Slobodna procjena: Analiza suđenja 8. kola HT Prve lige (VIDEO)

Foto: Pixabay
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Opću teoriju relativnosti veliki Albert Einstein svijetu je predstavio 1916. godine. Kojih 100 godina kasnije, Ante Kulušić, inače šef komisije za suce, svojski se trudi stati uz bok brkatom i čupavom genijalcu obznanjujući neke svoje teorije relativnosti…

Podsjetimo, nedavno je u jednom mediju slavodobitno izjavio da oni u emisiji Treće poluvrijeme analiziraju, pazite sad ovo, SVE eventualne pogreške. Očito je ta riječ „sve“ prilično relativan pojam za jednu od perjanica HNS-a. Da se sad mi tu ne pravimo pametni, evo što naši vrli jezikoslovci kažu za tu riječ: „Sve označava potpuno obuhvaćanje svih dijelova cjeline, pojedinosti ili cjeline bez ostatka“. Znači, to je nešto apsolutno i potpuno.

Ali, kad Kulušić kaže da analiziraju sve, onda to izgleda otprilike ovako kao u 8. kolu Prve HNL. Nedosljedno, selektivno i površno. Iako ove opaske praktički vrijede za svaku dionicu tekućeg prvenstva…

Utakmicu između Dinama i Istre sudio je Igor Pajač, a pomagali su mu Bojan Zobenica i Vedran Đurak. Četvrti sudac bio je Tomislav Bionda.

U 3. minuti sudac koji je dobro pozicioniran nije se oglasio kada igrač Dinama (Perić) s leđa sapliće igrača Istre (Lončar) u kaznenom prostoru.


U 60. minuti dosuđen je prekršaj za Istru iako je igrač Dinama (Perić) u klizećem startu prvo igrao loptom pa tek onda srušio igrača Istre (Gržan). Ako je već i odlučio da se radi o prekršaju trebao je pričekati hoće li se ostvariti prednost u napadu Istre.          


U 79. minuti igrač Istre (Tomašević) namjerno igra rukom na rubu kaznenog prostora, a dosuđeno je samo ubacivanje iz kuta za Dinamo.


Utakmicu između Intera i Slavena sudio je Ivan Bebek, a pomagali su mu Marjan Tomas i Kruno Šarić. Četvrti sudac bio je Andrej Burilo.

U 43. minuti igrač Intera (Mlinar) prvi igra loptom, a onda ga igrač Slavena (Karamarko) udara nogom u tijelo što nije dosuđeno kao prekršaj.


U 53. minuti igrač Intera (Postonjski) pravi dva prekršaja s leđa u jednoj akciji na igraču Slavena (Nowak) i za to je mogao biti opomenut.


U 61. minuti nije jasno gdje je sudac vidio prekršaj igrača Intera (Postonjski).


U 70. minuti igrač Intera (Mamut) ulazi u kazneni prostor s loptom gdje mu igrač Slavena (Mikulić) zapinje nogu, ali nekoliko metara udaljeni Bebek tu ne vidi ništa sporno.


U 90. minuti trebao je biti dosuđen kazneni udarac za Slaven jer su igrači Intera s leđa srušili igrača Slavena (Nowak). Objašnjenje Uefinog kontrolora Pristovnika bi bilo smiješno. Da nije tužno.


U 96. minuti igrač Intera (Postonjski) koji je već opomenut, nakon što je lopta izašla van terena, napucava loptu praktički iz ruku igrača Slavena (Bogojevića) i ometa izvođenje. Zbog nesportskog ponašanja trebao je biti opomenut i posljedično isključen.


Utakmicu između Gorice i Lokomotive, odnosno kluba koji ne bi smio igrati u istoj ligi kao i Dinamo sudio je Mario Zebec, a pomagali su mu Borut Križarić i Nikola Kečkiš. Četvrti sudac bio je Marko Cestarić.

U 33. minuti ubacivanje sa strane izvedeno je desetak metara dalje od mjesta gdje je lopta izašla iz igre.   


U 38. minuti Moharrami, koji je već opomenut, starta oštro s leđa, ali po stavu struke, nedovoljno za drugu opomenu.


U 42. minuti prekršaj je izveden desetak metara dalje od mjesta gdje je nastao. 


U prvom poluvremenu nije bilo sudačke nadoknade iako je ulazak liječnika u 39. minuti trajao skoro minutu.   

U 91. minuti  Moharrami udara igrača Gorice (Lovrić) rukom u lice, ali opet nema druge opomene. 


Utakmicu između Osijeka i Varaždina sudio je Duje Strukan, a pomagali su mu Goran Perica i Hrvoje Radić. Četvrti sudac bio je Dario Kulušić.

U 5. minuti dosuđeno je zaleđe igračima Varaždina. Odluka je možda i ispravna iako pomoćni sudac nije dobro pozicioniran.                           U 25. minuti opravdano je dosuđeno igranje rukom na samom rubu kaznenog prostora, a slobodan udarac iz kojeg je postignut pogodak je izveden oko tri metra dalje od mjesta gdje je igrano rukom.  U 53. minuti dosuđeno je još jedno zaleđe igrača Varaždina koje je teško procijeniti.
U 88. minuti opravdano je dosuđen prekršaj za Varaždin iz kojeg su postigli pogodak.     


Utakmicu između Rijeke i Hajduka sudio je Fran Jović, a pomagali su mu Ivica Modrić i Goran Pataki. Četvrti sudac bio je Goran Loparac dok su dodatni suci bili Dario Bel i Ivan Vučković.

U 19. minuti ne radi se o kažnjivom igranju rukom igrača Rijeke u kaznenom prostoru jer je ruka uz tijelo i udarac je iz velike blizine.U 28. minuti igrač Hajduka (Ismajli) u skoku udara rukom igrača Rijeke (Acosty), ali ništa nije dosuđeno.                    


U 45+1. minuti ne radi se o kažnjivom igranju rukom igrača Hajduka u kaznenom prostoru jer je ruka uz tijelo.   


U 45+2. minuti ispravno je označeno zaleđe igrača Rijeke.         U 57. minuti ispravna je odluka da nema kaznenog udarca za Hajduk nakon klizećeg starta igrača Rijeke (Tomečak). Zanimljivo je da su na temelju istih snimki “stručnjaci” imali različita tumačenja situacije, ali snimka koja se naknadno pojavila pojasnila je situaciju.   
U 81. minuti igrač Hajduka (Čolina) je trebao biti opomenut zbog gaženja protivnika.


U 83. minuti igrač Rijeke (Andrijašević) trebao je biti opomenut za udaranje rukom u glavu s leđa.                


I, kako vam se nakon ove naše analize čini to Kulušićevo „sve“? Kao prvo, nitko nije tjerao Kulušića da izjavi to što je izjavio. Kao drugo, zaista nitko ni ne traži da se u emisiji Treće poluvrijeme bave baš svim sitnicama. No, evo našeg ‘popisa velikih grijeha’ koji, samo u ovom kolu, nisu analizirani u emisiji HNTV-a:

– potencijalni kazneni udarac za Istru, zatim igranje rukom igrača Istre na rubu kaznenog prostora, pa potencijalan kazneni udarac za Inter, nesportsko ponašanje igrača Intera, dva milimetarska zaleđa igrača Varaždina, mjesto odakle je izveden slobodan udarac igrača Osijeka te šlag na kraju – nedosuđeni kazneni udarac za Slaven.

Doduše, ako ćemo biti pošteni, ovo zadnje su analizirali. Ako ćemo opet biti pošteni, bolje da nisu. Jer u ono što je Pristovnik, uz asistenciju Damira Petravića, ‘izvalio i ostao živ’, vjerojatno ne vjeruje ni sam. I kad mislite da ne mogu jače i gore brljati, oni samo uključe nitro i po gasu. Po njima, još ispada da je Slavenov igrač uplašio suparničkog i napravio prekršaj na njemu!?

No, ako ništa, Kulušić je dobio konkurenciju za svoju ‘teoriju relativnosti’.

Dejan Šmehil


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email