Četvrti sudac bio je Dario Bel.

Goran Gabrilo i Goran Pataki su odradili utakmicu bez greške dok je njihov kolega Tomislav Keglević imao dvije pogrešne procjene zaleđa.  

U 51. minuti dosuđeno je zaleđe igrača Dinama iako Gavranović nije bio u zaleđu                                   U 87. minuti dosuđeno je zaleđe igrača Dinama iako Andrić nije bio u zaleđu                                           Derbi kola između Hajduka i Osijeka sudio je Igor Pajač, a pomagali su mu Igor Krmar i Bojan Zobenica. Četvrti sudac bio je Vedran Đurak. Dodatni suci su bili Fran Jović i Igor Križarić.

Jedina zamjerka u prvom poluvremenu bila bi što se igra nije malo produžila zbog ukazivanja pomoći igraču Osijeka (Kleinheislera) u 41. minuti.                                             

U 51. minuti igrač Osijeka (Grgić) udara Bradarića rukom u lice i nije suđen niti prekršaj za Hajduk.


U sljedeće dvije situacije možemo vidjeti različit kriterij kod prosuđivanja prekršaja.

U 59. minuti dosuđen je prekršaj za Osijek zbog povlačenja rukama.                                          


U 65. minuti nije dosuđen prekršaj za Hajduk zbog povlačenja rukama.                           


U 69. minuti igrač Hajduka (Gyurcso) pokušava ući u kazneni prostor pokraj Lončara (ima već opomenu) koji ga povlači i ruši.                           


U 78. minuti igrač Hajduka (Hamza) dobiva karton zbog povlačenja protivnika, a potom napucava loptu. Prema tumačenju u emisiji Stadion nije trebao dobiti opomenu za prekršaj već za nesportsko ponašanje.


Problem je što nisu pokazali cijeli duel od njegovog početka.


Pajač je dok je prilazio Hamzi pokazao da je karton zbog povlačenja na početku duela, a Hamza je zato tamo uputio loptu.

Utakmicu između Slavena i Istre sudio je Ivan Bebek, a pomagali su mu Tomislav Petrović i Miro Grgić. Četvrti sudac bio je Tino Krečak.

U 10. minuti zbog držanja igrača opravdano je dosuđen kazneni udarac za Slaven, a igraču Istre dodijeljena je opomena zbog, kako Šetka lijepo kaže, narušavanja imidža utakmice.            U 12. minuti prilikom izvođenja kaznenog udarca više igrača obje momčadi prerano je ušlo u kazneni prostor.


U 14. minuti dogodio se oštar zakašnjeli start igrača Istre (Obeng) za koji nije kažnjen opomenom.


U 20. minuti ispravno puštena prednost i samo upozorenje za igrača Istre (Pavić) zbog zakašnjelog prekršaja s leđa.


U 51. minuti za naizgled normalan duel tijelom dosuđen je prekršaj za Slaven.                                        


U 59. minuti Bebek je najbliži mjestu događaja i ima najbolji pogled na situaciju. Ili je simuliranje igrača Istre (Mierez) ili prekršaj. Ništa od toga nije dosuđeno.                                         


U 76. minuti igrač Slavena (Lima) dobiva opomenu, a nije baš jasno zašto. Delegat je zapisao zbog povlačenja za dres iako nas stručnjaci uče da nije svako povlačenje opomena. Ovo nije bilo niti jako povlačenje niti je izgledna situacija pa nije jasno zašto opomena.                                          


U 79. minuti igrač Istre (Mierez) opet simulira, a Bebek prvo maše prstićem, a onda se lijepo rukuju.             


U 96. minuti opravdano je dosuđen kazneni udarac zbog namjernog igranja rukom.                     Nakon što smo prošli sve situacije u 28. kolu Prve HNL, imamo jednu dobru vijest. Za hrvatsko glumište… Ponestane li im ikad kvalitetnog kadra, uvijek mogu baciti oko na terene naših prvoligaša. Ima tu neotkrivenih glumačkih talenata koliko ti srce želi.

I ovo kolo baš je obilovalo simuliranjima. Očito nitko HNL vedetama nije rekao da je dodjela Oscara prošla. Ono što brine, suci u velikoj većini slučajeva ne reagiraju prikladno – opomenom. Da strože ‘nagrađuju’ glumce, osipao bi se njihov broj. Ovako, znajući da će vjerojatno proći nekažnjeno, daju si truda…

U 28. kolu vidjeli smo i jednu nadrealnu situaciju. Borbu jednog suca protiv fair-playa, a nakon hvalospjeva Batiniću za suđenje u derbiju Hajduka i Dinama, lovorike je pobrao i Pajač za predstavu na dvoboju Hajduka i Osijeka.

„Derbi je prošao odlično, nekoliko rubnih situacija oko zaleđa riješeno je dobro“, tvrdi sudački instruktor Šetka.

Zanimljivo, odlična ocjena Pajaču iako je i sam Šetka priznao kako je Grgić trebao dobiti karton zbog udaranja Bradarića, a nije dosuđen ni prekršaj. Iako smo na dva primjera pokazali nejednak kriterij te iako je sudačka ekipa previdjela prekršaj Lončarov na Gyurcsu koji je trebao biti kažnjen drugim žutim i isključenjem. Odlično, nema što. Baš kao što je i svaka iole li-la situacija otišla na stranu gostiju s Drave…

Ono što smo primijetili u posljednje vrijeme, a nadamo se da smo barem jedan posto zaslužni za to, suci su (doduše rijetko, ali nećemo cjepidlačiti…) počeli kažnjavati za izvođenje auta 10-15 metara dalje od mjesta gdje je izašla lopta. Takvi su primjeri još uvijek u kategoriji „endemi“, ali znate kako kažu, i udarac nogom u stražnjicu je korak naprijed.

Do nekih te „novosti“ još nisu doprle, ali imaju sve vrijeme ovoga svijeta. Nadamo se da će se stvari početi mijenjati nabolje i u slučaju simuliranja. A ne da igraču nakon dobre glume glavni sudac srdačno stisne ruku…


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email