Slobodna procjena: Analiza suđenja 31. kola HT Prve lige (VIDEO)

Foto: Pixabay
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Vlatko Marković, pokoj mu duši, davnih je dana rekao da u hrvatskom nogometu “nema nikih problema”. Nekadašnji predsjednik HNS-a od 2013. je Bogu na ispovijedi, ali njegovo naslijeđe živi. I dalje u HNL-u nema nikih problema. Konkretnije, u dijelu koji se odnosi na sudačke predstave (ali ako božićnice nisu bile problem, ne’š ti tamo nekih pogrešaka na utakmici…). Barem ako je za vjerovati novinarima i stručnjacima u specijalnim emisijama koje prate nogoloptanje u Hrvata. S naglaskom “ako je za vjerovati”.

Pa je tako voditelj nacionalne dalekovidnice koja se financira novcem hrvatskih građana, a koji između ostalog plaću daju i njemu, mrtav-hladan ispalio da je u 31. kolu Prve HNL bila samo jedna jedina pogreška. Naravno, sudački ekspert se složio s njim. Bez da trepne.

Tu navodnu jedinu pogrešku napravio je gospodin sudac na utakmici u Puli kad nije isključio igrača zbog preoštrog starta. Blago nama što imamo takvo vrhunsko suđenje. A oni “zločinci” iz UEFA-e i FIFA-e namjerno šikaniraju naše ljude u crnom i ne puštaju ih na velika natjecanja.

Kad bolje razmislimo, možda je i bolje tako. Kad bi ih drugi vidjeli na djelu, primjerice neki bogati Arapi ili Kinezi, bacali bi im novce pred noge samo da dođu i oteli bi nam sudačku kremu. I što bismo mi onda jadni i bijedni…

A je li zaista pogreška s Aldo Drosine bila jedina u 31. kolu, prosudite sami gledajući situacije koje smo izvukli.

Utakmicu između Istre i kluba koji ne bi smio igrati u istoj ligi kao i Dinamo (1-1) sudio je Dario Bel, a pomagali su mu Kruno Šarić i Sanja Rođak-Karšić. Četvrti sudac bio je Marko Cestarić, a VAR suci bili su Ivan Bebek i Robi Kezele.

U 13. minuti (0-1) Mersinaj je napravio oštar prekršaj s leđa na Guzini (Istra) i trebao je biti opomenut, a nije čak ni upozoren.


U 18. minuti (1-1) Blagojević (Istra) napravio je oštar prekršaj na Kastratiju za koji je opomenut, a struka smatra da je možda i za isključenje.                 


U 20. minuti (1-1) dosuđeno je zaleđe Kastratija iako se on u trenutku upućivanja lopte sigurno nije nalazio u zaleđu, a upitno je i je li se njegov suigrač nalazio u poziciji zaleđa.U 37. minuti (1-1) nije poštovana prednost Deliću (Istra) te je zaustavljen obećavajući napad Istre.               


U 45+1. minuti (1-1) igrači Istre izbacili su loptu izvan terena, a ubačaj sa strane izveden je desetak metara od mjesta gdje je lopta izašla van.    


U 45+2. minuti (1-1) Obeng (Istra) koji je već opomenut u 38. minuti napravio je oštar neoprezan prekršaj za koji je mogao biti ponovno opomenut.


U 69. minuti (1-1) Karačić je napravio prekršaj na Gonzalezu (Istra) i spriječio izglednu priliku za postizanje pogotka te je prvo opomenut, a potom je isključen nakon intervencije iz VAR sobe.Utakmica je produžena samo 4 minute što je premalo s obzirom na vrijeme izgubljeno na analizu VAR snimke, tri termina zamjena igrača (dvije dvostruke), te ukazivanje pomoći u 50. minuti.

U 94. minuti (1-1), prilikom zamjene igrača, Rakić ne izlazi na najbližem mjestu nego suprotno naputku lagano izlazi na sredini terena.                         


Utakmicu između Varaždina i Intera (1-0) sudio je Damir Batinić, a pomagali su mu Goran Pataki i Nikola Kečkiš. Četvrti sudac bio je Ivan Matić, a VAR suci bili su Goran Gabrilo i Tomislav Petrović.

U 38. minuti (1-0) u kaznenom prostoru Intera Obregon (Varaždin) pada nakon duela sa Soldom (Inter), a sudac je procijenio da se radi o obostranom guranju bez dovoljnog intenziteta za prekršaj.


U 45. minuti (1-0) u kaznenom prostoru Intera lopta pogađa u ruku Vegu (Inter) koja se nalazi uz tijelo i ne povećava obujam tijela te je ispravna odluka da se ne radi o kažnjivom igranju rukom. U 67. minuti (1-0) loptom je zadnji igrao Posavec (Varaždin) pa je trebala biti lopta za Inter, a dosuđen je udarac iz kuta za Varaždin.                          


U 77. minuti (1-0) u kaznenom prostoru Varaždina lopta pogađa igrača u bok te je ispravna odluka da nema igranja rukom.


Utakmicu između Rijeke i Gorice (1-2) sudio je Ivan Vučković, a pomagali su mu Ivica Modrić i Luka Pušić. Četvrti sudac bio je Ante Čuljak, a VAR suci bili su Goran Gabrilo i Igor Krmar.

U 5. minuti (0-0) Čolak (Rijeka) je tijelom pokušao spriječiti povratak Kalika (Gorica) te je trebao biti dosuđen prekršaj za Goricu.                        


U 7. minuti (0-0) ispravno je dosuđeno zaleđe Lovrića (Gorica). Zanimljiva je prva odluka suca koji je normalan duel dosudio kao prekršaj Lovrića.  U 8. minuti (0-0) Andrijašević (Rijeka) napravio je oštar zakašnjeli prekršaj na Lovriću (Gorica) te je trebao biti opomenut, a samo je upozoren.              


U 11. minuti (0-0) opravdano je dosuđen kazneni udarac za Goricu i opomena za Capana (Rijeka) koji je povlačio protivnika u kaznenom prostoru.U 49. minuti (0-1) Escoval (Rijeka) je u oštrom startu odnio i loptu i Musu (Gorica) te je opravdano opomenut.U 52. minuti (0-1) Lončar (Rijeka) je zakasnio i udario Hamada (Gorica) nogom u predio trbuha te je trebao biti opomenut.


U 53. minuti (0-1) dosuđeno je zaleđe igrača Gorice koje je vjerojatno bilo, ali nije poštovan naputak o dosuđivanju zaleđa.  U 75. minuti (0-1) Lončar (Rijeka), koji je već opomenut u 67. minuti zbog povlačenja suparnika, napravio je oštar zakašnjeli prekršaj na Babecu (Gorica) te je mogao biti isključen.                                  


U 77. minuti (0-1) ponovno Lončar (Rijeka) prekršajem s leđa zaustavlja obećavajući napad Gorice te je trebao biti opomenut i isključen.                  


U 79. minuti (0-1) na sredini terena Raspopović (Rijeka) skače na loptu, a postavlja mu se Kalik (Gorica) te je trebao biti dosuđen prekršaj za Rijeku. U nastavku akcije Gorica je postigla pogodak.


U 87. minuti (1-2) Smolčić (Rijeka) je povlačenjem s leđa zaustavio obećavajući napad Gorice te je trebao biti opomenut.


Utakmicu između Hajduka i Slavena (2-1) sudio je Mario Zebec, a pomagali su mu Jerko Crnčić i Marko Stolnik. Četvrti sudac bio je Goran Pečarić, a VAR suci bili su Tihomir Pejin i Miro Grgić.

U 9. minuti (0-0) lopta je pogodila u ruku Bogojevića (Slaven) te je opravdano dosuđen kazneni udarac za Hajduk jer je podlaktica odvojena od tijela i povećan je obujam tijela.U 19. minuti (1-0) Bogojević (Slaven) prekršajem s leđa zaustavio je obećavajući napad Hajduka na rubu kaznenog prostora te je trebao biti opomenut.                           


U 22. minuti (1-0) loptu je van terena izbacio Paracki (Slaven), a umjesto ubacivanja iz kuta za Hajduk dosuđena je lopta za Slaven.                 


U 28. minuti (1-1) ispravno je dosuđeno zaleđe Lime (Slaven) i poštovan je naputak o dosuđivanju zaleđa.      


U 30. minuti (1-1) Hamza (Hajduk) igra glavom, potom dolazi do sudara glavama s Glavčićem (Slaven), a sudac griješi i dosuđuje prekršaj za Slaven. 


U 35. minuti (1-1) Lima, kad je izgubio svaku mogućnost dolaska do lopte, podiže nogu i udara Ismajlija (Hajduk) te je trebao biti opomenut.       


U 50. minuti (1-1) prvo nije dosuđen prekršaj Nejašmića (Hajduk) na Brkoviću (Slaven), a u nastavku akcije dosuđen je prekršaj na Zirdumu (Slaven) kojeg nije bilo. 


U 75. minuti (2-1) Caktaš (Hajduk) je napravio dva prekršaja za opomenu (Glavičić i Lima), ali sudac njegov drugi prekršaj procjenjuje kao ispravan start i dosuđuje samo prvi za koji ga opominje.                                 


U 76. minuti (2-1) prethodni prekršaj je izveden dvadesetak metara dalje od mjesta na kojem je počinjen.


U 85. minuti (2-1) prekršaj za Slaven izveden je nekoliko metara od mjesta gdje je nastao.                                   U 86. minuti (2-1) u kaznenom prostoru Hajduka Dimitrov (Hajduk) pada i u padu ruši Limu (Slaven) te je opravdano dosuđen kazneni udarac nakon VAR intervencije.         U 90. minuti (2-1) prilikom izvođenja kaznenog udarca teško je procijeniti je li u trenutku udarca Posavec (Hajduk) dijelom stopala na liniji.                   


U 94. minuti (2-1) Blagaić (Hajduk) je išao sam prema golu Slavena, a s leđa ga je vukao Paracki (Slaven) koji mu je na kraju izbio loptu. Trebao je biti dosuđen prekršaj za Hajduk na rubu kaznenog prostora i isključenje Parackog, a “struka” je tu ponovo ubacila u vic-mod „vjeruješ li ti meni ili svojim očima…“


U 95. minuti (2-1) suca je pogodila lopta i budući da se promijenio posjed igra je nastavljena podbacivanjem. Nejasno je zašto nije nastavljena na mjestu gdje ga je lopta pogodila, već na mjestu gdje je loptom zadnji igrao igrač Slavena.


U 96. minuti (2-1) Posavcu (Hajduk) treba više od pola minute kako bi vratio loptu u igru. 


U 99. minuti (2-1) dosuđen je kraj utakmice, a da nije nadoknađeno vrijeme izgubljeno tijekom nadoknade zbog ozljede i zadržavanja igre.

Utakmicu između Dinama i Osijeka (0-0) sudio je Ivan Bebek, a pomagali su mu Bojan Zobenica i Robi Kezele. Četvrti sudac bio je Tomislav Bionda, a VAR suci bili su Marin Vidulin i Vedran Đurak.

U 3. minuti (0-0) u kaznenom prostoru Osijeka Škorića (Osijek) lopta pogađa u ruku koja je uz tijelo te nema kažnjivog igranja rukom.  U 17. minuti (0-0) Đira (Dinamo) je zbog oštrog prekršaja s leđa trebao biti opomenut.     


U 65. minuti (0-0) Majstorović (Osijek)  rukom je zaustavio obećavajući napad Dinama te je opomenut. Upitna je procjena situacije jer Petković (Dinamo) ispred sebe ima otvoren put do gola te je Majstorović mogao biti isključen.


U 81. minuti (0-0) Majstorović (Osijek) povlači za dres Gvardiola (Dinamo) u kaznenom prostoru Osijeka, a sudac je smatrao da se radi o obostranom guranju bez velikog intenziteta.


U 88. minuti (0-0) u kaznenom prostoru Osijeka Škorića (Osijek) lopta pogađa u bedro te nema govora o igranju rukom.


I, what say you? Jesu li stručnjaci s HRT-a bili u pravu? Mi ćemo ipak izraziti neslaganje. Nije naš problem što je njima pogreška samo nešto što bi svirao i Ray Charles. A bilo je i takvih… Gospodo, ako se jedina greška dogodila na utakmici Istre i Lokomotive, što je s nedodjeljivanjem očitih javnih opomena igračima, što je s neisključivanjem zbog drugih žutih ili izravnih crvenih, što je s utjecajem na rezultat (drugi gol Gorice)…?

Ono zamuckivanje UEFA-inog kontrolora dok objašnjava da Paracki nije trebao dobiti crveni je neprocjenjivo. Baš kao i izrazi lica igrača jednog kluba kad se nešto sudi kontra uobičajenog. Nisu ljudi navikli, što ćeš… Ili dok ekspert priča o Hajdukovom kaznenom udarcu pa ga ne vidi, ali ga onda ipak vidi. Čovjeku dođe žao što i on nema mogućnost korištenja VAR-a koji bi mu dojavio da dođe ponovo pogledati.

Uglavnom… Gospodo, nama neće dosaditi ukazivati na propuste s laktovima, s kartonima bilo koje boje, neće nam dosaditi ponavljati da se lopta prilikom ubačaja sa strane ne bi trebala izvoditi pet, deset ili više metara dalje od mjesta gdje je izašla van. Isto vrijedi i za prekršaje. Niti će nam dosaditi ponavljati da se ne pridržavate naputaka i ne upozoravate igrače da napuste teren na najbližoj točki prilikom zamjene. O naputcima za zaleđe da i ne govorimo…

Završit ćemo jednom bizarnošću. Sudac ispravno pričeka hoće li momčad ostvariti prednost i kad je ona tu prednost ostvarila, onda – lagano fućne prekršaj i zaustavi obećavajući napad. Molim, ustanimo, zaplješćimo i uzviknimo – živjele roza cvike naših eksperata, jer “nema nikih problema”. Da su nam te cvike na jedan dan…

Dejan Šmehil


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email