Slomljen i posljednji bastion otpora – MZOS prihvatilo prijedloge Hajduka!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) postavilo je nacrt prijedloga Zakona o sportu na savjetovanje sa zainteresiranom javnošću. Radi se o postupku u kojem zakoni koji se rade po redovnoj proceduri daju na uvid cjelokupnoj javnosti, koja tako može dati nove prijedloge ili kritizirati predložene. Ovaj Zakon se već godinama najavljuje, a Ministarstvo je ubrzalo izradu (zakon je, inače, prema njihovom planu, trebao biti gotov i objavljen još lani, o čemu smo pisali), nakon što su Hajduk, grad Split i Naš Hajduk pokrenuli hitne promjene.

Zanimljivo je za vidjeti kako se Ministarstvo odlučilo usvojiti većinu onih odredbi koje su predložene u hitnoj proceduri. To uključuje i onaj najbitniji dio što je splitska pravnička ekipa tražila mdash; promjene skupština sportskih saveza. Profesionalni klubovi najvišeg ranga tako bi sad trebali biti zaštićeni od svojevolje skupština. Možda je najbolje citirati treći stavak 68. članka nacrta zakona:

Iznimno, skupštinu nacionalnoga sportskog saveza osnovanog u sportu u kojem najmanje polovina sportskih klubova koji sudjeluju u najvišem stupnju nacionalnoga sportskog natjecanja imaju profesionalni status u smislu članka 43. ovoga Zakona, čine:

mdash;predstavnik pojedinoga županijskoga sportskog saveza odnosno Sportskoga saveza Grada Zagreba s jednim glasom,
mdash; predstavnik pojedinoga sportskog kluba koji sudjeluje u najvišem stupnju nacionalnoga sportskog natjecanja s dva glasa,
mdash;predstavnici sportskih klubova koji sudjeluju u nižim stupnjevima natjecanja od najvišega stupnja nacionalnoga sportskog natjecanja, na način utvrđen statutom i
mdash;
predstavnik udruženja sportaša i trenera koji sudjeluju u najvišem stupnju nacionalnoga sportskog natjecanja, na način utvrđen statutom.

Pojednostavljeno kazano, profesionalni klubovi, prije svega nogometni, sad će pouzdano imati svoje vijećnike u skupštinama sportskih saveza.

Kako se u posljednje vrijeme zbog brojnih indicija stekao dojam da je ministar Vedran Mornarzapravo sasvim očito na strani Hrvatskog nogometnog saveza, odnosno Zdravka Mamića i Davora Šukera, mora se kazati kako MZOS naknadno može promijeniti nacrt Zakona, nakon što završi savjetovanje sa zainteresiranom javnosti i sam dokument krene prema Vladi i Saboru. Uostalom, obzirom na brzinu donošenja zakona, kao i na činjenicu da u ovom trenutku brojne točke tek čekaju svoj red u Saboru (među ostalim i hitne izmjene ovog istog Zakona), upitno je hoće li uopće doći u mandatu ove Vlade.

Napominjemo da se prije odlučivanja o izmjenama Zakona o sportu, kojeg je predložio Hajduk i Udruga “Naš Hajduk”, sabor prihvatio da ide po hitnoj proceduri, očekuje da prije samog glasanja Vlada da mišljenje o njemu. S obzirom na to da je iz MZOSmdash;a u početnom prijedlogu novog Zakona o sportu uvršten i najzvučniji dio hitnih izmjena, pretpostavlja se da će sada i iz Vlade u Sabor otići pozitivno mišljenje. Nakon toga slijedi rasprava, glasanje i, ako prođe, objava u Narodnim novinama te primjena.

Damjan Raos Carić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter