Slobodna procjena: Analiza suđenja 9. kola HT Prve lige (VIDEO)

Foto: Pixabay
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Ne znamo za vas, ali mi smo očito prespavali određeno vrijeme i probudili se u nekoj točki u budućnosti. Točki u kojoj se laktovi u glavu ne kažnjavaju žutim kartonom iako je to godine Gospodnje 2019. postojalo kao izričiti naputak da se svaki udarac u glavu laktom kazni opomenom.

A možda je baš taj školski sat markirao gospodin Jović. Ajde, ako ćemo se držati onih fenomenalnih „postulata“ iz prošle sezone, da je prerano davati karton u prvih 15 minuta, a šteta u zadnjih 10-ak, onda onaj u sedmoj sekundi nije morao izvaditi u Koprivnici. Koje opravdanje ima u 41. minuti?

Baš kao što se pitamo koje opravdanje su imali naši „stručnjaci“ što su opet ‘zaboravili’ izvaditi sporne situacije poput gaženja Moharramija, zaleđa Marića, povlačenja Drožđeka, Delićev lakat u glavu, zaleđe Krstanovića, simuliranja Lovrića, Gavranovića, Kulenovića… Zatim razni nekažnjeni prekršaji Mazalovića, različito sankcioniranje gaženja suparnika… Mah, mogli bismo ovako do sljedećeg kola, ali bacimo se na posao. Ovako je to izgledalo u 9. kolu Prve HNL.

Utakmicu između Lokomotive, odnosno kluba koji ne bi smio igrati u istoj ligi kao i Dinamo te Osijeka sudio je Ivan Bebek, a pomagali su mu Nikola Kečkiš i Robi Kezele. Četvrti sudac bio je Marin Vidulin.

U 27. minuti Igrač Osijeka (Silva) izveo je ubacivanje sa strane desetak metara od mjesta gdje je lopta izašla iz igre.


U 27. minuti na igrača Osijeka (Šutalo) neoprezno i zakašnjelo starta  Moharrami i pritom ga gazi te je trebao biti opomenut, ali je samo usmeno upozoren.                            

U 39. minuti opet Silva izvodi ubacivanje sa strane gdje ga je volja.    


U 49. minuti igrač Osijeka (Jugović) opravdano je opomenut zbog povlačenja protivnika kako je navedeno u zapisniku. Ovo je važno izdvojiti zbog situacije u 76. minuti.


U 55. minuti upitno je, je li igrač Osijeka (Marić) bio u zaleđu koje nije označeno pa je Osijek imao veliku šansu za pogodak.U 76. minuti Drožđek koji je već opomenut povlači za dres igrača Osijeka (Silva) koji ga je prošao i ulazi iskosa u kazneni prostor, ali Bebek sada, za razliku od 49. minute, nije opomenuo igrača.                         


U 79. minuti nejasno je zašto je dosuđen prekršaj za Osijek kada je igrač Osijeka (Šutalo) ničim izazvan skočio u protivnika.                              

U 80. minuti opravdano je dosuđeno zaleđe igrača Osijeka.       


U 88. minuti nema opasne igre zbog visoko podignute noge jer igrač Osijeka ide nisko glavom prema lopti.     


Utakmicu između Slavena i Gorice sudio je Fran Jović, a pomagali su mu Ivica Modrić i Luka Pušić. Četvrti sudac bio je Andrej Burilo.

U 1. minuti, točnije sedmoj sekundi, dogodilo se najbrže udaranje laktom u glavu kada je igrač Slavena (Delić) udario igrača Gorice (Musa). Delić je samo usmeno upozoren.                            


U 21. minuti igrač Slavena (Bogojević) pada u kaznenom prostoru. Draženko Kovačić, inače Uefin kontrolor, nam kraj zdravih očiju objašnjava da nema ni udarca po nozi ni saplitanja. Ako je već tako, zašto Bogojević nije opomenut zbog simuliranja?     

U 26. minuti nejasno je zašto je dosuđen prekršaj za Slaven kada je Krstanović pao nakon normalnog duela.         


U 41. minuti igrač Slavena (Krstanović) udara rukom u lice igrača Gorice (Jovičić) i nije opomenut.                   


U 42. minuti opravdano je opomenut igrač Gorice (Lovrić) zbog zakašnjelog starta s leđa.


U 54. minuti igrač Slavena (Zirdum) prvo izbija loptu pa potom ruši protivnika te ispravno nije dosuđen kazneni udarac.


U 66. minuti nije označeno zaleđe igrača Slavena (Krstanović).        U 77. minuti igrač Gorice (Lovrić) koji već ima opomenu simulira u kaznenom prostoru, ali nema reakcije suca.


U 85. minuti opravdano je zbog namjernog igranja rukom u kaznenom prostoru isključen igrač Gorice (Čabraja) i dosuđen kazneni udarac.      


U 91. minuti ispravno je dodijeljena druga opomena igraču Gorice (Lovrić) zbog prekršaja u obećavajućoj situaciji.


Utakmicu između Dinama i Varaždina sudio je Marko Matoc, a pomagali su mu Jerko Crnčić i Goran Loparac. Četvrti sudac bio je Tino Krečak.

U 10. minuti dosuđen je prekršaj za Varaždin iako je trebao biti dosuđen kazneni udarac za Dinamo zbog igranja rukom.     U 27. minuti nakon duela tijelima u kaznenom prostoru Varaždina oba igrača padaju i ispravna je procjena da nema prekršaja.


U 35. minuti igrač Varaždina povlači igrača Dinama (Gavranović) za ruku, ali igrač Dinama zadržava kontrolu nad loptom. Potom povlačenje prestaje i sekundu kasnije igrač Dinama pada na leđa. Simpatično je objašnjenje Strahonje da je suca omelo to što se igrač Dinama svjesno bacio.              


U 72. minuti nije dosuđen prekršaj za Dinamo koji se dogodio ispred pomoćnog suca na dvadesetak metara uz aut liniju.                        


Sudac je odlučio utakmicu produžiti čak pet minuta, ali nije jasno zašto s obzirom da je bilo šest zamjena na koje je potrošeno ukupno dvije i pol minute i opomena u 90. minuti zbog zadržavanja igre.                                 

U 94. minuti igrač Varaždina prilikom klizećeg starta u kaznenom prostoru prvi dolazi do lopte pa ispravno nije dosuđen kazneni udarac za Dinamo, a nije jasno zašto nije dosuđen udarac iz kuta za Dinamo.           U 95. minuti igrač Dinama (Kulenović) pokazuje zavidan glumački talent te simulira udaranje u glavu i vara suca koji dosuđuje prekršaj za Dinamo i opomenu igraču Varaždina (Stolnik).                        


Utakmicu između Hajduka i Intera sudio je Dario Bel, a pomagali su mu Goran Pataki i Marjan Tomas. Četvrti sudac bio je Andrej Burilo.

U 1. minuti igrač Intera (Mazalović) radi namjeran zakašnjeli prekršaj s leđa na Caktašu i za taj je start samo upozoren.


U 11. minuti ponovno Mazalović s leđa ruši Caktaša. Sudac poštuje prednost, a u prvom prekidu ponovno samo upozorava Mazalovića iako ga je trebao opomenuti. 


U 39. minuti igrač Intera (Grgić) gura s dvije ruke u leđa igrača Hajduka (Ismajli) koji pada pa sudac dosuđuje kazneni udarac za Hajduk. “Struka” se ne može složiti je li odluka suca ispravna.         Prilikom izvođenja kaznenog udarca više igrača je ušlo u kazneni prostor prije vremena te ga je po pravilima nogometne igre trebalo ponoviti.


U 48. minuti ispravna je procjena da nema zaleđa prilikom pogotka Intera.  


U 58. minuti konačno je opravdano opomenut Mazalović zbog još jednog preoštrog starta s leđa, a sudac je mogao opomenuti i Bradarića zbog nesportske reakcije.


