Slobodna procjena: Analiza suđenja 33. kola HT Prve lige (VIDEO)

Foto: Pixabay
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Što je to veliko, u pravilu crne boje, trčkara zelenom podlogom i ne može pogriješiti? Nogometni suci u Hrvatskoj. I u 33. kolu svjedočili smo papinskoj nepogrešivosti domaćih djelitelja (ne)pravde. Ili kako bi to tajnik Komisije nogometnih sudaca HNS-a, Igor Pristovnik, jasno sažeo i objasnio nakon dvojbenog pogotka Rijeke za 2:0 kad nije dosuđen prekršaj za Dinamo: “da je i dosudio prekršaj, isto mu nitko ništa ne može reći”.

Koju sekundu kasnije se i zabunio pa ispalio: „Bio je neposredno blizu tog prekrš… ovaj, kontakta“.

Briljirao je sudački ekspert i s objašnjenjima spornih situacija u Puli i Splitu. Unatoč manjkavostima dostupnih snimki za njega nema spora – sve je u redu i odluke su ispravne. Da je drugačije, bilo bi nam čudno.

Za drugog bivšeg suca i aktualnog stručnjaka, Strahonju, ono u Rijeci jest bio prekršaj, ali isto tako mu je to „mali previd i ne treba sad umanjiti njegovu kvalitetu“. Naravno. Inače, hm, što je onda veliki previd? Aha, sjetili smo se. Ono što je Pajač napravio u polufinalu kupa na Rujevici na utakmici Rijeke i Osijeka.

Odrezali su mu tada sudački vlastodršci, i Joviću koji je bio VAR sudac, drakonskih 10 utakmica hlađenja. Aliiii. Uskoro će europske utakmice, a naši suci moraju hvatati formu pa se tako Pajač i Jović vrlo vjerojatno vraćaju za završna tri kola. Na radost svih istinskih ljubitelja nogometne bubamare. Te sreće nije Zdenko Lovrić koji je nestao nakon utakmice Hajduk – Inter (o njoj nešto kasnije), dok s druge strane pomoćni sudac Vedran Đurak „dela punom parom“, nekad i dvije utakmice u kolu. Nema veze što mu se ponekad omane pa dosudi zaleđe iz ubacivanja sa strane… Moguće da i on mora držati visoku razinu forme. Naravno. Sve za dobrobit hrvatskog nogometa

Utakmicu između Istre i Gorice (2-2) sudio je Ante Čuljak, a pomagali su mu Ivica Modrić i Luka Pušić. Četvrti sudac bio je Ivan Župan, a VAR suci bili su Ivan Bebek i Robi Kezele.

U 16. minuti (0-0) Babec (Gorica) oštro i opasno starta đonom i visoko podignutom nogom na Guzinu (Istra) te je mogao biti opomenut, a nije ni upozoren.                             


U 17. minuti (0-0) Jovičić (Gorica) radi prekršaj s leđa na Guzini (Istra) bez šanse da igra loptom i sprječava obećavajući napad te je trebao biti opomenut, a nije ni upozoren.


U 23. minuti (0-0) Lovrić (Gorica), koji je opomenut dvije minute ranije, simulira na rubu kaznenog prostora bez kazne.


U 37. minuti (0-0) na snimci se ne može vidjeti je li bilo kažnjivog igranja rukom u kaznenom prostoru Gorice.


U 42. minuti (0-0) Pavić (Istra) udara po nogama Musu (Gorica) te je trebao biti dosuđen prekršaj za Goricu.       


U 45. minuti (0-0) dva duela i dvije dvojbene odluke suca koji nije dosudio prekršaj Blagojevića (Istra) na Kaliku (Gorica), a dosudio je prekršaj Ndiayea (Gorica) koji je bio čvršći u duelu s Gržanom (Istra).                      


U 45+3. minuti (0-0) ispravna je procjena pomoćnog suca da nema zaleđa u situaciji koja je prethodila prvom pogotku Istre. 


U 58. minuti (1-2) Paez (Istra) srušio je u kaznenom prostoru Gorice Steenvoordena (Gorica) te je trebao biti dosuđen prekršaj za Goricu.        


U 87. minuti (2-2) Jovičić (Gorica) je na rubu kaznenog prostora rukom blokirao loptu upućenu u kazneni prostor te je trebalo dosuditi prekršaj za Istru i dati javnu opomenu Jovičiću.                   


U 90. minuti (2-2) trebao je biti dosuđen prekršaj za Goricu nakon starta Tomaševića (Istra).                                   


Utakmica je produžena četiri minute što je premalo s obzirom na zamjene igrača, medicinski prekid u 67. minuti te prekide zbog ozljeda u 46., 53. i 58. minuti.                                                            

U 93. minuti (2-2) dosuđen je smiješan prekršaj Ndiayea (Gorica).      


Utakmicu između Varaždina i Slavena (1-0) sudio je Goran Pečarić, a pomagali su mu Bojan Zobenica i Ivan Mihalj. Četvrti sudac bio je Tino Krečak, a VAR suci bili su Ivan Vučković i Igor Krmar.

U 10. minuti (0-0) Posavec (Varaždin) je neoprezno i opasno startao na Parackog (Slaven) te je trebao biti opomenut.


U 27. minuti (0-0) Senić (Varaždin) u duelu laktom udara Krstanovića (Slaven) te je trebao biti opomenut.       


Nadoknada vremena u prvom poluvremenu iznosila je jednu minutu što je premalo s obzirom na ukazivanje pomoći u 23. minuti i zamjene igrača u 29. minuti.                                                     

U 46. minuti (0-0) sudac označava kraj poluvremena u trenutku kada Varaždin ima obećavajući napad, a trebao je pričekati kraj tog napada.


U 62. minuti (0-0) trebalo je dosuditi ubacivanje iz kuta za Varaždin umjesto lopte za Slaven.


U 70. minuti (0-0) nije nakon igranja rukom dosuđen prekršaj na dvadesetak metara za Slaven.


U 78. minuti (0-0) ispravno je dosuđen kazneni udarac za Varaždin nakon što je Šego (Slaven) udario rukom u lice Petkovića (Varaždin).U 93. minuti (1-0) dosuđen je kraj utakmice bez da je nadoknađeno vrijeme izgubljeno na zamjenu igrača za vrijeme trajanja sudačke nadoknade.

Utakmicu između kluba koji ne bi smio igrati u istoj ligi kao i Dinamo i Intera (3-1) sudio je Dario Kulušić, a pomagali su mu Goran Perica i Alen Jakšić. Četvrti sudac bio je Andrej Burilo, a VAR suci bili su Duje Strukan i Miro Grgić.

U 24. minuti (0-0) opravdano je dosuđeno zaleđe Andrića (Inter) i poštovan je naputak za dosuđivanje zaleđa.U 56. minuti (1-1) opravdano je dosuđeno zaleđe Tolića (klub koji ne bi smio igrati u istoj ligi kao i Dinamo) i poštovan je naputak za dosuđivanje zaleđa.


U 66. minuti (1-1) Uzuni (klub koji ne bi smio igrati u istoj ligi kao i Dinamo) simulira te je trebao biti opomenut.  


U 70. minuti (1-1) izgleda da je igrač Intera u svom kaznenom prostoru nagazio protivnika, ali se to iz jedne jedine snimke situacije ne vidi jasno.    


U 76. minuti (1-1) Mazalović (Inter) ruši Kastratija bez lopte te je trebao biti opomenut.                             


U 79. minuti (1-1) Uzuni (klub koji ne bi smio igrati u istoj ligi kao i Dinamo) ponovno simulira i ponovno nije opomenut.


U 80. minuti (1-1) i Tolić (klub koji ne bi smio igrati u istoj ligi kao i Dinamo) simulira i ni on nije opomenut.       


U 86. minuti (1-1) Tolić (klub koji ne bi smio igrati u istoj ligi kao i Dinamo) ponovno simulira i ponovno nije opomenut.


U 88. minuti (1-1) ispravno je dosuđen kazneni udarac nakon što je vratar Intera (Matković) srušio Budimira.U 89. minuti (1-1) trebalo je ponoviti izvođenje kaznenog udarca zbog preranog ulaska igrača u kazneni prostor.


Utakmica je produžena čak četiri minute bez vidljivog razloga.                    

U 92. minuti (2-1) na snimci se vidi trenutak kada sudac zapisuje opomenu koju je dodijelio Mitroviću (Inter) zbog prigovora. Ne znamo što je bio razlog prigovora, ali vidimo da je udaljenost igrača od lopte puno veća od propisane pa možemo pretpostaviti.                              


Utakmicu između Hajduka i Osijeka (0-1) sudio je Mario Zebec, a pomagali su mu Jerko Crnčić i Nikola Kečkiš. Četvrti sudac bio je Marko Cestarić, a VAR suci bili su Ivan Bebek i Goran Perica.

U 15. minuti (0-0) prekršaj iz kojeg je postignut jedini gol na utakmici izveden je nekoliko metara od mjesta gdje se dogodio.U 16. minuti (0-1) VAR je provjeravao je li bilo zaleđa kod postignutog pogotka, a zaključak struke je da Majstorović (Osijek) koji je bio u zaleđu nije utjecao na vratara.        


U 28. minuti (0-1) trebao je biti dosuđen prekršaj za Hajduk nakon duela Majstorovića i Edouka.                                   


U 38. minuti (0-1) Radić (Hajduk) starta s leđa na Talysa (Osijek), a sudac je ispravno pustio prednost koja nije iskorištena te je naknadno dosudio prekršaj bez opomene za Radića.                          


Prvo poluvrijeme produženo je samo tri minute što je premalo s obzirom na VAR provjeru pogotka i prekide zbog ozljeda u 10., 13. i 16. minuti.       

U 45+1. minuti (0-1) nije dosuđena opasna igra Talysa (Osijek) koji je đonom odnio loptu.                        


U 63. minuti (0-1) Silva (Osijek) je napravio prekršaj u obećavajućoj situaciji na rubu kaznenog prostora te je trebao biti opomenut.                               


U 65. minuti (0-1) dosuđen je prekršaj za Osijek iako je upitno je li uopće bilo prekršaja, a ako ga je i bilo, je li se dogodio prije ili nakon što je Pilj (Osijek) udario rukom u glavu Nejašmića (Hajduk) zbog čega je i opomenut.       


U 66. minuti (0-1) Juranović (Hajduk) je ubacivanje sa strane izveo desetak metara od mjesta gdje je lopta izašla van granica igrališta.                        


U 71. minuti (0-1) Nejašmić (Hajduk) je napravio neoprezan i opasan prekršaj na Talysu (Osijek) te je trebao biti opomenut.


U 78. minuti (0-1) sudac je svojim postavljanjem blokirao igrača Hajduka u borbi za loptu.                        


U 79. minuti (0-1) iz snimke se ne može vidjeti je li igrač Osijeka (Bočkaj) rukom zaustavio loptu u kaznenom prostoru.


U 80. minuti (0-1) Caktaš (Hajduk) je s leđa srušio Bočkaja (Osijek) nakon što je predao loptu te je trebao biti opomenut.


U 86. minuti (0-1) Žaper (Osijek) je zbog povlačenja za dres Nejašmića (Hajduk) trebao biti opomenut.                   


U 89. minuti (0-1) poštovan je naputak o dosuđivanju zaleđa, ali je na kraju akcije neispravno dosuđeno zaleđe igrača Hajduka.          Utakmicu između Rijeke i Dinama (1-0) sudio je Damir Batinić, a pomagali su mu Goran Pataki i Borut Križarić. Četvrti sudac bio je Zdenko Lovrić, a VAR suci bili su Goran Gabrilo i Tomislav Petrović.

U 4. minuti (1-0) nije dosuđen očit prekršaj za Dinamo.               


