Slobodna procjena: Analiza suđenja 33. kola HT Prve lige (VIDEO)

Foto: Pixabay (ilustracija)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Nije 13., ali za djelitelje (ne)pravde u Prvoj HNL i 33. kolo je bilo podjednako nesretno. Cinici bi rekli, koje nije…

A u svim tim pogreškama pogubili su se i “stručnjaci” u studiju. Kao što ćete vidjeti u našim isječcima, Strahonja je u svojim analizama išao šumom, a Uefin kontrolor Miroslav Vitković drumom. Nisu se, unatoč svim blagodatima tehnologije, mogli usuglasiti kod tri sporne situacije. Vjerojatno se ne bi ni kod četvrte, ali oko penala za Dinamo u 90. se nisu ni morali usuglašavati jer su ga u Trećem poluvremenu preskočili. Očito i tamo rade vrijedni ljudi poput Štefa Baloga na HRT-u…

No, nećemo vam sad baš sve otkriti. “Uživajte” malo i sami otkrivajući čari hrvatskog suđenja. Mi znamo samo jedno, kad vidimo jednog pomoćnika kako rekreativno trčkara, kao da je na terminu s ekipicom iz ulice, u jednoj potencijalno napetoj situaciji, točno nam dođe žao što nismo išli za suce…

p.s. Sarkastični smo, naravno!

Utakmicu između Intera i Rudeša sudio je Igor Križarić, a pomagali su mu Borut Križarić i Sanja Rođak-Karšić. Četvrti sudac bio je Ivan Župan.

U 22. minuti igrač Intera (Brezovec) ide sam prema golu, ali je dosuđeno zaleđe koje možda i nije bilo.U 43. minuti igrač Intera (Buljat) klizećim startom igra loptom, ali i udara igrača u kaznenom prostoru te je dosuđen kazneni udarac za Rudeš. Struka se ni četiri dana kasnije ne može dogovoriti je li ispravna odluka suca.     U 49. minuti nije dosuđeno zaleđe igrača Intera kao ni prekršaj u napadu.U 57. minuti nije dosuđeno još jedno zaleđe igrača Intera.U 64. minuti još jedna dvojbena situacija je li igrač Intera u zaleđu.U 71. minuti igrač Rudeša (Halilović) ispred suca povlači za ruku protivnika, ali prekršaj nije dosuđen.


Utakmicu između Gorice i Istre sudio je Damir Batinić, a pomagali su mu Tomislav Petrović i Goran Loparac. Četvrti sudac bio je Zdenko Lovrić.

U 8. minuti nema sporne situacije, ali treba pogledati rekreativni trk pomoćnog suca koji bi trebao pratiti situaciju na terenu.


U 23. minuti ispravno je dodijeljen crveni karton igraču Istre (Pavić) zbog prekršaja u izglednoj situaciji za postizanje pogotka. Struka je lijepo objasnila da je važno gledati situaciju u trenutku prekršaja.U 60. minuti upitno je pak je li Gorica postigla pogodak nakon zaleđa. Struka, iako koristi istu tehnologiju, ne dolazi do istog zaključka, pa tri dana kasnije nije jasno ni tko je postigao pogodak ni je li bilo zaleđe ni je li igrač koji je potencijalno bio u zaleđu utjecao na protivničkog igrača.U 65. minuti Gorica ubacivanje u teren izvodi desetak metara od mjesta gdje je lopta izašla izvan igre.


U 70. minuti igrač Gorice (Ndiaye) dugo s dvije ruke drži obrambenog igrača u akciji kada Gorica postiže pogodak i nije dosuđen prekršaj.


U 73. minuti igrač Istre (Lončar) udara protivnika rukom u glavu, ali ništa nije dosuđeno pa je sam ušao u kazneni prostor Gorice.


Utakmicu između Hajduka i Slavena sudio je Ivan Vučković, a pomagali su mu Jerko Crnčić i Bojan Zobenica. Četvrti sudac bio je Ante Čuljak.

U 4. minuti dosuđen je prekršaj iako je trebalo pustiti prednost Hajduku.


U 9. minuti igrač Hajduka (Ismajli) jako s leđa naskače na igrača Slavena, a dosuđen je samo prekršaj.


U 35. minuti igrač Slavena (Međimorec) prvo izbija loptu, a potom ruši Jaira te ispravno nije dosuđen prekršaj za Hajduk.


U 36. minuti, iako je igrač Slavena izbacio loptu iz terena, dosuđen je udarac s vrata za Slaven.


U 46. minuti zbog minimalnog kontakta dosuđen je prekršaj za Slaven.


