Slobodna procjena: Analiza suđenja 30. kola HT Prve lige (VIDEO)

Foto: Pixabay
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Mah… Jezik pregrizli drugi put kad pohvalimo djelitelje (ne)pravde na terenima Prve HNL. Napravili smo to prošlo kolo i odmah u ovom nam se to obilo o glavu: spornih situacija kao posudbi između Dinama i Lokomotive. I voljeli bismo konstatirati da je opet bilo riječ o sitnijim pogreškama koje nisu utjecale na ishod utakmice. Ali, nula bodova…

Prošla dva kola imali smo problema s nedosuđivanjem prekršaja i nedodjeljivanjem opomena za laktove u glavu. Bilo ih je, nažalost, i u ovom. Pogotovo u Varaždinu.  No, ovo kolo su daleko žešće zaribali s višestrukim neisključivanjem igrača.

Nećemo lagati, volimo stručnjake u studiju vidjeti kako se koprcaju u vlastitim jezičnim i logičkim vratolomijama, ali izostanak crvenila na njihovim licima dok govore nešto u što ni sami ne vjeruju nekako nam sugerira da su oguglali na te i takve stvari.

Ne crvene se previše ni nogometaši Dinama (da, gledajući njihove utakmice ne bi čovjek vjerovao da igraju isti sport kao i drugi, ali na papiru se vode kao nogometaši) zbog svojih grijeha. Pa ne čudi onda što se u jednoj situaciji Goričin igrač Hamad ubacio u mod “Alisa u zemlji čudesa” i snebivao nad čudnom odlukom sudaca. Jedan drugi sudac je, pak, na utakmici Intera i Osijeka cijeli susret muku mučio s puštanjem prednosti. Prvi put – neuspješno, drugi put – neuspješno. Kažu da treći put i Bog pomaže. On je tako napokon ispoštovao prednost. Iz trećeg pokušaja. I svejedno pogriješio.

Uglavnom, da vam ne otkrijemo sve, bilo je “veselo” u 30. kolu Prve HNL.

Utakmicu između Intera i Osijeka (0-1) sudio je Duje Strukan, a pomagali su mu Goran Perica i Hrvoje Radić. Četvrti sudac bio je Jakov Titlić, a VAR suci bili su Mario Zebec i Borut Križarić.

U 1. minuti (0-0) Silva (Osijek) je napravio prekršaj, a sudac nije poštovao prednost igračima Intera.             


U 16. minuti (0-0) Majstorović (Osijek) je nagazio Mamuta (Inter) te je trebao biti opomenut.


U 20. minuti (0-0) opet Majstorović (Osijek) naskače na leđa Mamuta (Inter) i ako već nije opomenut četiri minute ranije, trebao je biti ovaj put.      


U 22. minuti (0-0) Škorić (Osijek) simulira, a sudac nasjeda i dosuđuje prekršaj te zaustavlja obećavajući napad Intera.


U 45. minuti (0-0) dosuđen je prekršaj za Inter i ponovno nije poštovana prednost.                                  


U prvom poluvremenu nije bilo sudačke nadoknade, a s obzirom na tri prekida zbog oštrih prekršaja, u 1., 16. i 26. minuti, trebala je biti barem jedna minuta dodanog vremena.                                                        

U 62. minuti (0-0) Rom (Inter) je napravio ispravan klizeći start na kraju kojeg je udario u Kleinheislera (Osijek) te je neopravdano opomenut.    


U 67. minuti (0-1) Osijek je postigao regularan pogodak.


U 79. minuti (0-1) Mazalović (Inter) udara jako s leđa po nogama Kleinheislera (Osijek) koji je bio bez lopte te je trebao biti isključen, a samo je opomenut. Isti igrač je potom sudjelovao u naguravanju sa Škorićem (Osijek) i za to naguravanje je opomenut samo Škorić. Glavnom sucu treba jako puno vremena za administrativne poslove pa je cijeli prekid potrajao skoro dvije minute.                        


U 85. minuti (0-1) igračima Osijeka potrebno je čak 45 sekundi za izvođenje udarca iz kuta.                                   


U 86. minuti (0-1) dosuđeno je minimalno zaleđe igračima Osijeka. Odluka je vjerojatno ispravna, ali nije dobro što suci nisu poštovali naputak za dosuđivanje zaleđa te nisu dopustili nastavak napada.                                 U 95. minuti (0-1) Špoljarić (Osijek) dugo povlači Mamuta (Inter), a sudac konačno pokušava poštovati prednost. Budući da prednost nije ostvarena trebalo je dosuditi prekršaj za Inter i opomenuti Špoljarića.   


Utakmicu između Gorice i Dinama (0-0) sudio je Marin Vidulin, a pomagali su mu Goran Loparac i Dino Knez. Četvrti sudac bio je Josip Lučić, a VAR suci bili su Ivan Bebek i Miro Grgić.

U 9. minuti (0-0) Steenvoorden (Gorica) je napravio oštar prekršaj na Petkoviću (Dinamo) koji nije dosuđen.   


U 14. minuti (0-0) Suk (Gorica) je udario Ademija (Dinamo) po nogama i trebao je biti dosuđen prekršaj.


U 23. minuti (0-0) ponovno je Suk (Gorica) napravio oštar prekršaj udarivši po nogama Moubandjea (Dinamo), sudac je poštovao prednost, ali nije dodijelio opomenu.               


U 32. minuti (0-0) opravdano je opomenut Lovrić (Gorica) nakon što je s leđa udario Moharramija (Dinamo) koji je već dodao loptu.  


U 59. minuti (0-0) Gvardiol (Dinamo) se postavlja u putanju Hamadu (Gorica), a sudac dosuđuje prekršaj za Dinamo te izaziva čuđenje Hamada koji još nije upoznat s činjenicom što je sve dopušteno stoperima Dinama.               


U 67. minuti (0-0) neispravno je dosuđeno zaleđe Gorice, a nije pritom ni ispoštovan naputak o dosuđivanju zaleđa.U 78. minuti (0-0) Oršić (Dinamo) je udario Lovrića (Gorica) rukom u lice u neposrednoj blizini suca koji Lovriću daje znak da ustane i ne dosuđuje prekršaj, a kamoli da bi dodijelio opomenu.                                   


U istoj minuti (0-0) Lovrić (Gorica) je napravio sličan prekršaj kao i u prvom poluvremenu kada je opomenut, a struka smatra da bi bilo pretjerano dodijeliti mu zbog toga drugu opomenu jer nema velike siline u prekršaju, ne radi se opasnom napadu Dinama niti je Lovrić napravio još prekršaja na utakmici.


Utakmicu između Varaždina i Istre (3-0) sudio je Tihomir Pejin, a pomagali su mu Goran Pataki i Marjan Tomas. Četvrti sudac bio je Andrej Burilo, a VAR suci bili su Goran Gabrilo i Tomislav Petrović.

U 8. minuti (0-0) Guzina (Istra) udara laktom u lice Rodina (Varaždin) i  trebao je biti opomenut.                                   


U 13. minuti (0-0) Đurasek (Varaždin) pada u duelu s Guzinom (Istra) i dosuđen je prekršaj za Varaždin.                     


U 32. minuti (0-0) sudac opet ne vidi udarac rukom u glavu, a ovaj put su zamijenili uloge Guzina i Rodin.


U 43. minuti (0-0) ponovno Rodin (Varaždin) udara rukom u glavu Gržana (Istra), a sudac konačno dodjeljuje opomenu.                


Prvo poluvrijeme produženo je jednu minutu što je premalo s obzirom na ozljede Franića, Senića i Guzine te jednu obavljenu zamjenu.                 

U 48. minuti (0-0) Močinić (Istra) točno ispred suca prvo odnosi Teklića (Varaždin), a tek potom igra loptom, ali opet nije dosuđen prekršaj.  


U 54. minuti (0-0) dobra je procjena da nema zaleđa prije pogotka Varaždina.


U 72. minuti (1-0) igrač Istre, nezadovoljan odlukom suca, rukom napucava loptu i trebao je biti opomenut.       


U 76. minuti (1-0) Rodin (Varaždin), koji je već imao opomenu, zbog opasne je igre otvorenim đonom trebao biti drugi put opomenut.U 85. minuti (1-0) ponovno je dobra procjena da nema zaleđa prije pogotka Varaždina.   


Utakmicu između Slavena i Rijeke (1-0) sudio je Marko Matoc, a pomagali su mu Bojan Zobenica i Luka Pušić. Četvrti sudac bio je Goran Pečarić, a VAR suci bili su Mario Zebec i Igor Krmar.

U 5. minuti (0-0) Ježina (Slaven) startao je na loptu i odbio je, a Andrijašević ga je nagazio i pao. Sudac je prvo dosudio kazneni udarac, a potom promijenio odluku nakon pregleda VAR snimke. Igra je nastavljena udarcem iz kuta za Rijeku, a trebao je biti dosuđen prekršaj za Slaven.U 11. minuti (0-0) Ježini (Slaven) treba čak 40 sekundi za vraćanje lopte u igru.                          


U 28. minuti (0-0) dobra je procjena da nema zaleđa prije pogotka Slavena. 


U 35. minuti (1-0) ponovno Ježini (Slaven) treba 40 sekundi za vraćanje lopte u igru.                               


U 44. minuti (1-0) Ježina (Slaven) je konačno opomenut zbog zadržavanja igre.                          


U 45+1. minuti (1-0) dobra je odluka da se Andrijašević (Rijeka) nalazio u zaleđu i poštovan je naputak za dosuđivanje zaleđa.


U 56. minuti (1-0) Goda (Slaven) je u klizećem startu izbio loptu, a potom preko njega pada Braut (Rijeka) što je sucu bilo dovoljno za dosuditi prekršaj za Rijeku u zoni udarca.                    


U 86. minuti (1-0) Slaven obavlja dvije zamjene igrača, a sudac dopušta da proces zamjene predugo traje.  