U 10. minuti (1-0) nije dosuđeno zaleđe igrača Rijeke, a bile su dvije dvojbene situacije. U drugoj situaciji pomoćni sudac nije dobro pozicioniran.U 12. minuti (1-0) nije dosuđen još jedan prekršaj za Dinamo kada je srušen Gojak.                                


U 14. minuti (1-0) ponovno nije dosuđen prekršaj za Dinamo kada je srušen Franjić.                               


U 31. minuti (1-0) Čolak (Rijeka) je trebao biti opomenut zbog namjernog udarca u koljeno Theophilea (Dinamo).


U 33. minuti (1-0) Halilović (Rijeka) radi oštar prekršaj s leđa te je mogao biti opomenut.


U 40. minuti (1-0) Čolak (Rijeka) nagazio je Moubandjea (Dinamo) i nije opomenut za razliku od 4. minute kada je zbog gaženja opravdano opomenut Gvardiol.              


U 46. minuti (1-0) Halilović (Rijeka) je zbog prekršaja u obećavajućoj situaciji na Kulenoviću (Dinamo) trebao biti opomenut.             


U 52. minuti (1-0) trebalo je dosuditi prekršaj za Dinamo u situaciji koja je prethodila drugom pogotku Rijeke, ali sudac i nakon pregleda VAR snimke ostaje pri krivoj odluci. Struka je podijeljena pa Strahonja smatra da je pogriješio, a Pristovnik podržava odluku uz napomenu da bi podržao i drugu odluku što je u skladu s nepogrešivošću naših sudaca.U 66. minuti (2-0) dosuđen je prekršaj Moubandjea (Dinamo) zbog držanja Pavičića (Rijeka) iako do tog trenutka takvi dueli nisu dosuđivani kao prekršaj.


U 82. minuti (2-0) na dvostruku zamjenu igrača Rijeke potrošeno je više od minute.


U 85. minuti (2-0) Andrijašević (Rijeka) prilikom zamjene izlazi na sredini terena iako se nalazio desetak metara od granice igrališta na suprotnoj strani.  


U 86. minuti (2-0) Kulenović (Dinamo) je trebao biti opomenut zbog udaranja laktom u glavu Halilovića (Rijeka).


Utakmica je produžena samo tri minute što je premalo s obzirom na četiri termina za zamjene igrača, prekida zbog pregleda snimke kod drugog pogotka te prekida zbog ozljede u 79. minuti.                                    

„Pravila su pravila“, s uzdahom je prokomentirao sudački ekspert poništeni pogodak Intera protiv Lokomotive. Potpisujemo to. Samo što mi živimo na malenom komadu zemlje gdje postoji i izvedenica te uzrečice – „Pravila su pravila, ali su tu da se ne poštuju i da se krše…“

Sudački eksperti, možemo li se složiti da je pravilo da se ne smije utrčati u 16 metara prije nego što se izvede kazneni udarac? Možemo. Zašto onda VAR nije reagirao i zašto nije poništen pogodak Lokomotive protiv Intera i zašto se nije pristupilo ponovnom izvođenju? Sad se vraćamo na spomenutu utakmicu Hajduk – Inter iz 27. kola Prve HNL. Tu je VAR intervenirao i „poništio“ Interovom vrataru obranu najstrože kazne jer je ranije krenuo s crte. A možda su u Kranjčevićevoj dečki taman otišli po kavu, duge su te utakmice…

I još jedno pitanje. Sudački eksperti, možemo li se složiti da se simuliranje kažnjava žutim kartonom? Možemo? Ok. Je li onda klub koji ne bi smio biti u istoj ligi kao i Dinamo dobio nekakav zakašnjeli uskršnji popust protiv Intera? Padali su kao Pippo Inzaghi u najboljim danima, a sudac samo nijemo promatrao. Slično kao i sudac utakmice u Rijeci brojne prekršaje mahom domaćih igrača. Ali, ako sudački stručnjak zaključi da je dobro sudio, tko smo mi da tvrdimo suprotno…?

Dejan Šmehil


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email