U 82. minuti sudarili su se Teklić i Mlinar, a sudac je zaustavio igru tek nakon pet sekundi i to u trenutku kada se Interu otvorila situacija za izgledan napad. 


U 92. minuti opravdano je isključen Mazalović nakon što je dobio drugu opomenu zbog još jednog namjernog prekršaja s leđa i nesportskog ponašanja.


Utakmicu između Istre i Rijeke sudio je Igor Pajač, a pomagali su mu Bojan Zobenica i Vedran Đurak. Četvrti sudac bio je Tomislav Bionda.

U 5. minuti igrač Istre (Lončar) trebao je biti opomenut zbog gaženja igrača Rijeke (Halilović).                                   


U 10. minuti upitno je gdje je lopta pogodila igrača Istre (Ivančić). Ako ga je prvo pogodila u leđa onda je neopravdano dosuđen prekršaj i opomenut igrač, a ako ga je pogodila u ruku onda je trebalo dosuditi kazneni udarac za Rijeku jer je to bilo točno iznad crte kaznenog prostora. “Struka” opet isto gleda, a različito vidi. U 11. minuti lopta koja ide u gol udara igrača Istre u ruku koja je malo odvojena od tijela. Budući da nema kretnje ruke prema lopti ni namjere igranja opravdana je odluka da se igra nastavi.                                   


U 31. minuti igrač Rijeke (Andrijašević) sam sebi zapinje nogu i trebao je biti opomenut zbog simuliranja.


U 40. minuti iz snimke se ne može zaključiti radi li se o simuliranju zbog kojeg je igrač Istre (Ivančić) dobio drugu opomenu. “Struka” se opet ne slaže u procjeni situacije, a Kovačić nas opet kraj zdravih očiju uvjerava što trebamo vidjeti.U 70. minuti igrač Rijeke (Halilović) je nenamjerno prilikom kretanja unatrag nagazio igrača Istre i za to je opomenut. Zanimljivo je to usporediti sa situacijom iz 5. minute.                        


Savjet za mase – ako uspijemo doznati kod kojeg okulista ide Draženko Kovačić, inače Uefin kontrolor, obznanit ćemo taj podatak kako bi ga drugi zaobišli u širokom luku. Jer kad vam čovjek na očito udaranje po nozi kaže da udarca nije bilo, a opovrgnuo ga je koju sekundu kasnije gost u studiju, onda se ozbiljno morate zapitati tko tu koga, je li…

No, da ne bi u potpunosti posramio svog kolegu u studiju, gospodin Magić je odmah zaronio u sivu zonu. I svima njima tako drago područje intenziteta…

Iako se Kovačić i na to pobunio. Malo je nedostajalo da počne koristiti Newtonove zakone gibanja kako bi objasnio da je igrač neprirodno pao, ali logičnim se nameće onda sljedeće pitanje – gdje je žuti!? To vrli gosti Trećeg poluvremena nisu našli shodnim za odgovoriti…

Inače, zbog bolje elokventnosti gostiju u Stadionu, ekipa iz Trećeg poluvremena često ispada više smiješna u svojim objašnjenjima. Ali! Dečki iz Stadiona su dali malo gasa ovo kolo. Uspjeli su nadmašiti kolege iz konkurentske emisije. Nije to lako, stoga čestitamo! I to obojici.

Strahonji jer treba zaista imati bujnu maštu za reći da sudac nije dosudio prekršaj za Dinamo, a u tome ga je omelo što se igrač Dinama svjesno bacio i to koju sekundu nakon povlačenja. A Vikiju „žali Bože što sve plaćamo u pretplati“ Ivanoviću jer je vidio prekršaj čak i tamo gdje ga kamere nisu snimile jer ne bi igrač Dinama simulirao. Tako nam Kulenovića…

I pitalica za kraj. Znate li što je to kad vam dvije iste situacije objašnjavaju različito? Imate upaljen TV i gledate Treće poluvrijeme i Stadion…

Dejan Šmehil


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email