U 90. minuti (1-0) izgubilo se čak 40 sekundi zbog zamjene igrača Slavena koja na kraju nije napravljena.


U 90. minuti (1-0) pokazana je sudačka nadoknada od šest minuta, a moglo je i osam s obzirom na prekide zbog ozljeda u 61., 63., 67., 77. i 84. minuti te zamjene igrača od kojih je jedna trajala čak 70 sekundi, a jednom prilikom nije ni obavljena.                                                       

U 91. minuti (1-0) Havelka (Slaven) u klizećem startu promašuje loptu i ruši Raspopovića (Rijeka) koji potom u padu ruši Lulića (Slaven) te je dosuđen prekršaj za Slaven umjesto prekršaja za Rijeku.                              


U 93. minuti (1-0) dosuđeno je ubacivanje sa strane za Rijeku, a trebalo je biti za Slaven.            


U 98. minuti (1-0) sudac je mogao pustiti napad Rijeke do kraja.


Utakmicu između Lokomotive, odnosno kluba koji ne bi smio igrati u istoj ligi kao i Dinamo te Hajduka (3-2) sudio je Damir Batinić, a pomagali su mu Vedran Đurak i Kruno Šarić. Četvrti sudac bio je Ivan Matić, a VAR suci bili su Ivan Bebek i Jerko Crnčić.

U 21. minuti (0-1) dosuđeno je zaleđe igračima Hajduka iako se radilo o ubacivanju sa strane iz kojeg ne može biti zaleđa.                                 


U 22. minuti (0-1) dosuđeno je dvojbeno zaleđe domaćinima, a nije poštovan ni naputak za dosuđivanje zaleđa.U 25. minuti (0-1) Jakić je u klizećem startu zakačio Dimitrova (Hajduk) te je trebao biti dosuđen prekršaj za Hajduk.


U 32. minuti (0-1) Dolček (Hajduk) je zadnji igrao loptom te je trebao biti dosuđen udarac iz kuta za domaćine.


U 35. minuti (0-1) Kovačić je srušio Jaira (Hajduk) u kaznenom prostoru te je opravdano dosuđen kazneni udarac. Budući da je Jairo i dalje imao loptu pod kontrolom te se nalazio u obećavajućoj situaciji Kovačić je trebao biti opomenut, a kako je već imao opomenu, trebao je biti isključen.    U 55. minuti (1-2) Jakić je za povlačenja s leđa Caktaša (Hajduk) trebao biti opomenut.                           


U 56. minuti (1-2) Gluhaković je napravio oštar prekršaj udarcem po koljenu Jakoliša (Hajduk) te je trebao biti opomenut.                     


U 60. minuti (1-2) dobra je prosudba zaleđa Tucija i poštovan je naputak o dosuđivanju zaleđa.           

U 75. minuti (2-2) domaćini su prekršaj izveli desetak metara od mjesta gdje je napravljen.                                   
Utakmica je produžena pet minuta što je premalo s obzirom na prekide zbog ozljeda u 60., 72., 78. i 81., zbog baklji u 71. minuti te obavljenih zamjena.                         

U 99. minuti (3-2) Nejašmić (Hajduk) je igrao rukom te je trebao biti dosuđen prekršaj.                            


Kad je majka potpisnika ovih redova pala jednom prilikom s ljestvi, tada ju je tek nekoliko godina star unuk posjetio u bolnici i dao joj dobronamjeran savjet koji je išao otprilike ovako: “Bako, vidiš, da si pila afričku šljivu ne bi pala jer afrička šljiva ne pada.” U 30. kolu HNL-a i našim sucima je pa(da)lo nešto. Ne budite pokvareni, mislimo na koncentraciju… Afrička šljiva tu, nažalost, ne pomaže kao što ne bi pomogla ni majci. Možda bi hrvatska šljiva pomogla… Jer, prokleta ta dekoncentracija pa pomoćnog suca smete i vidi zaleđe tamo gdje je igrač metar u DOPUŠTENOJ poziciji. Ili još bolje, vidi zaleđe nakon ubacivanja sa strane, a da ne govorimo da njegovu signalizaciju mrtav-hladan prihvati i glavni sudac… Elementarno nepoznavanje pravila nogometne igre.

U Hrvatskoj se ljudi imaju naviku izvlačiti na sve i svašta kad se nešto zabrlja. Pa je godinama tako vladala uzrečica „a bio je rat“, sad imamo i svježiju – „a bila je korona“. Hrvatski suci su svijet za sebe pa oni mogu – „a pala je koncentracija…“

Osim što nameću nove standarde u svijetu suđenja, domaći “ljudi sa zviždaljkama” u očima nekih studijskih stručnjaka imaju status nepogrešivih. To smo, doduše, već apsolvirali više puta. A priča ide, podsjetimo, ovako – što god hrvatski nogometni sudac dosudi, u pravu je. Da je dao žuti – dobra odluka. Nije dao žuti – dobra odluka. Tako pored papinske nepogrešivosti imamo i sudačku. Papa Franjo, čuvaj se. Stigla konkurencija.

Dejan Šmehil


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email