U 50. minuti u razmaku od nekoliko sekundi za istovjetan duel nema prekršaja za Hajduk, ali ima za Slaven.


U 58. minuti igrač Slavena izvodi aut desetak metara od mjesta gdje je lopta izišla iz igre.


U 65. minuti duel ramenima u kojem ništa nije dosuđeno. Postavlja se pitanje kriterija suca kroz cijelu utakmicu ako usporedimo situacije iz 46., 50. i 65. minute.


U 90. minuti dosuđen je prekršaj igrača Hajduka (Jairo) iako nije rukama dirao igrača Slavena.


Utakmicu između kluba koji ne bi smio biti u istoj ligi kao i Dinamo te Osijeka sudio je Ivan Bebek, a pomagali su mu Goran Perica i Mario Pepur. Četvrti sudac bio je Marko Linić.

U 10. minuti dosuđen je prekršaj za Osijek iako se igrač Osijeka (Šutalo) poskliznuo te je tako prekinut obećavajući napad.


U 33. minuti dvojbeno je radi li se o malom zaleđu, ali sudac svakako nije dobro pozicioniran za procijeniti situaciju.U 75. minuti igrač Osijeka (Lopa) pada u kaznenom prostoru, ali nije dosuđen kazneni udarac za Osijek. Struka se ni ovaj put ne može složiti je li trebala biti dosuđena najstroža kazna.Derbi kola između Rijeke i Dinama sudio je Mario Zebec, a pomagali su mu Goran Pataki i Marjan Tomas. Četvrti sudac bio je Vedran Đurak. Dodatni suci su bili Marko Matoc i Dario Bel.

U 12. minuti Rijeka ubacivanje u teren izvodi desetak metara od mjesta gdje je lopta izašla van igre.


U 15. minuti nije dosuđen očit prekršaj za Dinamo na rubu kaznenog prostora. Igraču Rijeke (Punčec) trebalo je pokazati opomenu.U 43. minuti nije dosuđen još jedan očit prekršaj za Dinamo na rubu kaznenog prostora kada je igrač Rijeke (Župarić) trebao biti opomenut. Trener Dinama (Bjelica) nije kažnjen za nesportsko ponašanje koje je uslijedilo nakon ove odluke suca.U 62. minuti igrač Dinama (Gojak) rukama s leđa povlači protivnika, ali za taj prekršaj nije opomenut.


U 73. minuti nije dosuđen prekršaj na vrataru Rijeke u petercu.


U 90. minuti nije dosuđen kazneni udarac za Dinamo kada je igrač Rijeke (Župarić) s leđa srušio igrača Dinama (Petković).


Izvješće delegata s utakmice:


Pravilnik HNS-a:


I što kažete? Nisu bili blesavi ti stari Rimljani, zar ne? Osim što su čovječanstvu u nasljeđe ostavili ceste, vodovode, pravo, nabacili su tu i tamo i koju narodnu mudrost. Evo jedne prigodne – Quod licet Iovi, non licet bovi. Ili, što je dopušteno Bjelici, nije dopušteno ostalim trenerima.

Pričali su naši vrli “stručnjaci” u studiju nedavno kako treneri moraju biti uzori kad je Cvitanović isključen zbog udaranja trening kapica. Bjelicu očito ne dira previše biti uzor, nakon napucavanja lopte ovaj je put bijes iskalio na bočici s vodom, ali eto, Vitković kaže da ga treba razumjeti. Tko smo mi onda da mu sudimo, ipak čovjeka kradu iz kola u kolo…

Izravan uzrok Bjeličinog bijesa bio je sudac Mario Zebec. Eh da, ni oko njega se Strahonja i Vitković nisu složili. Strahonja je kisela lica priznao da je ovaj odsudio loše, a Vitković istaknuo da je suđenje bilo dobro uz nešto grešaka. Nema veze što su te greške zapravo dva čista prekršaja na rubu kaznenog prostora i žuti kartoni te kazneni udarac.

Inače, na toj je utakmici još jednom dokazano da suci kod gola ne služe ničemu. Ovako iz glave, otkako su uvedeni, sjećamo se doslovno jedne situacije kad su se upleli. Bio je to Fran Jović kad je sav uživljen teatralno sugerirao glavnom sucu kazneni udarac za Rijeku protiv Hajduka.

A ako se ovako nastavi, postavit ćemo pitanje i čemu služe delegati. Dok se na nekim utakmicama revno bilježe svi mogući propusti, u Rijeci je Darko Kolesarić podnio nevjerojatno izvješće gdje je naveo kako je “bilo vrijeđanja na regionalnoj osnovi koje nije vrijedno spomena.”

Gasi struju, motaj kablove. Nema dalje od ovog…


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter