Slučaj Sakoman: Sukob interesa financiran gradskim novcem

Arhiva/Nplus
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Miljenko Sakoman u javnosti je poznat kao najveći stručnjak za nogometne travnjake u Hrvatskoj. Godinama je glavna osoba zadužena za održavanje stadiona u Maksimiru. Znanje je stekao od oca Milana, koji je bio dugogodišnji zaposlenik Dinama i ravnatelj maksimirskih objekata. Na temelju tog znanja pokrenut je obiteljski biznis u obliku tvrtke Maxmar Sport d.o.o., osnovane 2008. godine čija je uža specijalnost izgradnja, opremanje i održavanje sportskih objekata; prirodna i umjetna trava, atletske staze, hortikultura i navodnjavanje, graditeljstvo, opremanje i nabava strojeva za održavanje sportskih objekata. Maxmar Sport d.o.o. posluje do 28. studenog 2014., kada je preimenovana u tvrtku koju danas svi poznajemo – Maxmar Grupa d.o.o. U međuvremenu, tvrtka Bonaventura d.o.o. u 2015. godini postaje dio Maxmar Grupe te je i njoj vlasnik Miljenko Sakoman.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Za dobar glas kažu da se daleko čuje, tako je i Sakoman putem Dinama i Hrvatskog nogometnog saveza dogurao sve do UEFA-inih tijela, odnosno član je Panela za izgradnju i upravljanje stadionima. U domaćoj javnosti ipak Miljenka Sakomana svi najbolje poznaju kao direktora stadiona u Maksimiru. Kad se dogodi ‘potop’, kao nekoliko puta prošlu jesen pred utakmice s Kosovom i Grčkom, sve oči su uprte u njega, odnosno njegovo znanje i iskustvo u saniranju štete. S druge strane kad se dogode veliki temperaturni minusi, kao pred početak proljetnog dijela prvenstva, zna se koga konzultirati.

Međutim ako nekog zanima kako biti plaćen javnim novcem da preko vlastitog privatnog biznisa strpate isti taj javni novac u vlastiti džep, Miljenko Sakoman također je pravi čovjek za vas. Već smo pisali o friškoj aferi s obnovom atletske staze na stadionu gdje je Miljenko Sakoman direktor zadužen za nadgledanje Miljenka Sakomana kao jednog od podizvođača radova.

>> Sakoman protiv Sakomana; ponovo sukob interesa u Dinamu 

S obzirom na to da Grad Zagreb desetljećima plaća troškove održavanje stadiona kako bi Dinamo na njemu nesmetano mogao igrati, priupitali smo upravo Grad Zagreb da nam dostavi dokumentaciju koja će nam dočarati koje to točno troškove podmiruje Grad za svoju imovinu koju pak koristi Dinamo, a za upravljanje tom imovinom kao direktor stadiona zadužen je upravo Miljenko Sakoman.

Upit je poslan za vremenski period od 2014. do 2016. godine, a dobili smo djelomično kompletiranu dokumentaciju iz koje se iščitava problematika korištenja javnog novca za privatan džep. Tako ispada da s jedne strane direktor stadiona Miljenko Sakoman bira poduzetnika Miljenka Sakomana da mu izvršava radove na stadionu za koji odgovara po radnom mjestu; naravno Miljenko poduzetnik i Miljenko direktor stadiona lako se dogovore za ‘fer’ cijenu.

Tako je Maxmar Grupa u vlasništvu Miljenka poduzetnika izdala Dinamu, za troškove stadiona za koje je zadužen Miljenko direktor, ukupno faktura u vrijednosti 626.032,93 kn u 2014. godini. Taj iznos nije pokrio Dinamo već porezni obveznici grada Zagreba.


U 2015. godini apetiti su bili malo skromniji, pa je poduzetnik Sakoman direktoru Sakomanu uspio uvaljati samo jedan račun, na ukupni trošak 49.997,60 kn koji su podmirili porezni obveznici.


2016. godinu poduzetnik Sakoman je malo pojačao tempo i s direktorom Sakomanom uspio dogovoriti posao koji su porezni obveznici platiliu iznosu od 76.024,87 kuna.


Dakle, osim što građani Zagreba financiraju poduzetnika Miljenka Sakomana, odnosno njegovu firmu Maxmar Grupa d.o.o., plaća direktora stadiona Miljenka Sakomana također se pokriva iz javnih sredstava. U razdoblju od 2014. do 2016. godine, porezni obveznici pokrivali su troškove plaće Miljenka Sakomana (direktora naravno!) u zbirnom iznosu 429.600,00 kn.


Javnim novcem godinama se financira sukob interesa. Unatoč tome što mediji godinama upozoravaju na ovaj problem, reakcije institucija nema. Koliko je veliki kraken praonice novca i sukoba interesa, teško je procijeniti. Očigledno je da se ovakva apsurdna situacija ne može više dopuštati i netko bi morao za sve ovo kazneno odgovarati. Strukture kontrole u financijskom izvještavanju od strane korisnika (Dinamo) mogle su lako uvidjeti sukob interesa da su htjele, ali očigledno nisu prema nečijoj direktivi ili nečijem interesu. Sada ostaje jedino ona otrcana floskula za kojom svi naši legalisti na vlasti vole posezati – „neka institucije rade svoj posao…“.

Na kraju ove tipične priče iz hrvatskog nogometa i njegove besmislene situacije, jedino se možemo svi priupitati: zašto vrhunskom profesionalnom nogometnom klubu (koji uprihoduje značajan novac) porezni obveznici moraju pokrivati usluge deratizacije, servisa liftova, struje, plina, vode i Maxmar Grupe umjesto da te troškove pokriva isključivo onaj tko ih i napravi, a to je u ovom slučaju jedino Dinamo?

Mihael Polovanec


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Zadnje objavljeno

Twitter