Slobodna procjena: Analiza suđenja 32. kola HT Prve lige (VIDEO)

Foto: Pixabay (ilustracija)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Da ustanovimo za početak. U Prvoj HNL igra se nogomet. Ne američki nogomet, nego ovaj naš, klasičan. Potrebno je ovo naglasiti jer je u 32. kolu elitnog nam ranga bio čitav niz poteza koji bi teško prošli i u NFL-u. Jer tamo suci štite igrače maksimalno i predio glave je zaštićen kao velebitska degenija.

Ovi naši heroji u crnom? Ili ne dosude uopće udaranje laktom u glavu ili ono prođe bez opomene. Iako bismo mogli izvući čitav niz primjera i objašnjenja kad je to (s razlogom) kartonirano. A može i nogom u glavu, nema ‘nikih’ problema.

I kad čovjek malo zastane, ne znamo što je tužnije. To što suci takve stvari propuštaju sankcionirati. Prekršajem i/ili kartonom. Ili što u našim „edukativnim“ analizama suđenja u dvije emisije na TV-u ne izdvoje ni jednu jedinu (!) situaciju i ne kažu – pa, ljudi, čekajte malo, ovo je loše, krivo, pogrešno! Bitno da se koristi svaka prilika da se pohvali neki sudac, pa čak i kad pogriješi jer, da citiramo Strahonju, „odličan je i ne bi ga ta greška trebala obeshrabriti…“

Utakmicu između Rudeša i Gorice sudio je Marin Vidulin, a pomagali su mu Sanja Rođak-Karšić i Nikola Kečkiš. Četvrti sudac bio je Mario Zebec.

U 16. minuti ispravno je dosuđen kazneni udarac za Goricu jer igrač Rudeša rukom povećava obujam tijela i blokira ubacivanje u kazneni prostor.                   U 40. minuti igrač Gorice (Oboabona) rukom u glavu s leđa udara igrača Rudeša i ne dobiva opomenu.        


U 71. minuti igrač Gorice (Mtchedlishvili) u kaznenom prostoru povlači ruku protivnika, ali sudac to ne vidi i ništa ne dosuđuje.                


U istoj minuti vratar Rudeša (Banić) hvata loptu i želi igrati dalje, ali pomoćna sutkinja neispravno signalizira da je lopta vani. Glavni sudac pokazuje na korner i dodjeljuje karton vrataru zbog prosvjeda, a konačna odluka je ipak udarac s vrata.           


U 78. minuti sudac pušta prednost i naknadno dodjeljuje karton igraču Gorice (Šroler). Postavlja se pitanje je li sudac mogao ipak dosuditi prekršaj jer prednost nije iskorištena.


U 82. minuti igrač Rudeša (Pejović) s leđa udara rukom u glavu igrača Gorice i također nije opomenut.                   


Utakmicu između Hajduka i Intera sudio je Fran Jović, a pomagali su mu Ivica Modrić i Igor Krmar. Četvrti sudac bio je Ante Čuljak.

U 8. minuti dogodile su se dvije sporne situacije zaleđa igrača Intera u kojoj je druga ispravno prosuđena, a prva se ne može provjeriti jer nam redatelj prijenosa nije pokazao ponovo taj trenutak.                                              U 12. minuti ispravno je procijenjena situacija zaleđa u akciji koja je završila pogotkom Intera.                                   U 19. minuti igrač Intera bio je metar u zaleđu koje nije signalizirano, a ni ponovljeno u usporenoj snimci.         U istoj minuti igrač Intera (Brezovec) sapliće s leđa igrača Hajduka (Hamza), a glavni sudac je prvo ispravno pustio prednost, a onda u prvom prekidu igrača samo usmeno upozorio iako je trebao biti opomenut.                            


U 22. minuti igrač Hajduka (Tudor) radi prekršaj kojim sprječava obećavajući napad, ali ni on nije opomenut već samo usmeno upozoren.       


U 32. minuti bilo bi zanimljivo čuti objašnjenja zašto je dosuđeno kažnjivo igranje rukom igrača Intera (Šimunec). Od trenutka označavanja prekršaja do izvođenja je prošla skoro cijela minuta, a čak dvadeset sekundi igrač Intera je držao loptu u ruci sprječavajući izvođenje bez da je opomenut.                                           


U 73. minuti igrač Intera (Buljat) za ovaj nokaut laktom u glavu je samo opomenut.


U 86. minuti ispravno je dosuđeno minimalno zaleđe igrača Intera.                     Delegat utakmice Branko Bebić u izvještaju iz Splita, između ostalog, napisao je: „Sudačka četvorka na nivou svog renomea.“ Složili bismo se…


Utakmicu između Istre i Rijeke sudio je Goran Gabrilo, a pomagali su mu Goran Perica i Hrvoje Radić. Četvrti sudac bio je Jakov Titlić.

U 30. minuti nije dosuđen očit prekršaj za Rijeku.                                              


U 41. minuti igrač Istre (Rodriguez) udara rukom u glavu igrača Rijeke (Čolak) bez lopte, ali sudac ne dosuđuje prekršaj za Rijeku.                          


U 47. minuti još jednom igrač Istre (Perić-Komšić ) rukom udara igrača Rijeke (Lončar), ali ni to za glavnog suca nije dovoljno za prekršaj                                              


U 62. minuti ispravna procjena da nema zaleđa u akciji kada je Rijeka postigla četvrti gol.                       


U 72. minuti dva igrača Istre (Rufati i Burić) udaraju rukama u glavu igrača Rijeke (Puljić) i opet ništa nije dosuđeno. Bar je dosljedan kriterij.                                         Zanimljiv je i delegat Ivor Grba koji je bio vrijedan i nakon utakmice pa je svoj izvještaj iz Pule dopunjavao. Pokušajte pronaći razliku.Utakmicu između Slavena i Osijeka sudio je Marko Matoc, a pomagali su mu Borut Križarić i Jerko Crnčić. Četvrti sudac bio je Igor Križarić.

U 21. minuti igrač Osijeka (Lončar) prvo je izbio loptu, pa onda nagazio Krstanovića. Ništa nije dosuđeno.   


U 23. minuti dosuđen je kazneni udarac za Slaven, a iz snimki se ne vidi razlog zašto je Krstanović pao.            U 37. minuti dosuđeno je igranje rukom iako lopta igrača Slavena (Šarlija) pogađa u rame, a i ruka mu je skroz uz tijelo.         Prvo poluvrijeme je produženo samo jednu minutu iako su se dogodila čak tri ulaska liječnika.                                   

U 51. minuti dogodilo se još jedno gaženje Krstanovića bez opomene za igrača Osijeka (Talys).                                   


U 56. minuti igrač Osijeka (Lopa) udara nogom u glavu protivnika i za tu opasnu igru nije opomenut.                   


U 69. minuti dosuđeno je igranje rukom iako lopta igrača Osijeka (Pilj) pogađa u prsa.                                   
U 73. minuti u razmaku od nekoliko sekundi Matoc za sličan duel ne dosuđuje prekršaj za Osijek, ali dosuđuje za Slaven.


U 74. minuti ispravno nije priznat pogodak Osijeka zbog guranja rukama obrambenog igrača.                       U 90. minuti unatoč prosvjedima gledatelja Osijeku je dopušteno izvesti ubacivanje lopte nekoliko metara naprijed od mjesta gdje je izašla s terena.                                 


U 92. minuti nakon zaustavljanja koje je dopušteno u jednoj drugoj vrsti nogometa opravdano je opomenut igrač Slavena (Čanađija)                               


Utakmica je opravdano produžena pet minuta i sudac je označio kraj utakmice točno po isteku pete minute iako je u  94. minuti opomenuo vratara Slavena (Filipović) zbog zadržavanja igre.

Jedini primjer trening utakmice na svijetu koja se igra u okviru nacionalnog prvenstva sudio je Ivan Bebek, a pomagali su mu Miro Grgić i Goran Pataki. Četvrti sudac bio je Josip Lučić.

U 24. minuti dosuđen je prekršaj za momčad u plavoj opremi jer je ovo ipak trening utakmica.                                            


U 46. minuti narančasti su izveli loptu s centra iako su igrači plave momčadi bili na njihovoj polovici terena. Ne treba na trening utakmici gledati baš svaki detalj.                                     


U 50. minuti u kaznenom prostoru plavih obrambenog igrača pogađa lopta, ali se na snimci ne vidi jasno gdje. Budući da je riječ o trening utakmici ni redatelju prijenosa nije bilo od velike važnosti ponoviti situaciju na način da se točno vidi što se dogodilo.


U 87. minuti lopta pogađa igrača plave momčadi u ruku iz velike blizine, ali sudac ne označava kazneni udarac. „Struka“ se ne slaže u procjeni pa jedan misli da nije trebalo dosuditi kazneni udarac jer je velika blizina, nema namjere, nema mogućnost maknuti ruku i pazite sad, tamo gdje lopta ide nema igrača, dok drugi smatra kako je trebalo dosuditi kazneni udarac jer ruka nije u prirodnom položaju i igrač preuzima rizik za tu ruku.           U 91. minuti opravdano je dosuđen kazneni udarac za plavu momčad.     


Ono što nas zna fascinirati dok analiziramo ove utakmice jesu i komentatori. Ajde, bivše suce koji u studiju pravdaju aktualne suce još i možemo razumjeti. Nećeš đonom na svoga u ovoj zemlji veza i vezica, ali kad čovjek koji bi apsolutno po svemu trebao biti objektivan, nakon usporene snimke ustvrdi da je ruka, a slijepac bi vidio da je igrača lopta pogodila u rame, možemo samo reći: bez komentara…

Strahonja je prije nekoliko kola tražio od djelitelja (ne)pravde da budu dosljedni. Ovi naši to shvatili, a kako drugačije, krivo… Pa je tako više njih ovo kolo dosljedno puštalo udaranje laktovima u glavu s leđa. Zalomila se, kao što smo rekli, i poneka noga. I sve to bez javne opomene. Onako bez brojanja, otprilike 5-6 takvih nokauta je bilo.

Na utakmici Slavena i Osijeka dosuđena je najstroža kazna. I nakon nekoliko gledanja snimke teško je reći što se tu dogodilo i nema dokaza o prekršaju, ali Strahonja je naglasio da treba vjerovati sucu u tom slučaju. Naše pitanje je: kako vjerovati čovjeku koji je pogriješio gotovo u svemu u čemu je mogao pogriješiti. Btw. kazneni udarac je odlučio utakmicu.

A urnebesna je još jedna stvar s te utakmice. Odrediš da će se igrati pet minuta sudačke nadoknade, daš u toj nadoknadi karton zbog odugovlačenja i onda hladno sviraš kraj u 95:00. Joj da, kasna faza utakmice, pad koncentracije, ovo-ono…

I za kraj. Saznali smo od sudačkog instruktora Tomislava Šetke kako će Fifa kontrolirati VAR u Prvoj HNL. Predlažemo benificirani radni staž onom nesretniku u krovnoj svjetskoj nogometnoj organizaciji kojega će zapasti da prati vratolomije hrvatskih „stručnjaka“ sa zviždaljkama…


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter